В Тайван залагат на умно и зелено

06 August 2021
Георги Милков

Обществената библиотека в парка „Бейту“ в тайванската столица Тайпе е първата зелена библиотека в островната страна. Това е дървена структура, чийто умен покрив събира и филтрира дъждовна вода, а слънчевата енергия превръща в електричество. Сградата е в пълна хармония с прекрасния парк, насред който е издигната.  Покривът на обществената библиотека в Бейту събира вода и слънчева енергия

Покривът на обществената библиотека в Бейту събира вода и слънчева енергия

Тя се появява през 2006 г., предизвиквайки заслужено голям интерес, а днес вече е само една от многото зелени и умни постройки, с каквито Тайван може да се похвали.

В една друга подобна сграда в Тао­юан, в Северозападен Тайван, се произвежда

най-зеленият шампоан

за коса на планетата.

Той се прави от кафеени зърна без сулфати и парабени и освен това налага концепцията „Дърво в бутилка“. 

Тази идея е история с неочакван край. Бутилката за шампоана се изработва по щадяща природата технология от остатъчна утайка от кафе, доставена от „Старбъкс“. След като шампоанът свърши, вместо да бъде изхвърлена, празната бутилка се заравя в земята.  Кафето, което се произвежда в Тайван, освен за пиене, се използва и за производството на шампоани и козметика

Кафето, което се произвежда в Тайван, освен за пиене, се използва и за производството на шампоани и козметика

Разпада се, превръщайки се в тор за трите семена, които през цялото време са се спотайвали в малък контейнер на дъното и от тях израства поне едно дърво. О’right е шампоанът, който „Тесла“ ще ви подари, ако си купите тяхна кола. 

Цели институти, университетски центрове и мозъчни тръстове в страната са се посветили на зеленото бъдеще и възобновяемите енергийни източници. Островът е на първо място в света по рециклиране на пластмасови бутилки и утайка от кафе и съответно по производство на продукти от тях.

Gogoro е друг от

зелените хитове

на Тайван.   

Това е компания, която продава не просто електрически скутери, които са съвместими с личния смартфон на собственика, но и цяла мрежа от услуги. Можеш да си заредиш или вземеш назаем вече заредена батерия за електроскутера от кварталния супермаркет. Няма газове, няма отпадъци.   

В Тайван като че ли имат обсесия на тема спестени въглеродни емисии.

Дори писоарите в

небостъргача „101“ в Тайпе

работят с филтрирана

дъждовна вода.  Смарт системата на небостъргача "101" в Тайпе събира и филтрира дъждовната вода и захранва с нея сервизните помещения

Смарт системата на небостъргача "101" в Тайпе събира и филтрира дъждовната вода и захранва с нея сервизните помещения

Канализационната система на страната е с 91% покритие.

Това е страна, в която най-изненадващо няма кофи за боклук. В същото време навсякъде е удивително чисто. Как става това? Боклукът в Тайван се събира толкова прецизно, че няма нужда от кофи за боклук на улиците. Хората сами редуцират нещата, които изхвърлят, защото повечето материали подлежат на рециклиране, а от това се изкарват пари.

Защо да изхвърляме пари на улицата, казват си тайванците. В същото време те трябва сами да закупят торбите с различен цвят за разделното събиране на боклука, който въпреки цялото сортиране все пак е останал и трябва да се изхвърли на определените за това пунктове. Така с ангажираното усилие на всеки гражданин в тази страна е решен проблемът с битовите отпадъци.

Но Тайван има амбицията да решава много по-големи проблеми. До 2025 г. страната се надява да бъде свободна от ядрена енергетика, а в следващите години и драстично да намали зависимостта от топлоелектрическите централи – най-големите замърсители на природата, преминавайки към възобновяеми енергийни източници.

Допреди 30 години Тайван е фокусиран главно в бизнес възхода си, индустриализацията и главоломно растящия брутен вътрешен продукт. Но със забогатяването на страната идват и въпросите.

Дали парите са всичко?

Ако съсипем мястото,

на което живеем, какъв

ще е смисълът?

Не е ли добре да оставим на бъдещите поколения това, което наследихме от нашите деди – един чудно красив остров насред океана?

Днес неуките земеделци и бедните рибари отдавна ги няма. Това е държава с 98,5% грамотно население и процъфтяваща средна класа, в която толерантността е издигната в култ. А по отношение на качеството на живот Тайван е в челните позиции в годишните световни класации.

 

Най-зеленият шампоан в света се произвежда в Тао­юан, в Северозападен Тайван. Компанията се помещава в сграда, която сама произвежда електричество и събира дъждовна вода.
Най-зеленият шампоан в света се произвежда в Тао­юан, в Северозападен Тайван. Компанията се помещава в сграда, която сама произвежда електричество и събира дъждовна вода.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/