Късното хранене може да наруши способността на организма да преработва глюкоза и да увеличи риска от развитие на метаболитни заболявания. До това заключение стигнаха учени от Германския институт по човешко хранене. Резултатите от изследването са публикувани в списанието eBioMedicine.
В проучването са участвали 92 души - еднояйчни и двуяйчни близнаци. В първия етап учените са събрали данни за здравословното състояние на участниците. През следващите пет дни участниците са водили подробни дневници за хранене, записвайки точното време на всяко хранене, а също така са преминали през метаболитни тестове, включително тест за глюкозен толеранс.
Ключовият беше анализът на времето на прием на храна спрямо така наречената „средна точка на съня" - времевата „момент" между заспиването и събуждането. Оказа се, че колкото по-късно участниците са се хранили спрямо този биологичен маркер, толкова по-зле телата им са се справяли с обработката на глюкозата.
Дори след контролиране на други фактори – възраст, пол, телесно тегло, диета, физическа активност и хронотип – късното хранене остава статистически значимо свързано с метаболитни нарушения. Изследователите отдават това на несъответствие между времето за хранене и вътрешния биологичен часовник, който регулира метаболизма.
Авторите подчертават, че късната вечеря не е просто лош навик, а потенциален рисков фактор. Преместването на храненията на по-ранен час може да бъде важна мярка за предотвратяване на нарушения в глюкозния метаболизъм и диабет тип 2.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/
Коментари