Непорочно зачатие: Защо все повече жени забременяват без секс

11 August 2020
Митьо Маринов

Каталогът за донори в инвитро клиниките е като червената книга на изчезващите видове

Завършване на престижен университет, следва магистратура, а защо не и докторантура. После идва ред на търсенето на най-добрата възможна работа. Времето е инвестирано в изграждането на кариера и доказване в обществото. Тази кратка хронология се среща все по-често в живота на жената от западния свят, който налага моделите си все по-силно и в България. До какво обаче отвежда кариеризмът при жените? Отговорът е библейски – до непорочно зачатие.
Терминът в този случай няма чак толкова силна църковна символика. Освен ако не смятаме инвитро процедурата за своеобразна намеса на Светия Дух.
Жените, отдадени на образование и кариера, по правило нямат много време за срещи с мъже. Любовният им опит (ако го има) е послужил само като още един здрав аргумент в кошницата с натрупани разочарования от срещуположния пол.
Изследване на британски медицински журнал показва, че една на всеки 200 жени в САЩ е заченала, без да е правила секс през живота си. В проучването са взели участие 7870 жени. Те са били обект на изследването в продължение на 14 години. 45, или 0,5% от тях са посочили, че са заченали непорочно. Тази плашеща статистика намира място и в Западна Европа.
Във Великобритания за последните 5 години има регистрирани 25 случая на млади жени, които никога не са правили секс и са заченали инвитро, съобщава „Индипендент“ през 2016 г. Всички те са хетеросексуални и се чувстват готови да станат родители. Някои от тях предприемат тази важна крачка от живота си, защото не смятат, че скоро ще намерят мъжа до себе си, а друга част от тях имат страх от секса. Този психически проблем пречи на жените да имат каквито и да било полови отношения с мъже.

Друго обяснение на този

феномен е асексуалността

Това психическо състояние най-просто може да се определи с факта, че съответният човек не изпитва никакво сексуално привличане. Тези, които избягват полов контакт поради религиозни схващания, са рядкост. Но съществува парадоксална група жени, които вярват, че когато преспят с мъж, губят от своята женственост и сила.

„Четири или пет случая съм имала в последните 20 години, в които жена да не е имала полов контакт и да е потърсила нашата помощ“, казва д-р Павлета Табакова, която има дългогодишен опит в лечението на репродуктивните заболявания и провеждането на инвитро процедури.
„Това са предимно жени, които са разочаровани от факта, че мъжете нямат желание да се обвържат или оженят, а те самите искат да се реализират като майки, защото биологичният им часовник напредва застрашително“, добавя д-р Табакова. Тя уточнява, че и в България има жени, подложили се на инвитро процедура, без да са правили секс, макар и да са голяма рядкост.
Значително

по-често срещано у нас е жени,

отдали се на кариера и образование,

да поискат да заченат инвитро,

след което да настояват сами да отглеждат своите деца.

Според д-р Табакова българката е по-разкрепостена от западните жени и са малцина тези, които до късна зряла възраст остават девствени. 
Профилът на българките, които поемат отговорността да са самотни родители на инвитро бебета, на възраст са около 40 г. и имат възможността да осигурят добри условия на дете, но не намират човека до себе си. Затова започват да го търсят из каталога с донори в инвитро клиниката. Наподобяващ книгата на изчезващите видове, той е с червени корици и ламинирани листове и дава информация за ръст, телосложение, образование, професия, цвят на коса и други данни на бъдещия баща на детето им. Освен тези основни белези, на страницата на всеки донор пише и зодията му. Оказва се, че за бъдещата майка тя също е от голямо значение.
На първо място по важност обаче не е външният вид, нито зодията, а образованието, както и професията.
„Преди всичко гледат да е образован и с добра професия“, казва д-р Табакова и дава пример, че когато юристка отиде в клиниката, тя пита дали имат юристи, сред които да избира. Същото се отнася и за жените в IT сектора, те търсят някого, който е със същата професия или има афинитет към математическите науки.

„бащата мечта“ владее чужди езици

и има някакво артистично хоби.

След това идва ред на външните белези. Изненадващо българките не предпочитат русокосите и синеоки мъже, а тези с тъмна или кестенява коса. Ръстът варира, като най-голям е броят на донорите с височина между 175 и 185 см. Предимство са атлетичната фигура, редовните занимания със спорт и липса на вредни навици като тютюнопушене.
Сред ползващите каталога има и жени, които са обвързани, но някой в двойката е с репродуктивни проблеми. Те търсят донор, който да прилича на половинката им. 
„Ако мъжът и жената са с тъмна коса, те търсят и донорът да е с тъмна коса. Русокосите донори са по-малко и се търсят от смесени бракове. Примерно българин, женен за украинка или чехкиня, те държат донорът да е със светли черти“, казва д-р Павлета Табакова. Тя е на мнение, че в България има много качествен семенен материал и въобще не е нужно да се внася от скандинавските страни, където мъжете се славят с висока стройна фигура, руси коси и сини очи.
„Само веднъж взехме семенна течност от скандинавските страни, която е три пъти по-скъпа от нашата, и така и не я ползвахме. Искахме да я сравним по качество, но се оказа, че не е никак по-качествена от българската“, разказва инвитро специалистката.
Народите от северните страни са много по-податливи към пороци като алкохолизъм и наркомания, които до голяма степен са наследствени. Освен това имат много повече генетични заболявания и се проявяват аномалии, защото много от хората в северните страни живеят в по-затворени общности и се женят между роднини.

„Имаме много качествен генетичен фон

и няма причина нашите жени

да бъдат осеменявани

със скандинавски материал“,

смята д-р Табакова.
Според българското законодателство семенната течност може само да се дарява, но инвитро клиниките все пак плащат обезщетение за загубеното време и отсъствието от работа. Обикновено сумата е около 100 лв. За да стане един мъж донор на сперма е нужно да премине редица изследвания за полови, генетични и друг вид заболявания.
„Донорът не може да разбере кой го е избрал, но може да му се каже колко на брой успешно заченати деца има той“, казва д-р Павлета Табакова и пояснява, че той може да има до 5 живородени деца. Тоест ако вече е баща на 2 деца, не може да стане инвитро татко на повече от 3. „Това е с цел да се намали вероятността брат и сестра да се срещнат и да създадат семейство“, обяснява д-р Табакова.
Преди донорът да влезе в стаичката за семеотделяне със стари еротични списания и малък телевизор, до който пише кои са каналите за възрастни, е нужно въздържание от 2 до 4 дни. Нито повече, нито по-малко, за да е най-полодовита семенната му течност.
Оттам нататък всичко е божа работа и очакване на св. Архангел Гавриил с благата вест.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/