Българинът, който измина 711 км за 6 дни: Счупиха скалпел в крака ми, но се готвя за рекорди

25 October 2021
Кристиан Иванов
Шампионът Ради Милев сам отглежда част от продуктите, с които поддържа върхова форма
Шампионът Ради Милев сам отглежда част от продуктите, с които поддържа върхова форма

Тайната на феноменалния бегач Ради Милев: С шипков мармалад, много чай и кисели краставички отключвам енергия

По време на операция в коляното на 74-годишния Ради Милев се чупи скалпел. Хирургическата интервенция се превръща в сложен ребус. Налага се докторите да вадят строшенето парче от крака на пациента. След подобна интервенция повечето хора са доволни, ако могат отново да се научат да ходят сами. Ради Милев не е от тях. Няколко месеца след операцията на менискус той вече планира участие в ултрамаратони, в които състезателите бягат по няколкостотин километра в рамките на цели денонощия. Ради се надява отново да бъде на трасето още през следващата година, когато ще навърши 75 години. "Сега се чувствам добре и вече правя леки разходки от по няколко километра - разказва пред "България Днес" феноменалният бегач. - Поддържам форма и с работа по градината на село. Произвеждам плодове и зеленчуци с отлично качество. Надявам се възстановяването ми да продължи успешно и следващата година отново да се състезавам в ултрамаратони.

Ради прави упражнения след операцията
Ради прави упражнения след операцията

Влизам в нова възрастова група - над 75 години. Вярвам, че ще успея да нови поставя рекорди. Крепи ме това, че толкова много хора ми се обаждат. Казват, че това, което правя, ги вдъхновява и ги кара да вярват в мечтите си." В момента българинът държи всички световни рекорди в ултрамаратона за своята възрастова група - над 70 г. Преди операцията неговото тяло е тренирано до такава степен, че той успява да тича в шестдневен ултрамаратон, изминавайки общо 711 км. Това е само един от рекордите на Милев, непостижим за никой друг човек в света. Най-доброто постижение за 48-часово бягане отново е негово - 316 км. Железният Ради намира начин да поддържа формата дори по време на извънредно положение. Заради епидемията от коронавирус той не можеше да тича навън, когато имаше наложена забрана дори за тренировки на открито. Но дори тогава, в самото начало на пандемията през 2020 г., никой не можеше да го спре да чупи рекорди в собствения му скромен апартамент в Казанлък.

Милев отново е първи на почетната стълбичка
Милев отново е първи на почетната стълбичка

"Не се оплаквам - сподели тогава шампионът пред "България Днес". - Изработил съм си дневен режим за дните под карантина. Всеки ден правя 3000 коремни преси, 300 лицеви опори и няколко хиляди клякания."

Голямата цел на Милев е да чупи един по един собствените си световни рекорди и е твърдо решен да продължава да го прави.

Любопитното е, че българският шампион не използва модерните хранителни добавки, които са широко рекламирани навсякъде. Той се храни с натурални нашенски продукти, някои от които произвежда сам на село. По време на 48-часовите бягания Ради никога не спира за повече от пет-шест минути. Обикновено това се случва, когато се налага да отиде до тоалетна. Този вид състезания най-често се провеждат в паркове при т.нар. затворен контур. Въртят се многобройни обиколки по маршрут, дълъг около километър.

Ради пътува навсякъде по света с българското знаме
Ради пътува навсякъде по света с българското знаме

"Имам две основни предимства пред конкуренцията - издава Ради. - Повечето участници тръгват много бързо и ме изпреварват доста в началото. Първото ми предимство е, че следвам свой собствен ритъм. Бързам бавно. След като изминат първите 24 часа, огромна част от ентусиастите, които са се напъвали здраво в началото, окапват като есенни листа. Аз си продължавам да тичам в моето темпо. Така лека-полека ги настигам и изпреварвам. В моята възрастова група редовно завършвам първи, но често оставям зад себе си и далеч по-млади състезатели. Второто ми предимство е храната. Не вярвам на енергийните блокчета. Имам си моя система на хранене по време на състезание. С мен пътува съпругата ми и тя действа като мой асистент. По време на обиколките ми дава шипков мармалад, също така пия и много чай от шипки.

Милев държи куп рекорди в ултрамаратона
Милев държи куп рекорди в ултрамаратона

На състезания ям и кисели краставички, които са мое домашно производство. Изпивам, разбира се, и водата от буркана, в който са стерилизирани. На всеки изминат километър вземам по нещо за хапване. Истината е, че за да мога за 48 часа да пробягам над 316 км, са ми необходими 15 000-16 000 килокалории. Те не могат да се набавят само с храна. Затова организмът трябва да е привикнал да се справя с недостиг на енергия, приемана отвън. И да разчита на собствените си запаси. Един грам мазнини в човешкия организъм е 9 калории. Ако стопя 1 кг мазнина и я превърна в енергия, това са 9000 калории. При шестдневните бягания си позволявам да ям допълнително картофи и ориз. Такъв е начинът да се справи човек с натоваранията в ултрамаратона."

 

Роден да побеждава

"Роден съм на 6 май, празника на свети Георги Победоносец. Сигурно и затова така съм орисан да се стремя винаги към победата - казва Ради Милев. - В родилното съм проплакал през нощта и вероятно това ми помага да се справям лесно с безсънието и да оставам активен до късно. Но най-важното нещо са упоритостта и постоянството. Без тях нищо не става. Основната ми цел е да покажа, че човек може много повече от това, което си мисли. Ограниченията са само в главата и в мислите ни. При достатъчна воля и добра мотивация може да се постигне много не само в спорта, а и във всяка една област. Вярвам, че всеки трябва да открие и изкачи своя собствен Еверест! Да постигне максималното в областта, в която е най-добър."

Върховите постижения на шампиона

Постиженията на Милев са официално признати от международната асоциация по този вид спорт. В неговата възрастова група българинът държи световните рекорди на 48-часово бягане и за 6-дневно бягане. На 48 часа първите пет най-добри постижения в света са на Ради. Няма дисциплина, в която някой да има повече от 4 най-добри постижения. Милев прави 3634 клякания за 1 час и 17 004 клека за 6 часа, когато е на 65 години. Постижението му е документирано с видеозапис. Признати са му световни рекорди за брой клякания за определено време - за 1 и за 6 часа. По време на 10-дневно бягане в Ню Йорк успява да изтича 1012 км. Поставял е световни рекорди в ултрамаратон в Чехия, Румъния и Унгария.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/