В памет на Каролев: Цветистият икономист, който воюва ту с КАТ, ту с Тома Белев, ту с левите

21 October 2021
24 часа
Владимир Каролев е бил задържан за 24 ч, след като отказал да се яви в МВР.
Владимир Каролев е бил задържан за 24 ч, след като отказал да се яви в МВР.

Този портрет на Владимир Каролев е публикуван в "24 часа" на 26 март 2020 г. Публикуваме го отново в памет на икономиста и политика, починал снощи след месеци в кома след падане със сплитборд.

Каролев, който бе част от юпитата на царя, е чест гост на медиите и винаги страстно брани позициите си

През годините скочи на Стоичков, обзаложи се, че ще мине гол по бул. “Витоша”

Обратно на максимата, че парите обичат тишината, Владимир Каролев е пример на човек, който менажира инвестиционни проекти, но обича шума. Последният скандал около вироглавия икономист е за демонстрация, свързана с правилата на извънредните мерки. След като бяха въведени ограниченията в движението из България, той описа във фейсбук как тръгнал от София и стигнал до Разлог, а карантината на София била “безплодно бюрократично мероприятие”.

Но Каролев обича

да провокира с

шумни битки

още от появата си на обществената сцена през 2001 г. Тогава бе член на икономическия екип от юпита на спечелилата изборите царска партия НДСВ. И “блесна” с това, че прати журналистите да хванат по една мотика. Веднага му казаха, че това не е най-добрият PR на новата власт, и той се извини.

Оказа се обаче, че Владимир Каролев е много атрактивен от медийна гледна точка, защото умее ясно и разбираемо да обяснява сложни икономически казуси. И бързо стана желан гост по вестници, радиа и телевизии. И е известен с това, че в студиото брани яростно тезите си, не се притеснява да се скара с опонент и да повиши тон. Заради буйния си нрав веднъж стигна почти до бой в тв студио с Пламен Димитров от КНСБ заради пенсионната реформа. На следващия ден Димитър Манолов от “Подкрепа” демонстративно

отиде в

телевизионното

студио с каска

Каролев е автор на около 4000 статии в печата. Понеже пише добре и компетентно, той водеше преди време колонка в “24 часа”, в която разясняваше на читателите икономически теории и практики. А по време на световната финансова криза “24 часа” публикува негова поредица за причините за възникването на икономическите кризи. През 2014 г. обаче изригна във фейсбук срещу една статия на “24 часа” - “Кабинетът изненадан, че БНБ ще печата пари”. След като разбра от нас, че всички медии са отразили сюжета, той чистосърдечно възкликна:

“Ами аз откъде

да знам, като

чета само

“24 часа!”

Роден е на 31 юли 1961 г. във Варна, но от малък живее в столицата, тъй като родителите му са научни работници и преподаватели по химия в ХТИ. Завършил е през 1986 г. - международни икономически отношения в УНСС с втора специалност икономическа журналистика. До 1989 г. работи в “Рудметал”.

През 1993 г. се дипломира като магистър по бизнес администрация от Университета на Албърта, САЩ. Работи последователно в Института по икономика като старши консултант, бил е мениджър и старши мениджър на KPMG и изпълнителен директор на инвестиционния фонд ECM. Постът, в който Каролев обяснява как катаджии са му свалили номерата.

Постът, в който Каролев обяснява как катаджии са му свалили номерата.

Основава Балканската консултантска компания, която работи предимно с чужди инвеститори. Междувременно за кратко е общински съветник в столицата от НДСВ. Напуска партията на царя през 2013 г., но и до ден днешен защитава Симеон Сакскобургготски по казуса с царските имоти.

През 2014 г. Каролев

бе съветник на

икономическия

министър

Божидар Лукарски във втория кабинет на Бойко Борисов.

Понеже е либертарианец по икономически възгледи, битките му са главно с левите икономисти и синдикалистите.

Винаги има позиция - от външния дълг, през “Южен поток”, до цената на тока. Данъците трябва да са ниски, държавата не бива да се меси много в стопанството, минималната заплата не бива да се вдига, пенсионната възраст трябва да се увеличава, в криза трябва austerity - финансова строгост, а... между другото, марихуаната трябва да се легализира.

Негова е крилатата фраза за държавния бюджет:

Ако отпуснеш

колана,

ти падат гащите

На кметските избори през 2003 г. Каролев беше кандидат за общински съветник от НДСВ. Тогава публично се зарече да мине гол по булевард “Витоша”, ако НДСВ вземе по-малко общинари от партията на Стефан Софиянски. Така и стана, но Каролев не изпълни обещанието си.

На кметските избори през 2011 г. НДСВ го издигна за кмет на София. Тогава спечели Йорданка Фандъкова, а Каролев взе около 3%.

Междувременно Каролев скочи и на Христо Стоичков заради цената, на която столичните общинари му бяха предоставили имот.

През 2013 г. двама мъже от Разлог нападнаха с моторен трион Каролев край Разлог, където той притежава част от ваканционния комплекс “3 планини”. Те признаха вината си и бяха осъдени на пробация.

Една от битките, които Каролев води в социалните и традиционните медии през последните години, е със “зелените” и лично с Тома Белев заради развитието на Банско.

С планината е

свързан и

последният

шумен случай,

в който бе замесен Каролев. В края на 2017 г. катаджии свалиха номерата на личния му автомобил. Когато го спрели за проверка, те установили, че не е подновил шофьорската си книжка, а наказанието за това деяние е демонтаж на регистрационните табели. Каролев сам разказа за случката в социалните мрежи: “Ето какво се случва, като блее човек и му е изтекла книжката? P.S. Все пак 12 часа може да караш без номера, за да можеш да се прибереш вкъщи. Аз ще се прибера вкъщи през Рилските езера. Днес ще е прекрасен ден. Отидете в планината!”. Часове след случката Каролев сподели кадри от Рилските езера: “Като му свалят номерата на колата, какво му остава на човек...да обикаля полугол из Рилските езера”.

Владимир Каролев е женен за Йорданка Каролева. Имат син Александър и дъщеря Виктория. Миналата година Александър, който работи като инвестиционен банкер в Лондон, бе избран за най-добрия банкер на Острова в областта на синдикирането на облигации в развиващи се пазари.

Каролев (по средата) през 2002 г. с Кирил Сакскобургготски и Милен Велчев
Каролев (по средата) през 2002 г. с Кирил Сакскобургготски и Милен Велчев

Коментари

Пенчева в 21:04 на 21 Oct 2021
Умен,еродиран,напорист,интересен и прям.Поклон пред един забавен българин.
Минаващ в 11:45 на 02 Nov 2021
"Университета на Албърта, САЩ" ???? Айдеееее, война между САЩ и Канада!
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/