Да бъдеш Джон Малкович с куфар в София

16 April 2024
Паола Хюсеин
Джон Малкович на пресконференция в Народния театър за представлението "В самотата на памуковите полета"
Джон Малкович на пресконференция в Народния театър за представлението "В самотата на памуковите полета"

Прочутият актьор пак у нас, но като режисьор. Три дни ще избира актьори от Народния

През май пристига още една звезда - англичанинът Деклан Донелан, за да постави "Медея"

С куфар в ръка, току-що кацнал в София, Джон Малкович изненада гостите на известен столичен хотел вчера по обяд, запътвайки се към рецепцията.

Година след като игра за първи път на българска сцена във “В самотата на памуковите полета” на Тимофей Кулябин с литовската си колежка Ингеборга Дапкунайте, знаменитият актьор отново пристигна у нас, но този път като режисьор. Три дни той ще прослушва актьорите от Народния театър за бъдещата си постановка “Оръжията и човекът” на Бърнард Шоу, чиито репетиции са предвидени да започнат през септември.

“Тук е за кратко, ще прави кастинг и разпределение на актьорите, но заради спектакъла се очаква често да идва”, каза директорът на Народния театър Васил Василев пред “24 часа”.

Действието на комедията “Оръжията и човекът” се развива в България, като по-голямата част от героите са българи. В основата на сюжета е битката при Сливница по време на Сръбско-българската война през 1885 г. Пиесата се играе за първи път през април 1894 г. в Лондон.

Поставянето ѝ в Народния театър бе договорено още миналата година в разговори на Малкович с Василев. Въпреки това от екипа на театъра все още не обявяват името на пиесата, тъй като се е случвало по време на кастингите режисьорът да промени решението си и да покани актьорите за друг спектакъл.

Освен Малкович в Народния театър очакват още едно световноизвестно име - английския режисьор Деклан Донелан, който пристига у нас през месец май, за да постави “Медея”, разказа Васил Василев. У нас вече е показван спектакълът му “Животът е сън” в рамките на платформата “Световен театър в София” миналата година.

Междувременно в Народния театър вече репетират поредното бижу от програмата - “Венецианският търговец” на Явор Гърдев.

КОЙ Е ТОЙ

Джон Малкович е роден през 1953 г.

През 1976 г. става един от основателите на чикагския театър “Степенулф”.

Дебютира в киното с филма “Място в сърцето” (1984) и е номиниран за “Оскар” за най-добра мъжка второстепенна роля.

През 1999 г. излиза фентъзи комедията “Да бъдеш Джон Малкович”, посветена на актьора, в който участва и самият той. Обявен е от сп. “Импайър” за един от 500-те най-велики филми на всички времена.

Носител е на награда “Еми”, има номинации за “Златен глобус” “Сателит”, БАФТА и “Сатурн”.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/