Всичко важно за здравето - проф. Сотир Марчев разказва на живо пред читателите си

10 May 2024
24 часа

Съветите на известния кардиолог събрани в книга на издателство "Труд"

“Бъдете здрави. Как” - най-търсената книга в момента, събрала съветите за дълъг и здравословен живот от д-р Сотир Марчев”, ще има премиера на 13 май, понеделник, от 18 ч в литературен клуб “Перото” в НДК.

До 20 часа професор Марчев ще е на разположение на читателите за въпроси и съвети. Най-ценното от тях ще бъде представено в много полезната мултимедия на тема “Здравословен живот”. Входът е свободен!

В книгата (с логото на Книгоиздателска къща “Труд”) кардиологът Сотир Марчев и журналистът Любомира Николаева събират безценните му интервюта, в които от 10 години двамата говорят по всички теми, които са важни за здравето.

От стреса, съня, движението, затлъстяването до онкологичните заболявания, инфаркта, инсулта – всяко интервю, което е на професор Сотир Марчев, е сред най-четените в платформите на “24 часа” – хартиения вестник, едноименния сайт, здравната медия 24zdrave.bg. След всеки техен разговор читателите задаваха и още, и още въпроси.

Доверието им към този тандем провокира и насърчи появата на книгата в три тематични блока: “Сърцето и кръвоносните съдове”; “Здравето, стресът, болестите, здравната система”; “Храненето, сънят, движението”. В нея ще прочетете как да организирате своето всекидневие, за да водите здравословен начин на живот. Какви храни е добре да бъдат включени в дневната диета? Как влияе смяната на времето на организма? Защо е важно по време на празници да не се прекалява с храни и напитки?

Как да помогнем на организма в борбата с наднорменото тегло? Как да живеем по време на пандемия и стрес? И много, много други.

Интервютата са надградени с актуални медицински коментари на проф. Марчев – едно от медицинските светила, които всяка година от 2014 г. и досега читателите ни поставят в лигата “Лекарите, на които вярваме”. Книгата е достоверен пътеводител за вашето здраве, а ако спазвате съветите на проф. Марчев, ще знаете и как да стигнете с усмивка и без задъхване до дълбоки старини.

Пълноцветното издание е с много илюстративен материал и инфографики, които обобщават всяка тема.

Как да отслабнем, тренирайки по една минута на ден

Мнозина от нас твърдят, че тренират много, но не отслабват. Защо е така, разкрива доктор Марчев в книгата “Бъдете здрави. Как?”.

“Мой пациент със самоирония разказва: “Пробвах всичко – какво ли не ядох от храните “за отслабване”, но докато не минах на детски порции, все не ставаше.” Това е положението. В основата на всичко е решителното намаляване на храната без компромис с нейното качество – здравословното хранене е скъпо. Намаляването на порциите и подбирането на нискокалорична храна винаги дава резултат. Не говорим за крайности и глад, защото, ако например в борбата с пушенето човек може да подходи радикално и напълно да ги спре, войната с килограмите не може да се спечели по същия начин. Съветът ми е: нищожни порции, но храната да е качествена. Това означава диетата да е съставена от сезонни плодове и зеленчуци, малко сурови ядки, риба. Разнообразие от възможно най-непреработени храни, приготвени чрез здравословни кулинарни технологии. Проучванията от последните години доказаха, че не е толкова важно дали намаляваме мазнините или въглехидратите, а категоричното ограничаване на калориите. Към това трябва да се добави увеличена физическа активност и промяна в поведението.”

Според професор Марчев разковничето между храната, спорта и отслабването е тук: “Спортът не е решаващото условие за отслабването, но има важна спомагателна роля. Като физиологичен процес отслабването представлява разграждане на тъкан. Ако се движим, се разгражда мастна тъкан, ако лежим, се разграждат мускулите, което забавя процеса на отслабване, защото мускулите са тези, които изразходват енергията и със стопяването на мускулна тъкан намалява и разходът на енергия. Човек отслабва, когато калориите, които получава с храната, са по-малко от калориите, които изразходва с движението си. Затова трябва да увеличаваме движението и да намаляваме храната.

Това поражда хипотезата, че трябва да изненадаме метаболизма с противоположна тактика. В случая – с непродължителни, но чувствително по-интензивни натоварвания. Дори и върхови усилия, ако са много кратки, за минута например. За здрави хора такава възможност се допуска сравнително отдавна и много се харесва на онези, които нямат воля и постоянство за умерен спорт. Следете си пулса във фитнеса – да е максимум 200 минус годините ви.”

Мнозина смятат, че е най-лесно да посегнат към лекарствата за отслабване. Доктор Марчев съветва защо това не е добър вариант: “Лекарствата за отслабване не са лесната панацея. Част от тях пораждат сериозни промени в работата на сърдечносъдовата система – от клапни проблеми, промяна на пулса и други. Има и лекарства за отслабване почти без странични ефекти, които пречат да се резорбират (усвояват) мазнините от храната, но това поражда чисто физиологични неудобства от постоянното им изхвърляне. Решението не е в лекарствата, а в намаляване на яденето и увеличаване на водата. Тя е нула калории, а създава фалшиво усещане за пълен стомах, ускорява метаболизма и вдига разхода на енергия.”

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/