Холестеролът често се свързва с лошо здраве и повишен риск от сърдечносъдови заболявания, но истината е, че тялото ни се нуждае от него, за да функционира правилно. Той участва в производството на хормони като естроген и тестостерон, в синтеза на витамин D и в елиминирането на излишния „лош" холестерол (LDL) от кръвта.
„Една от най-големите заблуди е, че всички храни с високо съдържание на холестерол са вредни и трябва да се избягват. В действителност, холестеролът, който приемаме с храната (известен като хранителен холестерол) не повишава непременно нивата на холестерол в кръвта ни по начина, по който мнозина си мислят", казва диетоложката Дебора Грейсън.
Каква е разликата между „добрия" и „лошия" холестерол?
Холестеролът се транспортира в кръвта чрез частици, наречени липопротеини. Основните два вида са:
LDL (липопротеин с ниска плътност) – често наричан „лош" холестерол, защото високите му нива могат да доведат до натрупване на мазнини по стените на артериите и да увеличат риска от сърдечни заболявания и инсулт.
HDL (липопротеин с висока плътност) – известен като „добър" холестерол, тъй като помага за отстраняването на излишния холестерол от кръвта, като го транспортира обратно до черния дроб, където се разгражда.
Националната здравна служба на Великобритания препоръчва понижаване на LDL и повишаване на HDL чрез промени в хранителния режим, редовна физическа активност и отказ от тютюнопушене.
Какво се случва, ако имате твърде много „лош" холестерол?
Твърде високите нива на LDL могат да доведат до състояние, наречено атеросклероза, при което имаме налице втвърдяване на артериите. Това означава, че се ограничава притока на кръв към жизненоважни органи като сърцето и мозъка. Състоянието може да увеличи риска от инфаркт и инсулт.
Високият холестерол често няма симптоми, затова е наричан „тихият" рисков фактор. Така че е важно редовно да проверяваме нивата му в кръвта ни, особено след 40-годишна възраст.
5 храни с висок холестерол, които са полезни за здравето
1. Яйца
Яйцата са класически пример за храна с високо съдържание на холестерол, но също така са богати на протеини, витамин D и холин – вещество, което подпомага мозъчната функция. Според експертите, ако ги консумираме умерено (до седем яйца седмично) няма да имаме опасно повишаване на нивата на холестерол в кръвта ни.
2. Морски дарове
Скариди, миди и други морски дарове съдържат много холестерол, но също така са богати на омега-3 мастни киселини и минерали като цинк и йод, които са полезни за сърцето и мозъка.
3. Пълномаслено кисело мляко или кефир
Натуралните млечни продукти съдържат полезни мазнини, пробиотици и калций. Те са по-богати на холестерол, но също така съдържат биоактивни съединения, които могат да подпомогнат метаболитното здраве.
4. Сирене (в умерени количества)
Сиренето, особено твърдите видове, може да бъде добър избор, когато се консумира умерено. Проучванията показват, че то може дори да помогне за понижаване на LDL в сравнение с други наситени мазнини като маслото.
5. Тлъста риба
Риби като скумрия, сьомга и сардини не съдържат високи количества холестерол, но са богати на омега-3 мастни киселини, които повишават HDL и понижават триглицеридите – друг вид мазнини, свързани със сърдечния риск.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари