Учени от Калифорнийския университет установиха, че преработените храни с излишък от захар, сол и хранителни добавки могат да провокират отлагане на мазнини в мускулите. Резултатите от изследването са публикувани в The BMJ.
В проучването са участвали 666 души на средна възраст 60 години и индекс на телесна маса (ИТМ) 27. В продължение на една година изследователите са наблюдавали диетата на участниците, около 40% от която са ултра преработени храни.
Ултра преработените храни (UPF) включват кетчуп, сладолед, газирани напитки и други храни с високо съдържание на добавки – консерванти, подсладители и оцветители. Известно е, че са с ниско съдържание на хранителни вещества и могат да причинят заболявания, включително затлъстяване.
В проучване с ядрено-магнитен резонанс изследователите изследват ефектите на такива храни върху бедрените мускули на участниците. Резултатите показват, че колкото повече ултра преработените храни приема човек, толкова повече мазнини се съхраняват в мускулите, независимо от общия брой калории в диетата.
Трябва да се отбележи, че дори редовната физическа активност не компенсира вредните ефекти от ултрапреработените храни.
Д-р Зехра Аккая от Калифорнийския университет каза, че проучването има важни последици за хората, изложени на риск от остеоартрит на коляното или тазобедрената става. Излишните мускулни мазнини увеличават вероятността от развитие и прогресиране на тези заболявания.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари