Горди сме, че произвеждаме българска ракия от български плодове

23 March 2021
24 часа

Новата сливова градина в община Троян ще даде за първи път плод тази година, казва изпълнителният директор на “ВИНПРОМ - ТРОЯН” АД Михал Капоун

- Г-н Капоун, “ВИНПРОМ - ТРОЯН” наскоро засади собствени сливови градини. Каква беше причината за тази инвестиция?

- Интерес на нашето предприятие е развитието на традиционното производство на троянска сливова ракия наред с други плодови ракии. Постигането на високо качество на финалния продукт обаче е възможно само когато притежаваш качествена първоначална суровина, а в нашия случай говорим за сливи. Това е причината, поради която решихме да посадим наши собствени сливови градини.

- Доколкото разбирам, става въпрос за масив с изоставени сливови насаждения. Земеделието е на практика една фабрика под открито небе, как се развиват към момента тези насаждения?

- Проектът започна преди няколко години. Разчистването на изоставената от преди повече от 25 години сливова градина отне близо две години само за подготвителните дейности. Районът беше една непроходима гора, неподдържана стара сливова градина с хиляди болни дървета.
През 2018 г. на разчистения терен с площ 380 декара посадихме 25 000 сливови фиданки. Преобладаващ сорт е “Стенлей”, като има посадени и устойчиви сортове - “Йойо”, “Чачанска лепотица” и “Топ енд”. Прихванатите дръвчета са над 95%. Растежът е оптимален, което е предпоставка за нормално плододаване от четвъртата година. И всъщност тази година се надяваме на първата реколта.
България е била известна по цял свят със земеделието и овощарството си, ние инвестираме във възобновяване на традициите. Плодовете, отгледани в България, са по-сочни и по-сладки благодарение на специфичните климатични условия. Горди сме, че произвеждаме българска ракия от български плодове.

- В какви други насоки се развива дружеството?

- Фирмата инвестира всяка година в модернизиране на производствения процес, както и в завода в Троян. Последната голяма инвестиция, завършила миналата година, беше цялостна реконструкция на склад за стареене, построен през 70-те години на миналия век. В рамките на реконструкцията бяха значително подобрени условията за стареене на ракии и същевременно изградихме база за провеждане на екскурзии с дегустации на наши продукти.

- Какво могат да видят посетителите?

- Екскурзиите са организирани целогодишно и в рамките на тях посетителите се запознават с историята на предприятието, както и с целия технологичен процес при производството на плодова ракия. Всяка екскурзия завършва с дегустация, която се провежда в склада за стареене, където ракиите отлежават в дъбови бъчви. Тук пълнолетните посетители опитват наши продукти.

Любопитно е, че българите предпочитат да пият ракията изстудена, но трябва да отбележа, че за ракията, произведена от “ВИНПРОМ - ТРОЯН”, е препоръчително пиене на стайна температура, за да се насладим на нейния неповторим аромат и вкус.

- Има ли други продукти, на които искате да се обърне специално внимание?

- Винаги препоръчвам на посетителите, които развеждам лично, дегустация на сортови сливови ракии. Всяка година предлагаме на пазара една нова сортова ракия и се радвам, че в бъдеще при разрастване на портфолиото от сортови ракии ще може да използваме собствена продукция сливи от наша градина. По време на дегустацията гостите ни могат да разграничат различни вкусови характеристики на всеки един сорт.

- Разбрах, че сте се преместили да живеете в Троян. Какви са впечатления ви от живота тук?

- Преди 2 години се преместих от Чехия със семейството си да живеем в град Троян. По-лесно и по-изгодно е да се ръководи фирмата на място, отколкото от дистанция. Моята съпруга е българка и решението да приема това предизвикателство беше лесно.

Троян е моят нов дом, място, което заслужава да бъде посетено – чист въздух, история, традиции и горди балканджии. Радвам се, че можем да следваме българските традиции от извора.

Михал Капоун
Михал Капоун

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/