Ивайло Христов готов да отстъпи на Мария Бакалова

16 October 2021
Магдалена Миткова

Тео Ушев обяви избора на филм, който да ни представлява за "Оскар", за нелегитимен

Буря в чаша вода!

Така определи полемиките около избора на българския филм, който да се бори за "Оскар", актьорът и режисьор проф. Ивайло Христов. Неговият филм "Страх" е предложението ни за наградата на академията за международен филм. Изборът на комисията се свежда до два филма, този на проф. Христов и "Жените също плачат", в който участва Мария Бакалова. Член на комисията е Тео Ушев, който обяви решението за нелегитимно, след като двама от членовете не са се появили и дори не е имало дискусия по темата.

"България Днес" потърси мнението на Ивайло Христов след публикацията на Тео Ушев.

"С удоволствие бих отстъпил мястото на "Жените също плачат", шеговито предлага проф. Христо.

"Нека бъдем реалисти! Шансовете на всеки български филм не са минимални, те са под нулата. Това е сериозен бизнес. Искат се много пари. Тарифите са непосилни, една рекламна кампания в известно списание започва от 3 хил. долара нагоре. Ние повече от две прожекции не можем да направим, а другите държави правят десетки", изумява се на поредния измислено заформен скандал проф. Христов.

Преподавателят в НАТФИЗ определи мнението на Теодор Ушев като лично и категорично вярва, че то не се отнася до самия него.

"Вярвам, че недоволството му не е към мен лично, а по-скоро към комисията. Не ми се набърква в тези неща."

На въпроса дали е съгласен с начина, по който се определя българският филм, който евентуално да ни донесе "Оскар", проф. Христов отговаря: "Аз не виждам друг начин, някой нали трябва да вземе решение. Това е буря в чаша вода. Дори на "Златна палма" дават наградата на филм, който за нищо не става, а има един куп други ленти, които са наистина стойностни и качествени".

По думите на професора няма как да се случват нещата без финансиране от страна на държавата.

"Не виждам как българската държава ще може да отдели някакви сериозни суми. Миналата година филмът на Северна Македония "Медена земя" бяха вложили над милион долара за реклами. Не казвам, че филмите ни са некачествени, но това е съвсем друг бизнес", допълва Ивайло Христов.

Аниматорът скочи на комисията

Повод за раздорите сред кино общността става липсата на двама от седемчленната комисия. За това пръв алармира Теодор Ушев.

Теодор Ушев
Теодор Ушев

"Трябваше да бъдем 7 човека. Останалите членове на комисията няма да назовавам, оставям на тях да го съобщят. Няма да коментирам и качествата на предложените филми... Резултатът - 4:3 в полза на "Страх" на режисьора Ивайло Христов (3 гласа имаше "Жените наистина плачат"). Но имаше един проблем, който доста ме притеснява. И той беше, че от предвидените 7 човека присъстваха само... 5! Де факто, ако се брояха само гласовете на присъстващите, резултатът щеше да бъде 3:2 в полза на "Жените наистина плачат". Останалите 2-ма бяха изпратили само гласовете си. Така на практика дискусията нямаше никакъв смисъл, защото накрая, така или иначе, се събраха картите и механично беше решен казусът. Единият участник имаше основателни причини за отсъствие (операция - остава въпросът защо не е сменен?). Той поне беше достъпен по телефона (проведохме разговор с него). Другият се беше скрил. Бил недостъпен – там, където бил, нямало интернет, нямало телефон?! Кое ли е това място?", недоумява авторът на "Сляпата Вайша".

"За мен персонално изводите са ясни: 1. Така полученият резултат е нелегитимен. 2. Българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни принципи и авторитети. 3. Аз лично повече няма да участвам в никакви комисии, комитети и прочие безсмислени дейности, свързани с българското кино, докато не видя реално желание за промяна. 4. В България продължава да има системен расизъм, системен сексизъм и системен културен дениализъм."

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/