Контрацептиви за мъже

10 August 2020
MenTrend.bg онлайн

Един мъж произвежда 1500 сперматозоида на секунда. Всеки един от тях теоретично би могъл да бъде едно нежелано бебе. И докато жените могат да избират сред многобройни методи за контрол на раждаемостта, то за мъжете вариантите са ограничени – баналният презерватив, страховито звучащата вазектомия или досадният коитус интеруптус. Но науката вече е набелязала още два възможни метода за блокиране на мъжката фертилност.

Първият се нарича H2-gamendazole (C18 H12 Cl2 F3 N2 O2 Na + 1/3 H2O) Това химическо съединение не позволява на сперматозоидите да достигнат пълното си развитие. А след като няма сперматозоиди, няма и кой да оплоди яйцеклетката, обяснява Джоузеф Таш – професор в Медицинския център към Университета в Канзас, който работи върху препарата още от 2001 г.

Другият вариант е JQ1 (C23 H25 CIN4 O2 S) – откритие на Джей Браднър и екипът му от Института за ракови заболявания „Дана-Фарбър“. Учените установили, че JQ1 блокира бромодомен протеините в раковите клетки и така те „забравят“, че са ракови. Но освен това съединението блокира и друг специфичен протеин в тестисите, наречен BRDT, който отговаря за мъжката фертилност. JQ1 спира спермогенезата – най-просто казано – кара тялото за забрави как се произвеждат сперматозоиди. Препаратът ще бъде патентован и пуснат в употреба, когато Браднър и компания установят молекулата, която действа само и единствено върху „паметта“ на сперматозоидите, за да бъдат избегнати нежелани странични ефекти.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/