Децата на Майкъл Джексън и майка му влизат в нов спор за наследство

28 April 2024
Павлина Трифонова
Майкъл Джексън КАДЪР: Инстаграм/Официален профил
Майкъл Джексън КАДЪР: Инстаграм/Официален профил

93-годишната Катрин води дело за половин милион долара от собствеността на покойния си син

Най-близките хора на Краля на попа отново се хванаха гуша за гуша за милионите му. Трите пораснали деца на Майкъл Джексън и 93-годишната му майка отдавна имат разногласия как да бъде управлявано неговото наследство, но този път нещата стигнаха твърде далеч. По-малкият син Бланкет направи постъпки пред американски съд да забрани на баба му да харчи семейни пари за покриване на лични съдебни разноски.

Издания в САЩ съобщиха, че Катрин Джаксън дължи 561 548 долара на адвокатска кантора, която наела да я представлява в спор с двамата изпълнители на завещанията на покойния ѝ син. Джо Бранка и Джон Макклейн от години управляват оставените от певеца пари и имоти. Твърдят, че благодарение на добрата им работа неговите наследници са получили милиони печалба през последните 15 г. Често им се налагало да влизат в спорове с майка му, но при една от последните сделки тя се противопоставила решаващо и нещата стигнали до съд.

Майкъл Джексън почина внезапно през 2009 г. вследствие на предозиране с лекарства. Според направено седем години по-рано завещание той оставя цялото си състояние на трите си деца и своята майка, която трябва да се грижи за тях до навършване на пълнолетие. По-големият син Принс и дъщерята Парис са родени от медицинската му сестра Деби Роу, която обаче се отказва от родителски права, тъй като по думите ѝ никога не е искала да има деца, а

просто “предложила утробата

си като подарък на Майкъл”,

който мечтаел за наследници. Вторият син Бланкет се появява на бял свят чрез сурогатна майка, чиято самоличност и до днес не е известна. Така че след смъртта на баща си тримата живеят с неговото многолюдно семейство, но основна отговорност за тях носи баба им.  Парис Джексън СНИМКА: Инстаграм/ parisjackson

Парис Джексън СНИМКА: Инстаграм/ parisjackson

С напредване на възрастта Катрин Джаксън периодично се опитва да прехвърли попечителството върху тях на по-млади членове от фамилията, но среща сериозен отпор от страна на надзорниците по изпълнението на завещанието на сина си. Те са готови да я лишат от милиони, ако спре да се грижи за децата, каквато е волята на певеца. От друга страна, неговите братя и сестри смятат, че адвокатите на Майкъл Джексън са фалшифицирали завещанието му от 2002 г., за да ги лишат от наследство.

Напрежението става особено голямо през 2012 г., когато Катрин мистериозно изчезва за 10 дни. Попечителството над децата е предадено ведната на братовчед им Тито Джо Джаксън и бабата бързо се връща. Принс, Парис и Бланкет обвиняват свои лели и чичовци, че са излъгали за нейното изчезване, за да може някой от тях да поеме контрол върху

наследството на баща им,

оценявано на 2 млрд. долара

Когато и тримата стават пълнолетни, започват сами да вземат решения как то да бъде управлявано, което още повече не се харесва на по-възрастните роднини на покойния им баща. В началото на тази година се разбра, че гигантът Sony Group е придобил половината от музикалния каталог на Майкъл Джексън за около 750 млн. долара. Смята се, че това е най-голямата подобна сделка досега, която включва прехвърляне на права върху песни и на други изпълнители. Краля на попа продължава да е един от най-продаваните изпълнители, като списание “Билборд” изчисли, че наследството му носи по около 75 млн. долара годишно. Въпреки че продажбите и стриймването на негова музика по света непрекъснато растат, той завеща и доста дългове на децата си. Те трябваше да водят съдебна битка с данъчните служби на САЩ, които ги преследваха за около 700 млн. долара. По време на процеса стана ясно, че през последните години от живота си певецът е живял на червено. Заради обвиненията в педофилия трудно е намирал спонсори за световното си турне. Между 2006 и 2008 г. не е успял да спечели нито цент от звездния си имидж. Всичко това рефлектира и върху живота на останалите членове от многолюдната му фамилия, които са в шоубизнеса.

Възходът на клана Джаксън започва в началото на 60-те години в американския индустриален град Гари, когато Джо Джаксън – баща на девет деца, изоставя надеждите си да стане професионален боксьор и се хваща на работа като кранист, за да може да изхранва семейството си. Стоящите у дома негови инструменти привличат вниманието на най-големите му синове и те опитват да свирят на тях. Джо Джаксън бързо осъзнава, че имат талант, и започва да ги подлага на дълги интензивни репетиции. Първо с най-големите трима Джаки, Тито и Джърмейн създава групата “Джаксън брадърс”, а след като към тях се присъединяват и по-малките Марлън и Майкъл, се появява “Джаксън 5”.

Джо Джаксън ръководи с желязна ръка изявите на децата си. След като някои от по-големите момчета подхващат солова кариера, в семейната група се включват малките им братя и сестри. Един от тях обаче се откроява като истинска звезда и това е Майкъл Джексън. На седем става солист на състава, на 11 пише някои от хитовете му, на 20 вече е толкова разпознаваем като стил на пеене и танцуване, че стартира солова кариера. Точно тя го превръща в един от най-известните певци в света.

На върха на славата си той ще признае, че строгата дисциплина на баща му има голяма роля за неговия успех, но тя

също е допринесла за

психическата му лабилност,

тъй като е бил физически и емоционално малтретиран от него. По думите му Джо Джаксън често стоял с колан в ръка, докато синовете му репетират около него, “готов да ги разкъса, ако не го направят по правилния начин”.

Бащата надживя звездния си син с девет години, като дори след неговата внезапна смърт казваше, че не съжалява за строгото си възпитание, защото на това се дължи успехът на децата му.

Прочутото ранчо на звездата “Невърленд” се връща към живот

Имението на Майкъл Джексън в Санта Барбара е възстановено за снимките на нов биографичен филм за него, който трябва да бъде пуснат следващата година. За първи път Краля на попа ще бъде изигран от човек, кръвно свързан с него. 27-годишният му племенник Джаафар Джексън ще се превъплъти в образа на прочутия си чичо. Той също е музикант и танцьор. Има издаден сингъл през 2019 г., но получава световна известност след новината за предстоящия си актьорски дебют.

Майкъл Джексън превърна ранчото “Невърленд” в увеселителен парк, но трябваше да се раздели с части от него, след като бе обвинен в сексуални посегателства над деца на това място. Въпреки че различни инвеститори изкупуваха дялове през годините в прочутия имот, той така и не успя да възвърне славата си. Сега надеждите са, че новият биографичен филм може да стори това. Също така да представи и трите му деца като зрели хора със собствени стремежи и интереси. Засега само дъщерята Парис се занимава с музика. Синовете Принс и Бланкет предпочитат да работят по благотворителни проекти, свързани с глобални предизвикателства като бедност и климатични промени.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/