Мбапе посяга към трона на кумира си Роналдо

21 October 2021
Йоан Богданов

Спорният гол на суперзвездата донесе купата на Франция

Като тийнейджър облепвал стаите си с плакати на Кристиано, сега има всички шансове да грабне и “Златната топка”

Националният отбор на Франция записа нов шеметен възход, след като обърна резултата срещу Испания във финалния сблъсък от второто издание на Лигата на нациите. Така "петлите" прибавиха и този трофей към богатата си колекция, като към момента те са и действащият световен шампион след триумфа на мондиала в Русия пред 3 години. Победата срещу иберийците бе изкована с много усилия.

Микел Оярсабал даде предимство на "Ла Фурия Роха" след 64 минути игра, но след малко повече от минута нападателят на "Реал" (Мадрид) Карим Бензема възстанови равенството. В заключителните минути французите стигнаха до успеха след попадение на суперзвездата Килиан Мбапе. И докато за победния гол, донесъл купата за Франция, останаха сериозни съмнения дали няма засада, то едва ли някой има такива по отношение на

класата на Мбапе

22-годишният бързак е определян единодушно като най-големия кандидат за футболния трон в близкото десетилетие и като един от двамата, които могат да достигнат нивото на изумителните Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

Килиан Мбапе е роден на 20 декември 1998 г., 6 месеца след като Франция триумфира със световната титла за първи път в своята история. Бъдещата световна звезда се появява на бял свят в семейство на спортисти. Неговият баща Вилфред е бивш футболист, който след приключване на кариерата си става треньор в школата на "Бонди" - тим, кръстен на предградието, където семейството живее. Именно там Килиан ще направи

първите си стъпки във футбола

Майка му Файза Ламари има успешна кариера като хандбалистка. Фамилията осиновява Жирес Кембо Екоко, който играе за отбора на "Рен" и те редовно гледат изявите на своя доведен син. Фактът, че баткото играе на високо ниво, а семейството му е тясно свързано със спорта, кара малкия Килиан да се запали по футбола. Така той започва тренировки в "Бонди". Бързо става ясно, че това момче има голямо бъдеще, защото обира куп отличия и трофеи в детските турнири. Именно затова бащата решава, че неговият син трябва да премине в по-сериозна футболна школа, и така малкият Мбапе отива на проби в "Рен" по време на

турнир за деца

до 12 години

Килиан не просто се представя отлично, а почти сам печели надпреварата за "Рен".

От ръководството на тима веднага му предлагат договор, но семейството решава да го запише в националната френска футболна школа. Там са тренирали някои от най-големите имена във френския футбол от близкото минало като Тиери Анри, Никола Анелка и Блез Матюди. Талантът на Мбапе бързо е забелязан от грандове като "Реал" (Мадрид), "Байерн" (Мюнхен), "Челси" и "Ливърпул". Килиан се среща със “скаути”

на тези титани, за да се запознаят с уменията му на живо. Първата спирка за него е в Англия.

Там е настанен в апартамент и моментално поставя на стените плакати на своя идол Кристиано Роналдо. Мбапе играе силно в мач с екипа на "Челси", но за огромна изненада от лондонския клуб не се свързват с него след това.

Разочарован, Килиан напуска Албиона

и се отзовава на поканата на Зинедин Зидан в Мадрид. Малкият използва пробите, за да се срещне и да се снима с големия си идол Роналдо. Едва ли тогава на португалеца му е минавало през акъла, че това момче, което го е издигнало на пиедестал, някога ще оспори световното му господство във футбола. След куп неуспешни преговори между редица европейски грандове и семейството на Килиан той най-накрая намира своя клуб - "Монако".

Едва навършил 18 години, французинът става световна сензация, като бележи 26 попадения и е с основна заслуга отборът да спре хегемонията на "Пари Сен Жермен" и да триумфира с титлата в Лига 1 през 2017 г. Освен това "Монако" достига и до полуфиналите в Шампионската лига.

Младежът междувременно дебютира и с националния отбор на Франция. Там той сформира страховито дуо в нападението с Антоан Гризман, а Франция става световен шампион на мондиала в Русия през 2018 г.

Килиан Мбапе междувременно се превръща в първия тийнейджър след Пеле, разписал се във финал на световно първенство, както и във втория най-скъп трансфер в историята на футбола, след като

сделката с ПСЖ

е финализирана

Сумата, платена за него, е 180 милиона евро. Пред французина остава единствено съотборникът му Неймар, за когото парижани извадиха 222 милиона.

Към момента Килиан е спечелил 10 трофея с френския хегемон, както и два с националния отбор, а фантастичните му попадения продължават да радват почитателите на футбола. Към момента единственото отличие, което липсва на звездата, е Шампионската лига, до която той бе съвсем близо през 2020 г., когато

ПСЖ загуби

на финала

от “Байерн”

В индивидуален план по всичко личи, че спечелването на "Златната топка" е въпрос на време, като единственият конкурент на Килиан от неговото поколение е норвежката сензация Ерлинг Холанд.

Може би именно затова тръгнаха слухове за предстоящото му преминаване в "Реал" (Мадрид). От парижкия отбор отхвърлиха всички оферти на "кралския клуб" в края на летния трансферен прозорец, но е твърде вероятно през идното лято най-после младата суперзвезда да се озове на "Сантяго Бернабеу".

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/