Принц Филип имал поне 12 приятелки, но няма доказателства, че е изневерявал на кралица

08 December 2020
Павлина Трифонова
Последната официална снимка на Елизабет II и съпругът и? е направена в двореца Уиндзор за 73-ата годишнина от брака им.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Последната официална снимка на Елизабет II и съпругът и? е направена в двореца Уиндзор за 73-ата годишнина от брака им. СНИМКА: РОЙТЕРС

“Щях да имам по-щастлив и по-лесен живот, ако принц Филип, вместо да дойде неканен в моята гримьорна, се беше прибрал у дома при бременната си жена през въпросната вечер.” Това са думи на Пат Къркууд, най-добре платената сценична актриса в Лондон през 50-те г. на миналия век и една от жените, с които съпругът на британската кралица е поддържал приятелски отношения през дългия си семеен живот.

Той се запознава с Пат година след като се е оженил за Елизабет II, разкрива нова биография за него. Автор на “Принц Филип разкрит – мъж на своя век” е кралската кореспондентка Ингрид Севард, която е писала книги и за други членове на монархическата фамилия. Според нея херцогът на Единбург е имал близки отношения с поне 12 жени, след като през 1947 г. се венчава за Елизабет, но нито веднъж не е доказано, че той ѝ изневерява.

Актрисата Пат Къркууд не успява да се отърве от слуховете, че е любовница на Филип.
Актрисата Пат Къркууд не успява да се отърве от слуховете, че е любовница на Филип.

В книгата се разказва, че Филип е заведен при популярната актриса през 1948 г. след нейно представление от приятел фотограф. Компанията по-късно отива в клуб, където принцът

не спира да танцува с Пат

и след това

отиват заедно

в апартамента

на фотографа. Дълги години Къркууд се бори със слухове, че е любовница на Филип. Преди да почине през 2007 г., предава личната си кореспонденция с него на кралския биограф Майкъл Торнтън, като волята ѝ е съдържанието на писмата да бъде разкрито чак след смъртта на принца.  Въпреки разликата от 32 г. във възрастта Пени Ромзи и до днес е една от най-близките приятелки на принца.

Въпреки разликата от 32 г. във възрастта Пени Ромзи и до днес е една от най-близките приятелки на принца.

Всички кралски биографи са единодушни, че каквато и да е истината за слуховете за негови връзки, със сигурност той винаги се е радвал на компанията на

красиви и много

по-млади от него жени,

посочва Севард.

Първото такова негово приятелство е с принцеса Александра, братовчедка на Елизабет и шаферка на сватбата им. За разлика от кралицата тя се интересува от ветроходство и принцът я кани на круизи с него. Когато плавателните им изяви зачестяват, тръгват слухове за любовни отношения и за разрив между Александра и съпруга ѝ.

През 1987 г. се появяват доказателства за близко приятелство между Филип и 25 г. по-младата от него херцогиня на Аберкорн. Най-сериозното от тях е снимка, на която

принцът е само

с кърпа около кръста

и е сложил ръка на талията на Саша, която е по бански.

По-късно херцогинята ще признае, че са били близки повече от 20 г. “Това със сигурност не беше пълноценна връзка. Не съм спала с него, дори така да е изглеждало. Това е сложно и в същото време просто. Той се нуждае от другар и някой, който да споделя интелектуалните му занимания”, обяснява Саша.

Друга такава негова тръпка е Пени Ромзи, херцогиня на Маунтбатън от Бирма, която е съпруга на кръщелника му Нортън. Тя е с 32 г. по-млада от принца. Двамата стават екип за състезания с карети през 1994 г. и обикалят заедно страната. Херцогът я подкрепя, когато Нортън я напуска за кратко през 2010 г. заради любовна афера с модна дизайнерка.

Година по-рано Пени и Филип са снимани как се смеят в автомобил и как я вози на мотор. Твърди се, че и до днес тя продължава да посещава 99-годишния принц в имението Сандрингам, в което се пренесе да живее, отказвайки се от кралски задължения. Дори само тя успяла да го убеди да спре да шофира, след като миналата година предизвика катастрофа, при която бяха ранени две жени.

