Кристо опакова от телефон до остров

22 September 2021
БД Онлайн
Опаковането на Райхстага е считано за връх в кариерата му
Опаковането на Райхстага е считано за връх в кариерата му

Прави 50-километрова "Бягаща ограда" 

Отваря 3100 чадъра на два континента 

Кристо твори и от отвъдното!
Голямата мечта на авангардиста, който издъхна на 31 май миналата година, се сбъдна и неговите последователи опаковаха Триумфалната арка във френската столица Париж. Впечатляващата творба ще се запази в този вид в продължение на две седмици.
Колкото и да се каже и напише за Кристо, ще е малко, но "България Днес" ви представя някои от най-забележителните му творби пред годините.
Опаковането на Райхстага вероятно ще остане най-известната му творба. Замислен през 1971 г. и осъществен през 1995 г., проектът се случва след парламентарно гласуване. Хелмут Кол, тогавашният канцлер на Германия, е твърдо против, но се провежда вот. След 70-минутен дебат 591 представители на Бундестага гласуват. От тях: 295 са "за", 226 - "против", въздържали се - 10.
Използват се 100 хиляди квадратни метра огнеупорна полипропиленова материя, която е подсигурена с алуминиево покритие, и 15 хиляди метра въжета. Поне 5 милиона посещават Райхстага за 2-те седмици опаковане.
Христо Владимиров Явашев, както е истинското му име, твори заедно със съпругата си Жан-Клод дьо Гийебон. Те опаковат с плат различни предмети - от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие.
Негово дело е и опаковането на Пон Ньоф - най-стария мост в Париж, както и разполагането на платнени порти в Сентръл парк в Ню Йорк.
Една от последните му и най-впечатляващи творби са плаващите кейове, разположени за 16 дни в италианското езеро Изео през 2016 г. Грандиозният проект надмина всички очаквания и привлече над милион посетители за двете седмици през юни.

Плаващите кейове в италианското езеро Изео
Плаващите кейове в италианското езеро Изео

След като Кристо и съпругата му се местят да живеят в Ню Йорк, двамата започват да творят и отвъд океана. Правят монументалния проект "Завеса в Долината в Колорадо". На 10 август 1972 г. група от 35 работници и 64 доброволци, всички от училища по изкуството, завършват цялата инсталация. Използват найлонови оранжеви завеси с размер около 30 метра дължина и 110 метра височина за обвиването на долината. На ред идва "Брегова линия" в Роуд Айлънд. През 1976 г. е готов проектът "Бягащата ограда" в Калифорния - изграден изцяло от стоманени стълбове и кабели с дължина около 50 км.

"Бягащата ограда" впечатли с дължина
"Бягащата ограда" впечатли с дължина

После Кристо минава изцяло във водата - "Обградените острови във Флорида". На 7 май 1983 г. екип от 400 души завършва инсталацията, която включва 11 острова, всички обградени от розова полипропиленова материя, създаваща невероятна гледка от високо. През 1991 г. са реализирани "Чадърите", друга сензация - този път на два континента едновременно - в Япония и САЩ. Тогава 1880 работници едновременно се заемат с отварянето на общо 3100 чадъра в Ибараки и Калифорния. За този проект Кристо и Жан-Клод харчат около 26 млн. долара.

Порозовелите острови край Флорида
Порозовелите острови край Флорида

За всеки свой проект Кристо и Жан-Клод се борят упорито, понякога в продължение на години и десетилетия, като разясняват проектите си на общинари, политици, еколози, граждани. Всички произведения са финансирани със собствени средства, но самите те не са обект на продажба; не продават билети, творбите им са предоставени свободно на всички. Кристо отбелязва: "Никой не може да купи тези произведения, никой не може да ги притежава, никой не може да ги продава на пазара, никой не може да продава билети да ги видят... Нашата работа говори за свобода". Творците не се представляват от агенции и не са свързани с дарения, подкрепа, реклама. Приходи няма и от продажба на плакати, на автографи, на сувенири, на книги или филми. Доходите им са единствено от скиците и подготвителните рисунки на Кристо за работите им, които се ценят и се продават на високи цени.

"Завеса в Долината в Колорадо" е открита през 1972 г.
"Завеса в Долината в Колорадо" е открита през 1972 г.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/