13 симптома показващи ниски нива на тестостерон в тялото

10 June 2024
MenTrend.bg
Ниското ниво на тестостерон влияе на хората по различни начини. СНИМКА: Пиксабей
Ниското ниво на тестостерон влияе на хората по различни начини. СНИМКА: Пиксабей

Дефицитът от мъжкия хормон може да доведе до сърдечен удар и репродуктивни проблеми

Тестостеронът е от основно значение за изграждането на мускулите и стимулирането на сексуалното ни желание. Той е от съществено значение и за поддържането на костната маса, производството на червени кръвни клетки и други телесни функции. В цялото ни тяло има рецептори за него - от мозъка до костите и кръвоносните съдове.

Така че, ако нивата на тестостерон в организма ни са ниски, последиците за здравето могат да се разпространят далеч отвъд фитнеса и спалнята, казва ендокринологът д-р Брадли Анавалт от медицинския център UW Medicine.

Въпреки че при повечето мъже той спада по малко с възрастта, има случаи, при които пациенти в 20-те или 30-те си години изпитват проблеми със синтеза му.

"Дефицитът на тестостерон се счита за медицинско състояние и е различен от свързаното с възрастта намаляване на нивата на тестостерон", казва д-р Даршан Пател, доцент по урология в Центъра за мъжко здраве към Калифорнийския университет в Сан Диего.

За да бъде диагностицирано ниското количество тестостерон, лекарите откриват какви симптоми имаме. След това се правят два кръвни теста всеки от тях в различен ден. Американската урологична асоциация твърди, че ниво на общия тестостерон от 300 нанограма на децилитър (ng/dL) или по-ниско може да се счете за проблем с неговото количество в тялото. Някои експерти смятат, че границата може да бъде дори 264 нанограма. Но това не е всичко. За да се прибегне към хормонална терапия, пациентът трябва да изпитва и някои специфични симптоми.

Ниското ниво на тестостерон влияе на хората по различни начини. То може да се прояви по физически, когнитивен или сексуален начин. Повечето мъже не изпитват всички тях наведнъж, а по-скоро няколко.
Следващите 13 симптома сами по себе си също не са доказателство за нисък тестостерон. Необходими са кръвни изследвания, за да се установи наистина каква е причината за тяхното наличие. Ако проблемите в синтеза на мъжкия хормон наистина са виновни за това, което чувстваме, много от страничните ефекти могат да бъдат обърнати или поне подобрени с хормонална терапия.

1. Липса на либидо (еротично желание)

"Може би най-честият ефект от ниския тестостерон е липсата на либидо", казва урологът д-р Филип Вертман, директор на Центъра за мъжка репродуктивна медицина в Лос Анджелис.

Почти всеки пациент, който идва в кабинета му с подозрение за проблеми със синтеза на тестостерон, се оплаква от липса на сексуален апетит. Освен че желаят по-малко секс, мъжете с това състояние могат също така да мастурбират по-малко и да съобщават за по-малко фантазии и еротични сънища.
Мозъчните области, свързани със сексуалното желание, включително амигдалата, са пълни с рецептори за тестостерон. Хормонът се впива в тях (както ключ в ключалка), като ги "запалва", за да предизвика желанието ни за копулиране. Без него пропускаме критична стъпка в процеса на възбуждане.

2. Проблеми с ерекцията

"Тестостеронът е необходим за развитието и поддържането на еректилната функция при мъжете", казва д-р Брайън Блек, остеопат, сертифициран лекар по семейна медицина.

Хормонът подпомага постигането и поддържането на ерекция, като подава сигнал на мозъка ни да задейства химическа реакция. Ниското му ниво може да затрудни постигането на ерекция или наличието на спонтанни ерекции.

Но връзката между тестостерона и сексуалната функция е сложна. Някои мъже нямат проблеми с нея, когато тестостеронът им е нисък. Еректилната дисфункция може да бъде признак и на много хронични заболявания, като сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет.

3. Загуба на мускулна маса

"Голямото количество тестостерон привежда тялото ни в анаболно състояние като помага на организма ни да произвежда и сглобява протеини, които формират градивните елементи на мускулната маса. Когато нивата му спаднат, тялото ни става катаболно - тоест разгражда мускулната тъкан, вместо да я изгражда", обяснява д-р Вертман.

Първоначално може да забележим, че ни е по-трудно да се натоварваме във фитнеса или да изграждаме мускули. А след няколко седмици можем да започнем и да губим мускулна маса. В едно японско проучване мъжете с ниски нива на свободен тестостерон (мярка за количеството хормон, което не е свързано с рецепторите в тялото) са имали двойно до тройно по-голям риск от загуба на мускули с напредването на възрастта в сравнение с тези с нормални нива.

4. Пенисът ни може да стане по-малък

Без постоянен приток на тестостерон тъканите на пениса, скротума и тестисите ни могат да атрофират. В резултат на това членът ни може да изгуби дължина и обиколка, а тестисите да се свият наполовина и да станат меки, а не твърди. 

"Въпреки че хормоналната терапия няма да възвърне обема на тестисите ни, що се отнася до пениса, лечението има добри шансове да възстанови предишната му дължина", казва урологът д-р Адам Рамин.

