Ограничаването на калориите не работи за 80% от хората: Защо става все по-трудно да се победи затлъстяването

03 August 2025
MenTrend.bg
Ултрапреработените храни обикновено са пълни с мазнини, сол и захар и са бедни на важни хранителни вещества. СНИМКА: ФРИЙПИК
Ултрапреработените храни обикновено са пълни с мазнини, сол и захар и са бедни на важни хранителни вещества. СНИМКА: ФРИЙПИК

Затлъстяването е опасно, защото значително увеличава риска от развитие на много сериозни здравословни проблеми. Такива последици могат в крайна сметка да доведат до преждевременна смърт и инвалидност.

Сърдечно-съдови заболявания

Затлъстяването увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт, високо кръвно налягане и нездравословни нива на холестерол. Прекомерното натрупване на мазнини оказва допълнително натоварване на сърцето и кръвоносните съдове.

Диабет тип 2

Излишните мастни натрупвания, особено около талията, водят до инсулинова резистентност, което увеличава риска от развитие на диабет тип 2 и неговите усложнения: бъбречни заболявания и увреждане на нервите.

Някои видове рак

Затлъстяването е свързано с повишен риск от различни видове рак, включително рак на гърдата, дебелото черво, ендометриума, черния дроб и панкреаса.

Заболявания на опорно-двигателния апарат
Излишното тегло натоварва ставите, причинявайки остеоартрит и свързаната с него болка и инвалидност.

Проблеми с дишането

Затлъстяването често причинява сънна апнея и може да влоши астмата, затруднявайки дишането, а също така увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Затлъстяването не е проблем на самоконтрола

Джонатан Улф, съосновател на Zoe Nutrition, компания, специализирана в подпомагането на хората да отслабнат и да водят здравословен начин на живот, вярва, че затлъстяването не е въпрос на воля или самоконтрол. Всъщност той вижда корена на проблема в социалните промени, настъпили през последните три десетилетия.

„Когато бях отгледан, ми казваха, че наддаването на тегло и затлъстяването са собствена вина на човек. Това е просто липса на воля, всичко, което трябва да направят, е да ядат по-малко калории и ще отслабнат. Науката е доказала, че това не работи. Осемдесет процента от хората не успяват да отслабнат чрез ограничаване на калориите", казва Джонатан Улф.

Затлъстяването няма нищо общо с липсата на контрол у човек, казва Улф. Става въпрос за сериозните щети, нанесени на контрола на апетита на хората от разпространението на храните, които ядат през последните няколко десетилетия.

Вредата от ултрапреработените храни

Подобно на много диетолози, Джонатан Улф смята, че ултрапреработените храни са основните виновници за епидемията от затлъстяване. Той посочва, че те съдържат съставки, които обикновено не се срещат в домашната кухня. Това включва консерванти, оцветители, подсладители, емулгатори и множество други химикали.

Ултрапреработените храни обикновено са пълни с мазнини, сол и захар и са бедни на важни хранителни вещества. Те включват зърнени закуски, популярни печени изделия, напитки, чипс и много полуфабрикати, които се намират в магазините. Според Улф, хората ядат храни всеки ден, които причиняват непоправими вреди на здравето им.

Днес много видни лекари и диетолози, включително Крис ван Тулекен и покойният д-р Майкъл Мосли, призовават хората да се откажат от ултрапреработените храни в полза на пълноценните храни. Експертите по хранене препоръчват диети, богати на плодове, зеленчуци, ядки, семена и бобови растения. Смята се, че диетите, базирани на тези вещества, помагат на хората да отслабнат, да се борят с болестите и потенциално дори да живеят по-дълго.

Проучване от 2019 г. установи, че консумацията на ултрапреработени храни може да накара човек да консумира 500 повече калории на ден, отколкото при диета с пълнозърнести храни, което предполага, че той ще започне да качва по половин килограм на седмица.

Д-р Кевин Хол, от Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания в САЩ, казва, че вероятно има две причини, поради които е толкова трудно да се откажем от ултрапреработените храни.

Първата причина е, че подобни храни често съдържат определени комбинации от атрактивни хранителни вещества (мазнини, захар, сол, въглехидрати), които могат да активират системата за възнаграждение на мозъка по такъв начин, че човек да иска да ги яде в големи количества.

Втората хипотеза е, че ултрапреработените храни често съдържат много калории на хапка. Тъй като те може да са по-малко засищащи от непреработените храни, човек автоматично консумира повече от тях, за да се почувства най-накрая заситен.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/