Включването на редица растителни храни и един животински продукт в диетата ви може да помогне за понижаване на нивата на холестерола, казва диетологът Джоана Лусич от Университета в Бразилия.
Според нея, ядките, авокадото, зехтинът, семената от чиа, шамфъстъкът, ленените семена и рибата имат положителен ефект. Тези продукти са богати на здравословни мононенаситени мазнини, включително олеинова киселина и омега-3. Те съдържат и диетични фибри, които намаляват абсорбцията на холестерол в червата.
Люсик подчерта, че сьомгата, освен омега-3, осигурява на организма калий и магнезий, които спомагат за нормализиране на кръвното налягане, подобряване на кръвообращението и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.
Експертът уточни, че повишените нива на холестерол се считат за опасни – при тази патология рискът от развитие на атеросклероза се увеличава. Излишният холестерол често се причинява от излишък на прости въглехидрати, наситени и трансмазнини в диетата.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/
Четете още