5. Поява на корем

Преди време австралийски изследователи наблюдават, че мъже с рак на простатата са натрупали 14% повече телесни мазнини и 22% повече висцерални мазнини, отколкото в началото на изследването, след едногодишна андрогенна депривационна терапия - лечение, което неутрализира действието на тестостерона, за да се лекува простата.

Висцералната мазнина е дълбоката коремна мазнина, която се образува около органите и увеличава риска от диабет и сърдечни заболявания.

"Връзката между затлъстяването и ниския тестостерон е порочен кръг", признава д-р Уилям Нал, лекар по невромускулно-скелетна медицина.

"Липсата на мъжкия хормон намалява мотивацията ни да излизаме и да правим нещо, което може да доведе до напълняване", твърди д-р Нал.

Излишните телесни мазнини могат чрез сложно взаимодействие на хормони и ензими да понижат нивата на тестостерона.

6. Проблеми с концентрацията

"Проблемите с мисленето и паметта често се срещат при мъже с нисък тестостерон", казва д-р Вертман.

В допълнение към амигдалата, областите на мозъка, важни за паметта и вниманието, като главния мозък, също имат рецептори за тестостерон. Когато те не разполагат с достатъчно количество от хормона, мозъчните клетки може да не са в състояние да функционират толкова добре.

7. Депресивни състояния

Някои от страничните ефекти на ниския тестостерон - като еректилна дисфункция и наддаване на тегло, могат да доведат до ниско самочувствие. Но има доказателства и за по-пряк ефект на това хормонално състояние върху настроението.

"Празните тестостеронови рецептори в мозъчните области, свързани с настроението, вероятно са причина за развитие на депресия", казва д-р Рамин.

Освен това разстройствата на настроението, могат да сложат начало на проблемен цикъл - депресията може да потисне способността на тестисите да произвеждат тестостерон, което влошава проблема.

8. Отслабени кости

"Костта всъщност е жива тъкан, която постоянно се разгражда и възстановява", казва д-р Рамин.

Когато нивата на тестостерон паднат, костите се разрушават по-бързо, отколкото тялото може да ги изгради отново. В резултат на това сме изложени на по-висок риск от ниска костна плътност, остеопороза и фрактури. 

Най-добрият начин за изграждане на костна плътност е чрез упражнения с тежести. Комбинирането на тестостеронова терапия със силови тренировки е много полезно за постигане на необходимата костна плътност.

9. Косопад

С напредването на възрастта косата ни вероятно ще оредее и дори може да започнем да оплешивяваме.

"Ако имаме ниски нива на тестостерон, може да загубим и окосмяването по тялото и лицето си", казва д-р Нал.

Може също така да забележим, че брадата ни не расте толкова бързо и не се налага да се бръснем толкова често. Тестостеронът е ключов хормон за скоростта на окосмяването

10. Можем да развием анемия

Това е по-рядко срещано, но ниският тестостерон може да доведе до развитие на анемия. Проучване от 2017 г. разкрива, че когато по-възрастни мъже с анемия са получавали терапия с тестостерон, се е наблюдавало повишаване на нивата на хемоглобина(протеинът в червените кръвни клетки, който пренася кислорода в тялото) в кръвта им.
Възможно е обаче да не знаем, че сме анемични, освен ако не си направим кръвни изследвания в кабинета на нашия лекар. Някои признаци, за които трябва да внимаваме, включват задух, замайване, неравномерен сърдечен ритъм, свистене в ушите, главоболие и болка в гърдите.

11. Липса на енергия

"Ниското ниво на тестостерон може да доведе до умора и намаляване на енергията", казва д-р Блек.

Може да не ни се иска да правим нещата, които обикновено вършим или обичайните ни задължения да ни изморяват повече от обикновено.

12. Гинекомастия

Когато нивата на тестостерона са ниски, а тези на естрогена се увеличават, е възможно да се появи гинекомастия или мъжки гърди. Това по-често се случва при мъже със затлъстяване; телесните мазнини помагат за увеличаване на ензима ароматаза, който насърчава превръщането на тестостерона в естроген в организма. Повишаването на женския хормон може да насърчи гинекомастията. Наред с подуването на гръдната тъкан може да изпитаме болка, чувствителност и чувствителни зърна, особено когато се трият в дрехите ни.

13. Сърдечни заболявания

"Влиянието на нивата на тестостерона върху риска от сърдечни проблеми предизвиква спорове сред експертите", признава д-р Анавалт.

От една страна, ниските нива на тестостерон могат да бъдат свързани със сърдечни проблеми. Всъщност едно проучване във Великобритания установява, че мъжете с тях са изложени на по-голям риск от смърт вследствие на сърдечно заболяване, отколкото мъжете с нормално количество от мъжкия хормон в кръвта.
Това може да се дължи на факта, че тестостеронът може да помогне за отварянето на кръвоносните съдове към сърцето.

Но от друга страна, някои проучвания показват, че хормоналната терапия (особено при по-възрастни мъже или такива със съществуващи сърдечни заболявания) може да увеличи риска от сърдечен удар или инсулт. Експертите смятат, че тя може да сгъсти кръвта, което прави вероятността от образуване на съсирек по-голяма.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/