Мария Бакалова споделя видео на Кристофър Русев за България, гледат го 3 млн. души

03 April 2021
Константина Костова
Кристофър Русев снима с фотоапарата.
Кристофър Русев снима с фотоапарата.

След 9 години в Англия фотографът решава да се върне в България

Възможно ли е стотици хора по света да видят красотата на България само в няколко секунди? Видео, споделено в интернет от звезди като Мария Бакалова и Ивет Лалова, доказа, че е възможно.

Няколкосекундният клип, направен от 15 кадъра на красиви места в страната ни, събра над 3 млн. гледания в социалните мрежи. Клипчето е дело на фотографа Кристофър Русев.

Роден в родопското китно градче Неделино, Кристофър от малък мечтае да пътува и обикаля света. Кръстен е на американския музикант и актьор Крис Кристофърсън по желание на баща си.

От дете Кристофър

се интересува от

обработка на снимки

и на 13-годишна възраст започва да се занимава с различни програми за изображения. Завършва езиковата гимназия в Смолян, след което решава да запише софтуерно инженерство в Колчестър, Англия.

Бъдещият програмист обаче не изпитва удовлетворение от избора си. Намира програмирането за скучно и отегчително и решава да се откаже, като запише друга специалност. Премества се в Манчестър и удовлетворява двете си желания - да учи и да е близо до любимия си футболен отбор “Манчестър Юнайтед”. Там завършва висшето си образование “Мултимедия и интернет технологии”. Специалността му отново е свързана с програмиране, но с повече визуализация, което задоволява интереса на Кристофър. Заедно с образованието си той се отдава на страстта си - футбола, и всяка седмица ходи на футболни турнири. През последната година от следването си спонтанно решава да си купи фотоапарат. От дете има интерес към обработката на снимки и правенето на лога, това го подтиква да започне да снима. Бързо навлиза в света на фотографията, тъй като гледа видеоуроци и всичко, което го заобикаля, му прави впечатление. След лекции младият фотограф снима в кварталите на Манчестър, като все повече се усилва желанието му да улавя мига. Започва да пътува повече и да съобразява пътешествията си спрямо новото хоби.

Фотографията бързо

измества футбола

и се превръща в

най-голяма страст

за Кристофър Русев. Колкото и да му харесва това начинание, той не се чувства готов да се занимава изцяло с нея. След завършването на образованието си сменя различни професии- от барман до маркетинг специалист, като не спира да кандидатства и за други длъжности. През цялото време целта му е да събере пари за техника, с която да снима. През 2019 година идва моментът, в който Русев решава да не се занимава с нищо друго освен с фотография. Въпреки че няма твърда заплата и изпитва несигурност за доходите си, той е решен да превърне хобито си в работа.

Снима корпоративни портрети, компании, видеа за ресторанти и събития. Единствената мисъл тогава е да си намери клиенти. Противно на изказването “музикант къща не храни”, което Кристофър Русев чува като “фотограф къща не храни”, все повече хора харесват снимките му и го търсят за работа.

Русев започва да снима в студио за красота, споделя изображенията си в социалните мрежи и така за кратко време намира няколко клиента, за които работи. Фотографът разказва, че не е изпитвал пълно удовлетворение, докато снима процедурите за красота, но е на мнение, че това е била важна стъпка в израстването му като професионалист.

Днес вече 28-годишният фотограф казва, че е доволен от това, което прави, тъй като е точно каквото си е представял. Но е на мнение, че винаги трябва да изпитва малък процент неудовлетворение, за да се развива и надгражда. “Изпитвам вътрешен глад да се занимавам с проекти, които дават гласност на проблеми”, казва фотографът.

Гласност не на проблеми, а на красотата на България дава видеото му в инстаграм. Кадрите в него са снимани в продължение на една година, а самото клипче става възможно чрез функцията Reels. Той е запознат с нея още преди тя да е достъпна за България, тъй като използва английски номер, а във Великобритания е въведена по-рано. Докато разучава функцията на инстаграм, попада на видео за Нова Зеландия. Вдъхновява се да направи подобно за България, тъй като не е виждал досега. Фотографът дори не е очаквал неговото видео да предизвика голям интерес. Въпреки това той иска да покаже красотата на родината.

Русев се прибира в България малко преди пандемията миналата година. Без да е планирал, остава за два месеца, тъй като летищата са затворени. След 9 години в Англия и обиколки из различни места по света той решава, че създалата се ситуация е идеалният момент да остане в родината си. “През цялото време в Англия знаех, че ще се върна в България дали след 5, или 15 години.

Винаги съм искал

да живея тук

Русев се установява тук, а вещите си получава чрез куриер. Използва свободното си време за обиколки из родината, които запечатва с фотоапарата си. Видеото, което е видяно от над 3 млн. души, е създадено от кадрите, направени по време на пътешествията му. В него фотографът слага снимки на популярни места, както и на любимия язовир Въча. “Когато пътувам от София до Неделино, се отбивам от магистрала “Тракия”, минавам по пътя за Кричим между планините. Язовир “Въча” ми е сред любимите места и винаги, когато имам възможност, се отбивам по по-гадния път, за да му се насладя и да направя по-различен кадър. Там винаги е уникално, каквото и да е времето.” А

самото видео

стартира с ценен

кадър и момент

за Русев

Меандрите на яз. “Кърджали”, които са на 2 часа път от дома му, са също сред харесваните места за фотографа. За да стигне до тях, той пътува два часа, като изчислява да е там 10 минути преди изгрева. Предварително е проверил прогнозата, за да се увери, че времето ще е хубаво за снимки. Отивайки на мястото обаче, го чака изненада - пълен мрак. Разочарован и за малко да си тръгне, пред очите му сякаш се разиграва сцена от филм. В същия момент облаците се разпръскват, слънцето се показва и мъгла обхваща местността. Русев не изпуска спиращата дъха гледка, която продължава едва 10 минути, и прави едни от най-красивите кадри именно там. Малко след това същата мрачна обстановка се връща отново. Така Кристофър създава клипа с любими моменти и кадри, който бързо набира популярност.

Разпалващата искра е актрисата Мария Бакалова, която споделя видеото и то натрупва още повече гледания. Фотографът заявява, че не би направил втори такъв клип, тъй като такива неща се случват само веднъж.

Фотографът е заснел храм-паметника "Свети Александър Невски" от високо
Фотографът е заснел храм-паметника "Свети Александър Невски" от високо
Пейзаж, уловен от камерата на Русев
Пейзаж, уловен от камерата на Русев
Красив пейзаж, сниман от младия фотограф
Красив пейзаж, сниман от младия фотограф
Младият фотограф е заснел паметника на Шипка.
Младият фотограф е заснел паметника на Шипка.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/