Continental пуска гуми, направени с олио за готвене. Целта не е по-добър дрифт!

21 September 2025
Георги Луканов
Ето как изглеждат нови и изтъркани гуми. Снимки: производителите
Ето как изглеждат нови и изтъркани гуми. Снимки: производителите

Германският производител на гуми и оборудване Continental вече използва използвано олио за готвене за производството на гуми. Това обаче не се прави за по-добър дрифт. Използването на олиото всъщност представлява стъпка към целта на производителя да постигне 40% рециклирани материали до 2030 г. Друго предимство на тази техника е благоприятното въздействие върху емисиите на частици и рециклируемостта.

Гумите по своята същност са консумативи, износват се и трябва да бъдат сменени. Въпреки това, както производството, така и употребата им отделят замърсяващи частици. Именно тук Continental фокусира усилията си върху способността да произвежда 100% устойчиви гуми до 2050 г. До 2030 г. целта е да се достигне праг от 40%, в сравнение с едва 26% в момента.

Използваното олио за готвене, събирано от специализирани доставчици като Synthos и TotalEnergies Cray Valley, се използва в производството на синтетичен каучук.

Ключови думи

Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/