Последните нинджи си отиват

09 October 2021
24 часа
Иничи  Каваками обяснява техниките  на  нинджите.
Иничи Каваками обяснява техниките на нинджите.

Когато Иничи Каваками умре, смъртоносното бойно изкуство нинджуцу ще умре заедно с него. 72-годишният бивш инженер твърди, че е последният жив нинджа, който владее всички умения на някогашните шпиони и убийци във феодална Япония.

Ерата на шогуните и самураите в Страната на изгряващото слънце отдавна е отминала. Там обаче още живеят един или двама истински нинджи. Те твърдят, че са наистина последните представители на елитната каста бойци, специализирали се през вековете в уменията на шпионажа и тихите убийства. Уменията им се предават от баща на син, но днешните нинджи твърдят, че няма кой да ги наследи. Истинските нинджи вече не съществуват извън художествената литература и демонстрациите, които се правят пред хората от време на време, обяснява Каваками пред Би Би Си. Той е 21-ият водач на рода Бан, който има 500-годишна история. Бан е един от 53-те рода, които са изграждали клана на нинджите Кока. Преди десетина години Каваками се отказал от инженерството, за да преподава нинджуцу въпреки всички предизвикателства, с които един нинджа учител се сблъсква в съвременната епоха.

Нинджите в Япония винаги са били обвити в тайнственост. Наемани от благородните войни самураи да вършат черната работа - да шпионират, саботират и убиват, те винаги са били като сенки. Облечени целите в тъмни дрехи, които оставят открити само очите, те на практика са били невидими в сянката до момента, в който нанесат удара си. Разполагайки с цял арсенал от оръжия, те били тихи и смъртно опасни.

Нинджите се славели с уменията си да въртят сабята. Те използвали оръжията си обаче не само да убиват, но и да си помагат при катерене по каменни стени, проникване в замъци и наблюдение на враговете. Повечето от мисиите им били тайни, така че има много малко официални документи, разказващи за делата им.

Каваками наследил древните ръкописи на клана, когато станал на 18 години. Бил 6-годишен, когато започнал да учи бойното изкуство нинджуцу от своя учител Масазо Ишида.

"Мислех, че само си играем. Понякога се чудех дали не ме обучава за крадец, защото ме учеше как да ходя безшумно и да се вмъквам в къща",

спомня си Каваками. Сред другите умения, които придобил, било правенето на експлозиви и бъркането на различни отвари и лекарства. Все още може да смеси билки в отрова, която не убива, но ще накара изпилия я да повярва, че е хванал заразна болест.

В Япония имало поне 49 кланове на нинджи. Кланът Кока и съседният - Ига, обаче са два от най-прочутите, тъй като служели на влиятелни феодални владетели. Такъв бил Иясу Токугава, който обединява Япония след векове на гражданска война. Това става през 1600 г., когато спечелва битката при Секигахара. През ерата Токугава, известна като Едо, официалните документи споменават от време на време какво са правели нинджите.

"Това не са били просто убийци, както смятат много хора заради филмите, които гледат. Всъщност те са имали и друга професия във всекидневието. Защото просто не можеш да се издържаш само като нинджа", смее се Каваками.

Има много теории какво са работели нинджите в обикновения живот. Смята се, че някои са били фермери, други самураи, а трети амбулантни търговци, за да могат да шпионират през деня. Нинджата от XXI век Каваками също има друга професия - дипломиран инженер. Когато облече костюм, не се различава изобщо от другите японски бизнесмени.

Каваками е обявен от много медии за последния нинджа на Япония. Има обаче и още един претендент за титлата. 89-годишният Масааки Хатцуми казва, че е лидер на друг оцелял клан на нинджите - Тогакуре. Хатцуми е основател на международната организация по бойни изкуства "Буджинкан", която обучава повече от 300 000 ученици по света. Сред тях има много полицаи и военни, разказва той в една от тренировъчните си зали в Нода, префектура Чиба.

Градчето е малко и човек не очаква да види там много чужденци. В залата обаче са поставени 48 постелки татами, всяка заета от учениците на Хатцуми, сред тях и немалко чужденци. Те поглъщат всяко движение на учителя. В повечето случаи хватките, които той показва, са с голи ръце. Хатцуми учи последователите си как тези малки движения могат да бъдат използвани, за да бъде елиминиран врагът.

Британецът Пол Харпър е един от многото верни последователи на нинджата учител. Вече 25 години той идва редовно на обучение при Хатцуми за по няколко седмици всяка година. Запалил се по бойните изкуства още през 80-те години. После чул за "Буджинкан" и се свързал с Хатцуми.

Славата на нинджата от град Нода обаче не е само в това, че е наследник на велик клан. Той е използван като съветник по бойни изкуства за безброй филми, включително и "Живееш само 2 пъти" с Джеймс Бонд.

Каваками и Хатцуми са единодушни в едно - нито един от тях няма да посочи някого, който да го наследи. По времето на гражданските междуособици уменията на нинджите да шпионират и убиват или да забъркват лекарства са били полезни. Днес ние имаме оръжия, интернет и много по-добри лекарства, бойното изкуство нинджуцу вече няма място в съвремието, смята Каваками.

Затова той е решил да не обучава свой наследник.

Просто преподава история на нинджите на хонорар в университета "Мие". Въпреки че има толкова ученици, Хатцуми също е решил да не избира наследник. "Учениците ми ще продължат да практикуват някои от техниките на нинджите. Човек обаче трябва да бъде посочен от съдбата, за да поеме клана. Няма такъв човек", смята той.

Мит е, че тичат по водата

Уменията си нинджите предават от уста на уста. Тъй като техниките им никъде не са описани подробно, писатели, режисьори и художници са създали всякакви митове за уменията им. Ето и най-популярните от тях:

Ходене по вода

Холивудски филми като "Американският нинджа" ги описват като суперчовеци, които могат да тичат по водата или да изчезват за част от секундата. "Това е невъзможно, защото независимо колко тренират, нинджите все пак са хора", обяснява Каваками. Според разузнавачи от ЦРУ нинджите всъщност са използвали "водни обувки" - кръгли дървени дъски или кофи с бамбукови гребла. Остават съмнения обаче доколко тези средства са били ефективни във водата.

Могат да изчезват

Всъщност нинджите не са можели да изчезват за секунда, както го правят по филмите. Те обаче са били много изкусни в майсторенето на експлозиви и са правели пушечни бомби, които за момент отклоняват погледа на противника, а през това време те се оттеглят светкавично.

Носят черни дрехи

Дрехите на нинджите се изработвали така, че да бъдат леки и трудно да се различават в тъмнината. Тъмният черен цвят обаче само би подчертал фигурата на боеца на лунна светлина. Затова обикновено се използвала много тъмносиня боя.

Могат да летят

Нинджите се придвижвали безшумно и бързо благодарение на специалните техники на дишане, които владеели. Те увеличават обема на кислород при вдишване, без да се чува какъвто и да е шум. Все пак колкото и да били бързи, нинджите ходели по земята.

Готови винаги за бой

Всъщност боят е бил последната възможност за нинджите. Те са били професионалисти в шпионажа и покорявали врага с хитрост. Въртенето на сабята се е смятало за по-низше изкуство.

Демонстрация на бойното изкуство нинджуцу в Япония.
Демонстрация на бойното изкуство нинджуцу в Япония.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/