94-килограмов сом тегли лодка

24 September 2021
Добромир ДОБРЕВ
Ивелин току-що е преборил гигантския сом
Ивелин току-що е преборил гигантския сом

Звярът от Русенско налита на изкуствен октопод, борят го два часа

Почти 100-килограмов сом тегли масивна лодка с двама рибари и ги разхожда из цялото езеро. Екшънът се разиграва на язовир "Баниска", Русенско. Водният гигант се закача на въдицата на ентусиастите привечер. След това едва не обръща лодката им.

39-годишният Ивелин Иванов от град Бяла има късмета да се бори с рибата исполин. Той разказва, че познава добре водоема и често го посещава за риболов на сом. Досега обаче на куката му увисвали само екземпляри до 7-8 килограма. Този път влиза заедно с колегата си Недко Сапунджиев към 18 часа. Практикуват метода "на кльонк". Този инструмент създава специфичен шум на повърхността на водата, който вдига сомовете от дъното и предизвиква любопитството им.

"Някъде около 20 часа видях на сонара, че нещо голямо се вдигна от дъното. Водех стръвта на шестия метър, а там дълбочината беше 8 метра", казва Ивелин пред "България Днес". Той разкрива, че е използвал изкуствен силиконов октопод за примамка. На куката е добавил още комбинация от пиявица и рибка уклей. Рибата е близо 100 кг

Рибата е близо 100 кг

"В един момент сянката внезапно изчезна. Колегата удари още няколко пъти с кльонка и отново го вдигна. Този път сомът захапа директно, без никакви задръжки. Така потегли, че ни повлече масивната лодка на буксир. Битката беше изключително трудна и продължителна. Стъмни се напълно, а рибата не се вдигаше от дъното", развълнувано разказва майсторът.

"Отне ни около два часа неистови усилия, докато вдигнем сома. Като видяхме какво туловище има, буквално онемяхме. Все пак запазихме самообладание и след много перипетии прехвърлихме сома на лодката. На следващото утро го измерихме - тежеше 94 кг", споделя Ивелин.

Той ползва специален прът за тролинг риболов, дълъг 2,10 м, с масивна макара и плетено влакно 0,70 мм. "Въдицата ми се оказа здрава, щом издържа на тези върховни усилия", завършва Иванов, който има магазин за строителни материали в Бяла. Членува в дружината на с. Лом Черковна и се изявява и като ловец.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/