Любов по време на интернет

13 July 2021
Капка Тодорова

Всяка трета връзка започва в мрежата, партньорите остават и след това заедно онлайн 

Функцията да изтриеш хисторито на компютъра е спасила повече бракове от всички семейни терапевти заедно. Тази мъдрост е една от най-често постваните в социалната мрежа фейсбук. И има защо. Точно тя, точно там.

Във времената на интернет животът ни вече изцяло се е пренесъл онлайн. Всички вървим с поглед, забит в телефоните, в къщи седим пред лаптопа, на работа сме пред компютъра. Всяко събитие съществува паралелно в реалността и някъде там, в безжичното пространство, между кабелите по дъното на океана и на сателитите горе в космоса.

Телефонът или таблетът са нашата машина сърце-бял дроб, с които поддържаме два успоредни живота. Особено най-крехкото в тях - любовта. Днес всяка любовна връзка е on. Независимо дали живеете заедно, срещате се от време на време или никога не сте се виждали – две трети от комуникацията между партньорите в съвременното общество се извършват в мрежата. Съобщения, есемеси, телефонни разговори, чат, фейсбук...

250 милиарда съобщения дневно минават само през скайп, като в огромна част от тях са шифрирани чувства. Венера и Амур отстъпиха мястото си на две по-мощни съвременни божества: 1 и 0. Двоичният код на любовта. И колкото и сухарски да звучи, Любовта 2.0 е по-романтична от всякога. Интернет е Ренесансът на романтиката. Това поне твърди германският автор и психолог Кристиан Шулд в книгата „Романтика 2.0 - за търсенето и намирането на любов в интернет”.

„Всичко започва

с разглеждане на снимки

и продължава с писане в чата.

Минават дни, а често дори седмици, преди двама души да се видят. Именно чрез дистанцията възниква близост. Хората започват да си пишат за любимите сериали и минават на по-важни теми, споделят желанията и мечтите си, проблемите и страховете си, очакванията и надеждите си”, пише той.

Именно тази дистанция и липсата на ангажимент в един интернет контакт е идеалната предпоставка за създаването на доверие. Няма стрес, няма страх, хората са по-отворени и споделят по-лесно. Флиртът в интернет е по-искрен от флирта в реалността, убедени са психолозите. Това създава и по-солидна база за евентуално развитие на закачката.

„Тъй като хората се опознават по мислите, а не по усмивките и жестовете, значението на духовните ценности, на интелекта и чувството за хумор в интернет-флиртовете е много по-голямо. Привличането е по-силно и по-истинско. Това връща обратно на сцената романтиката. Хората днес отново си пишат романтични писма, така както са го правили през 19-ти век.

Благодарение на технологиите любовта пак не е само и единствено секс”, пише Шулд. Първата среща обикновено е вълнуваща, но и позната. Аналоговият живот е просто продължение на дигиталния. А дигиталният получава нова доза страст и ново темпо от аналоговия. Двата паралелни свята се допълват идеално.

След реалната среща хората обикновено бързат да си пишат в чата още по пътя към дома. Древното правило да изчакаш три дни след първо рандеву, за да се обадиш, вече не съществува.

Интернет прави любовта

по-лесна. Не е необходимо

да познаваш добре обекта

на интереса си, за да го заговориш. 

А в чата заприказването е напълно невинно, няма неудобно мълчание, няма нужда да убедиш някого да си отдели времето, за да прекара час-два с теб. Ако не знаете какво да кажете, просто пускате смайли. Две умни изречения стигат, не е нужно да се заливате един друг с дъжд от баналности. Ако точно в момента не ви хрумва нищо интересно, имате възможност да отговорите по-късно. Интернет е на ваша страна. Имате хем пълна свобода, хем пълен контрол. За разлика от телефонните обаждания или реалните срещи. Още по-важно е, че в интернет общуването изчезва напрежението на големите очаквания. Срамежливи паузи, объркани погледи, смешни жестове – в Whatsapp и фейсбук такива неща няма. Лекотата на това общуване е основна предпоставка за любовта, смята и психологът от Кьолн Петер Лаустер. „Любовта се ражда от момента. Тя има нужда от спонтанност и необремененост. Затова и чатът често се оказва предверието към интимна връзка.”