В списъка с негови приятелки са още актрисите Сали Ан Хауз, Мърл Оберон и Анна Маси, както и Хелън Кордет, с която се познава от детските си години и се грижи дори когато тя се омъжва. Освен че става кръстник на двете ѝ деца, Филип плаща и таксите им за училище, след като тя се развежда и се разбира, че всъщност те са родени извън този брак. Тогава

тръгват подозрения, че

техен баща е принцът,

но Хелън твърди, че това са нелепи клюки и ги е заченала от френски пилот. Слухът за съществуването на извънбрачни негови деца е тиражиран и от принцеса Даяна, когато отношенията им са най-лоши след развода ѝ с принц Чарлз. В медийна изява тя говори за няколко незаконни наследници на Филип и се зарича да ги открие, но след няколко месеца умира в катастрофа.

Според Ингрид Севард повечето скандали, в които е забъркван съпругът на британската кралица, се дължат на факта, че той винаги е бил на нож със служителите в двореца и е отказвал да общува с репортери. Един от малкото случаи, когато приема да коментира въпроса за приятелките си, е през 2006 г. по време на телевизионно интервю. “Всеки път,

когато говоря с жена, се

твърди, че съм спал с нея,

все едно тя няма мнение по въпроса. Доста съм поласкан, че на моите години може някое момиче да ме харесва. Това са абсолютни глупости”, казва той.

“Това, че Филип обича компанията на красиви жени, не е попречило на неговия брак с кралицата да се превърне в солидна връзка, в която и двамата се разбират добре. Те със сигурност са преживявали трудни моменти, но дори нещо да е липсвало в брака им, това със сигурност не е уважението, което имат един към друг”, пише Севард. Нейните проучвания са показали, че принц Филип никога не успява да свикне с отредената му второстепенна роля в двореца.

Когато научава новината, че младата му съпруга трябва да стане кралица на Великобритания, той е шокиран. Вестта за смъртта на бащата на Елизабет ги застига в Кения. Изглеждаше абсолютно смачкан, все едно целият му свят се беше сринал върху него, казва приятелят му Майк Паркър, който е с тях.

Връщайки се в Лондон, Филип приема ролята на подкрепящ кралицата. Първоначално му е обещано, че отново ще може да се върне във флота, но това никога не се случва. “Беше страшно трудно за него и на моменти нетърпимо. Във флота той комадваше собствения си кораб, той ръководеше, а в двореца всичко в живота му се решаваше от някой друг”, обяснява Паркър. Един от най-големите удари за Филип е решението, че

децата им ще носят фамилията

на кралицата, а не неговата

Тогава, бесен и дълбоко обиден, казва: “Аз съм единственият мъж в тази държава, на когото не е разрешено да даде името си на своите деца”.

През 1956 г. двамата приятели тръгват с кораб към Австралия, където принцът трябва да вземе участие в откриването на олимпийските игри в Мелбърн. 4-месечно пътешествие през различни държави от Британската общност е малка компенсация от страна на кралицата за жертвата, която съпругът ѝ прави, отказвайки се от кариерата си във военноморския флот. Пътуването обаче е помрачено от скандал, че Паркър има любовна афера. В американската преса се появяват информации, че херцогът на Единбург също поддържа връзка с друга жена. Но

кралицата бързо

потушава скандала,

като отива да го посрещне в Португалия.

“Загуба на време е да опитваш да промениш характера на един мъж. Трябва да го приемеш такъв, какъвто е”, казала Нейво Величество пред приятелка. Невинаги обаче тя е реагирала толкова разбиращо към съпруга си, става ясно от книгата.

По време на кралското им турне в Австралия през 1954 г. снимачен екип, който прави филм за тях, става свидетел на доста бурен скандал. Журналистите с изненада чуват, че някой силно започва да се кара в хижата, в която са Елизабет II и съпругът ѝ. След което виждат как Филип изкача бързо в градината, а след него летят чифт спортни обувки и ракета за тенис. Чува се и една много ядосана кралица да му крещи да се върне веднага вътре.

Режисьорът Лох Таунзенд си спомня, че кралският прессекретар Ричард Колвил поискал операторите веднага да спрат да снимат, да извадят филмите си от камерите и да му ги предадат. По-късно самата кралица излязла и им благодарила за помощта, казвайки, че се извинява за този малък инцидент, който според нея се случва във всеки брак.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/