Бил Гейтс скоро пак ерген. Скъпият развод го срива до 17-о място по богатство

04 May 2021
24 часа
Бракът на семейство Гейтс продължи 27 години.
Бракът на семейство Гейтс продължи 27 години.

Преди да се ожени за Мелинда, милиардерът направил списък с плюсове и минуси на брака

Новината дойде като гръм от ясно небе за всички, за които те олицетворяваха идеалната двойка. След 27 г. брак Бил и Мелинда Гейтс, едни от най-богатите съпрузи в света със състояние от $ 130 млрд, обявиха, че са развеждат.

Съпругата на основателя на “Майкрософт” подаде документи за развод, посочвайки, че бракът ѝ е “безвъзвратно разбит”. Двойката няма предбрачно споразумение.

64-годишният Бил и 56-годишната Мелинда се срещат през 1987 г. - същата година, в която той става най-младият милиардер в света. Двамата сключват брак на Хаваите през 1994 г. и имат три деца - Дженифър, на 25 г., Рори, на 21 г., и Фийби, на 18 г.

Романът започва, след като двамата седнали един до друг на бизнес вечеря в Ню Йорк. Според Мелинда те подхванали разговар и още тогава тя усетила, че той се интересува от нея. Няколко дни по-късно, когато се натъкнали един на друг на фирмения паркинг, той я поканил на среща - въпреки че

първоначалното

му предложение

не било “по нейните стандарти”

“Той започна разговор и ме покани на среща след две седмици”, разкрива Мелинда в своя книга от 2019 г. “Разсмях се и казах: “Това не е достатъчно спонтанно за мен. Поканете ме по-скоро и му дадох моя номер”, споделя бъдещата супруга. Бил се обажда два часа по-късно и я кани да излезе с него още същата вечер, шеговито питайки дали такъв кратък срок е достатъчно спонтанен за нея.

Мелинда си спомня как двамата

били свързани от

обща любов към пъзелите

и тяхната състезателна природа. “Мисля, че той се заинтригува, когато го победих още първия път, когато играхме “Клюдо” - настолната игра, в която трябва да се разкрие кой е убиецът, в коя стая и с какво оръжие. Подкани ме да прочета “Великият Гетсби” - любимия му роман, който вече бях чела два пъти.”

Решението да предложи брак през 1994 г. обаче Бил Гейтс не взема спонтанно. Той създава обширен списък “за” и “против” на бяла дъска в спалнята си. “Знаете ли, толкова много ни беше грижа един за друг, че имаше само две възможности: или щяхме да се разделим, или щяхме да се оженим”, каза Бил в документален филм за живота си.

Когато Бил се жени за Мелинда в началото на 90-те, той вече е забогатял. Няколко години след основаването на “Майкрософт” на 31-годишна възраст Бил Гейтс става най-младият милиардер в света. Двойката посрещна първото си дете Дженифър, през 1996 г., последвано от сина Рори през 1999 г. и Фийби през 2002 г.

Мелинда Гейтс с трите им деца като малки
Мелинда Гейтс с трите им деца като малки
Като двойка Бил и Мелинда създават най-голямата благотворителна организация в света - “Фондация Бил и Мелинда Гейтс” през 2000 г., която допринася с над $ 50 млрд. за каузи, включително за ликвидиране на полиомиелит и малария. Фондацията е и основен инвеститор в лечението на коронавируса.

В съвместно изявление, публикувано в техните акаунти в туитър в понеделник, двойката заяви, че

работата им с фондацията

ще продължи, но бракът им няма.

“След много размисли и много работа по отношенията ни взехме решение да сложим край на брака си”, написа Бил в туитър. “През последните 27 г. отгледахме три невероятни деца и изградихме фондация, която работи по целия свят, за да даде възможност на всички хора да водят здравословен, продуктивен живот. Продължаваме да споделяме вяра в тази мисия и ще продължим съвместната си работа във фондацията, но вече не вярваме, че можем да израстваме заедно като двойка в тази следваща фаза от живота си”, продължава туитът от името на двамата. “Ние искаме пространство и поверителност за нашето семейство, когато започнем да се ориентираме в този нов живот.”

Съобщението идва по-малко от две седмици след като те направиха последната си публична поява на COVID събитие за здравни работници.

Причината за раздялата им остава загадка, но Мелинда в предишни интервюта е допускала, че съпругът ѝ има проблеми с балансирането на работата и семейството.

При липса на предбрачно споразумение единственият документ, свързан с развода, е договорът за раздяла. В документите им за развод, подадени от Мелинда, с които в. “Дейли мейл” разполага, многократно се споменава именно този “договор за раздяла”, който и двамата са подписали. За обикновена двойка това означава спестяване на пари от хонорари на адвокати. За Бил и Мелинда Гейтс това спестява продължителен публичен процес, по време на който може да се разкрият подробности за личния им живот и активи.

Понастоящем Бил Гейтс

е четвърти най-богат

човек в света

с нетно богатство от $ 124 млрд., според данните на “Форбс”. Но ако трябва да раздели състоянието си наполовина с Мелинда, ще падне до 17-а позиция.

Семейният им дом на езерото Вашингтон струва около $ 125 млн.
Семейният им дом на езерото Вашингтон струва около $ 125 млн.
Разводът на Гейтс, макар и един от най-скъпите в историята, не е най-скъпият. Начело е раздялата на Джеф Безос, основателя на “Амазон”, който раздели състоянието си от 150 милиарда долара със съпругата си Макензи през 2019 г., след като бе разкрита негова извънбрачна афера.

Разводът на Бил и Мелинда Гейтс ще бъде и една от най-големите подялби на активи.

Богатството им включва няколко впечатляващи недвижими собствености, включително основния им дом в щата Вашингтон и имоти в Калифорния, Флорида, Уайоминг и Масачузетс. Освен това имат частен самолет и изумителна колекция от произведения на изкуството. Притежават и цял гараж бързи коли. Бил е собственик 1,37% от акциите на “Майкрософт” , които са на стойност над $ 26 млрд.

Най-известен сред многото имоти на двойката е основният им дом, известен като Xanadu 2.0. Имението от 66 000 кв. м е с изглед към езерото Вашингтон в Медина, на девет мили от центъра на Сиатъл, където е седалището на фондацията. Бил закупил имота през 1988 г. за $ 2 млн., но прекарал 7 г. в изграждането на мечтаната къща - на стойност от $ 63 млн.

Строителството покрай живописното езеро разгневи някои съседи, съобщи по това време в. “Вашингтон пост”. Бил Гейтс реагира, като изгражда безплатни автомивки и предоставя на разположение строителния си екип, за да помогне с малки проекти в близките домове. Домът му сега струва около 125 милиона долара. “Исках майсторство, но нищо показно”, пише Бил в книгата си “Пътят напред”, написана от къщата за гости, докато основната се строяла.

Домът има закрит и открит басейн с подводна музикална система. В парцела има изкуствен поток, зарибен със сьомга и пъстърва и плаж с пясък, донесен от Карибите. В имението със седем спални и 18 бани има домашно кино в стил ар деко с 20 места и трапезария от 1000 кв. м.

За по-големи събирания приемната зала с площ от 2300 кв. м може да побере 150 души за вечеря или 200 за коктейл.

Гейтс притежава и ранчо за $ 59 млн. в Уелингтън, Флорида - район, известен със своето конен спорт и любимо място на най-голямата дъщеря Дженифър, която е талантлива конна ездачка.

Бил е известен с любовта си към автомобилите - в дома му в Сиатъл има гараж за 30 коли.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/