Любовта в интернет е

по-бърза и се развива

по-бурно от любовта

в реалния живот.

Причината се крие във въпрос-отговор-логиката на комуникацията чрез чат. Построен по този начин, разговорът стига по-бързо до сериозните теми и отразява също така и незначителните неща в ежедневието ни. Внезапно започваме да разказваме на доскоро напълно непознат човек какво точно се случва в живота ни, пращаме му снимки, музика, съобщения, че точно в момента гледаме тъпо предаване по телевизията, или купонът на приятелката е ужасно скучен.

Разказваме си баналности, които в реалната комуникация не бихме и помислили да споменем. Очи в очи темата трябва да е вълнуваща и за двамата. В интернет е достатъчно, ако в паузата за една цигара на балкона пратим снимка на цвете, на облак, на кичур от косата или на отражението на ръката си. Така парченце по парченце другият сглобява пъзела на личността ни. Когато двама души станат партьнори и в реалността, интернет продължава да ги държи заедно с една невидима нишка.

Чрез имейли, туитър и фейсбук партньорите имат непрестанно онази невидима близост, която без тези медии щеше да се поддържа трудно. Особено в съвременния свят, в който всеки трябва да е гъвкав и да се мести заради работното си място, заради което двойките прекарват месеци разделени. Точно при тях скайп е абсолютната алтернатива на съвместния живот. Чрез него те могат да заместят донякъде общите моменти. С камера и звук стотици милиони влюбени изграждат нещо като алтернативно общо ежедневие. Събуждат се заедно, говорят си сутрин, четат си един на друг интересни неща от вестника или книгата, слушат заедно новини или любима песен и дори заспиват заедно пред работещата камера.

От няколко години социалните мрежи се допълват и от други по-специализирани онлайн-услуги. Апликации за смартфона като Тиндър нахлуха в Европа и се превърнаха в абсолютният хит сред по-младите. Тиндър е ап за бързи срещи. Той издирва хора, които биха могли да са ти интересни в най-близкия периметър и ти показва снимките им. Ако искаш да се видиш с предложения човек, отмяташ с пръст наляво, ако не – надясно. Всеки абониран за Тиндър научава, когато е бил „одобрен” за среща и сам решава дали да се свърже със заинтересувания.

Обикновено на 100 „покани”

реално се осъществяват 5-6.

Хората се срещат на по питие и разговарят. Не е нужно всичко да прераства във флирт, макар че именно флиртът и неангажиращият секс са в основата на създаването на този ап. Социологът Жан Клод Кауфман се отнася критично към това развитие на любовния живот. В книгата си „Sex@mour” той описва новият тренд като опит да се превърне любовта в стока. „Така човекът става лесно заменим.

Разглеждаме се едни други като продукти в супера и ако един детайл не отговаря на очакванията ни, бутаме с показалец и търсим следващия”, пише той. С това се отнема най-важното на един човек – уникалността му. По-важни в този род епове за срещи са външният вид и статусът на даден човек. Но дали това наистина е драматична промяна на любовния живот на хората?

По-скоро не, смята д-р Райнхолд Поп, ръководител на Центъра за изследване на бъдещето в Залцбург. „В реалния живот сме също точно толкова повърхностни и се интересуваме основно от външния вид на евентуалния ни флирт. Критериите за избор далеч не са изобретение на интернет. Спомнете си само как звучаха обявите във вестника: „Тя търси висок, вегетарианец, висшист със сини очи и любов към природата”. Не малко мъже пък се интересуват единствено от критерия 90-60-90.

Но дали интернет е по-повърхностен или е просто огледало на реалността – в крайна сметка любовта си остава загадка. Никой не може да отговори защо точно сега и точно този човек предизвиква у нас такива емоции. Това е и ще си остане най-сладката тайна на любовта”, обяснява Поп. 

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/