Отличниците на България: Стоян Ганчев създаде гривна, която хваща грип и COVID и алармира джипито

29 November 2023
24 часа
Стоян  Ганчев заедно с Александра Николова и Николета Стойнова на форума в Мексико
Стоян  Ганчев заедно с Александра Николова и Николета Стойнова на форума в Мексико

  • Разработката му впечатли участниците на форум в Мексико и взе голямата награда на VII конкурс за младежко творчество у нас
  • Успешно съчетава програмирането със спорта - тренира гребане

Талантлив младеж от Карлово  създаде устройство, което  лови симптомите на грип и COVID. То се носи на ръката и прилича на гривна или часовник.

С тази разработка Стоян Ганчев, ученик от  XI “ж” клас на  Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов” в Пловдив, спечели голямата награда на VII изложение конкурс за младежко техническо творчество в Горна Оряховица, а преди това впечатли с нея участниците на форум в Мексико. 

 Разработеният от Стоян  медицински софтуер  заинтригува изключително много журито и организаторите. Той получи  за цялостното си представяне плакет от община Горна Оряховица, диплом и премия от 1000 лева. Младежът се конкурира с  47 екипа и над 170 ученици, студенти, младежи от реалния бизнес и университетите.

“Идеята да създам  този софтуер дойде заради грипната епидемия.  Много хора пренебрегват симптомите на това заболяване, а последствията от него се оказват тежки и нерядко фатални. Като цяло мониторингът на здравословното състояние на хората в България не е на ниво”, разказва Стоян Ганчев. Основната идея на проекта е да засича телесните параметри на човек и да предупреждава, ако се установят потенциални здравословни проблеми.

Иновативният продукт може да

следи и съхранява информация за ниво на кислород в кръвта, телесна температура, сърдечен ритъм,

прави анализ в реално време и връща обратна връзка чрез светодиоди. Събраните данни се предават на обучени невронни мрежи с висока точност (94% и 96%), които предвиждат дали потребителят е болен, или не и дали е заразен с грип или COVID. Те предупреждават, ако параметрите на тялото са животозастрашаващи.  

“Такъв проект не се прави лесно и отнема доста време. Аз имам ментор. Това е Габриела Чантова, която е завършила преди време Математическата гимназия в Пловдив. В момента учи в Техническия университет в Айндховен (Нидерландия). С нея обсъждам идеите, които имам. Като цяло аз разработих софтуера. На конкурса в Горна Оряховица го харесаха”, разказа 17-годишният ученик.

Твърди, че идеята му не е продуктът да бъде продаван на пазара,  а да бъде в помощ на хората.  Според него всеки малко технически грамотен човек може да го разработи самостоятелно. Затова смята в скоро време

да пусне безплатно разработката в интернет

Цената на материалите не е висока - не повече от 50-60 лева. В нея влизат процесорите, микроконтролерът и 3D обвивката, споделя момчето. 

“Направил съм схеми, които просто трябва да се следват, за да се направи. Устройството е с големина на часовник и човек може с лекота да го носи на ръката си. Освен да уведомява този, който го носи, ще изпраща информация и на личния му лекар”, казва Стоян. Така изглежда устройството, разработено от Стоян Ганчев.

Така изглежда устройството, разработено от Стоян Ганчев.

“Работя по създаването и на помощен софтуер към уреда.  Целта е

засичането на сънливостта при хората

Това може да ни послужи буквално в две направления. Първото е за предотвратяване на  заспиването на водачите, докато шофират - по този начин могат да се избегнат евентуални катастрофи.   Другото е за откриването на някои заболявания, свързани с неволното заспиване”, добавя Стоян Ганчев.

 Преди месец е представил своя проект на голям форум в Мексико с участието на млади хора от целия свят. “Бяхме заедно с Александра Николова  от Математическата гимназия в Бургас и Николета Стойнова от  Американския колеж в София. Имаше и други интересни проекти. Смятам, че нашите също бяха на ниво. Имаше интерес към моя проект, тъй като форумът се проведе в университет, обучаващ студенти за медици, които се интересуваха от нововъведения”, разказа Стоян Ганчев. 

Той беше категоричен, че има много млади талантливи българи, които представят успешно със своите разработки на форуми за иновации по света.

“ Искам да продължа да се занимавам с научноизследователска дейност, надявам се на успехи. Има доста състезания в чужбина, на които желая да отида. 

Дори да завърша университет в чужбина, смятам, че ще е по-добре да се завърна в България и да живея тук”,

споделя Стоян. Избрал Математическата гимназия в Пловдив, защото видял, че това е мястото, където може да се изучава програмиране на високо ниво.

Стоян Ганчев обича да спортува и успешно го съчетава с ученето. Тренира гребане в пловдивския клуб “Хеброс”. 

“Дойдох от Карлово в Пловдив, когато бях в осми клас, и на следващата година започнах да се занимавам с гребане. Не е лек спорт. На мен ми създава удоволствие и го приемам като вид почивка. Качваш се на лодката и гребеш, а през това време може да си изчистиш главата от всякакви мисли и да останеш сам със себе си. На състезанията греба в четворка и осморка. По време на тренировките - във всякакви лодки индивидуално и групово”, разказа още младежът. Живее на общежитие в Пловдив, а всяка събота се прибира при семейството си в Карлово.

“Ще продължа да тренирам гребане, докато ми доставя удоволствие да го правя. Ако трябва да бъда честен, аз приемам  този спорт повече като хоби. Има хора, които са много по-добри от мен. Не гоня титли и медали на всяка цена. Амбициите ми са по-големи в програмирането. Когато човек знае какво иска, може да го постигне”, твърди Стоян Ганчев.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/