150 минути движение на седмица, срещи с близки и добър сън дават шанс за живот до 100

01 October 2023
Александър Трайков
Активността и добрата физическа форма отдавна са изтъквани от специалистите като начини за поддържане на мускулите, ставите и ума в добро здраве. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
Активността и добрата физическа форма отдавна са изтъквани от специалистите като начини за поддържане на мускулите, ставите и ума в добро здраве. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Изучаването на чужди езици в зряла възраст може да забави свързания с възрастта когнитивен упадък

Профилактичните прегледи също са важни, ако искаме да станем столетници

Възрастните хора в Англия и Уелс са открили тайната на дълголетието. Според данни на Британската статистическа агенция (БСА) там живеят рекорден брой столетници. През 2021 г. близо 14 хил. души са доживели до 100 - повече от една четвърт в сравнение с първото десетилетие на новия век.

Здравни експерти и британски столетници разкриват седемте тайни на дългия и здравословен живот:

НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ДВИЖИТЕ

Активността и добрата физическа форма отдавна са изтъквани от специалистите като начини за поддържане на мускулите, ставите и ума в добро здраве. Но това може да бъде и метод, чрез който да увеличим продължителността на живота си.

“Изследвания сочат, че когато се движим и спортуваме, се намалява рискът от депресия, деменция, сърдечни заболявания, паркинсон и някои видове рак”, твърди Каролин Ейбрамс, ръководител на благотворителната организация Age UK.

Важно е да се отбележи, че не става дума само за вдигане на тежести или бягане на маратони. Качването и слизането по стълбите, ходенето до магазина и носенето на тежките торби с покупки могат да бъдат напълно достатъчни, за да поддържаме тонуса си.

“Просто трябва да се движим повече всеки ден по какъвто и да е начин, в рамките на собствените ни възможности. Всеки вид дейност е по-добър от никаква”, добавя Ейбрамс.

“Никога не е късно да станем активни. Така не само ще подобрим нашето кръвно налягане, но и се понижава холестеролът, контролира се теглото и се подобрява психическото ни здраве - все начини за предпазване от болести и за забавяне на стареенето”, обяснява Рут Гос, медсестра в Британската фондация за сърдечни заболявания.

Здравните специалисти препоръчват да отделяме средно по 150 минути седмично за дейности с умерена интензивност, като бърза разходка, плуване или колоездене. Но с напредването на възрастта способността ни да поддържаме такова темпо може да стане по-малка.

“Там, където живея, има много стълби, така че дори и да не излизам навън, съм активна”, казва Лорета Бостън от Лондон, която през октомври 2022 г. отпразнува своя 100-годишен юбилей. Възрастната жена разказва за живота си като столетница: “Има неща, които ми е трудно да правя, защото съм обременена с тяло, което вече не прави това, което искам”.

Но въпреки това тя се стреми да бъде активна, като ходи до магазините. “Имам малка количка за пазаруване, с която мога да ходя до супермаркета, и е хубаво да си избера това, което искам сама и да отида до касата”, подчертава тя.

ЖИВОТ КРАЙ МОРЕТО

Всеки обича плажа, но според учени преместването на морския бряг може да ни осигури възможност да доживеем до 100.

Според проучване на БСА крайбрежните райони са с най-висок дял на столетници.

Експертите обаче не са сигурни 100% защо това е така. От Международния център за дълголетие отчитат, че там хората в напреднала възраст “имат сравнително висок стандарт на живот с възможност да отопляват домовете си, да се хранят добре, да спортуват и да имат много близки и приятели около себе си”.

Морската среда не само помага на хората да се движат навън и да бъдат по-активни, но и допринася за намаляване на стреса, твърдят експертите.

СПЕТЕ ПОНЕ 6 ЧАСА НА НОЩ

Не е тайна, че ако спим по 8 часа на денонощие, ще имаме добро настроение на сутринта. Но качественият сън може и да увеличи годините на живота ни.

Той е от съществено значение за подпомагането на паметта и обработката на информация, както и за регулирането на метаболизма и поддържането на имунната система.

Докторите съветват, че възрастните трябва да спят между шест и осем часа на нощ. С напредването на възрастта обаче може да се окаже трудно да си осигурим достатъчно сън.

“Докато стареем, моделите на съня се променят и липсата му може да се отрази пряко на начина, по който се чувстваме. Ако имаме проблеми със съня, трябва да се опитаме да намалим дрямките през деня и количеството кофеин, което пием. Можем да се опитаме всяка вечер да намираме време за релаксация и отмора чрез четене на книга, слушане на музика или да си вземем гореща вана или душ”, съветва Каролин Ейбрамс.

УЧЕТЕ НОВИ НЕЩА

Поддържането на остротата на ума чрез усвояване на ново умение може да повиши силата на мозъка ни. Независимо дали се учим да свирим на инструмент, или на нов език, стимулирането на сивото вещество чрез учене може да помогне за подобряване на цялостното ни здраве.

В проучване от 2014 г. е доказано, че знанията се отплащат, като е установено, че изучаването на два или повече езика в зряла възраст може да забави свързания с възрастта когнитивен упадък.

Доказано е, че да бъдем позитивни и отворени, да искаме да опитваме нови неща и да сме ангажирани с това, което се случва около нас, е важно за поддържане на нашето психично здраве с напредването на възрастта.

Доброволчеството в помощ на другите, присъединяването и усвояването на нови умения са само няколко примера за неща, които си струва да обмислим, ако търсим как да запазим чувството си за цел в живота и да извлечем максимална полза от годините, които прекарваме на Земята.

БЪДЕТЕ СОЦИАЛНИ

Подобно на заучаването на ново умение социалните контакти могат да поддържат ума ни млад. Доказано е, че възрастните, които общуват редовно, имат значително по-голям шанс за по-дълъг живот от тези, които го правят рядко.

Според експертите това може да се дължи на факта, че прекарването на време с приятелите и семейството може да облекчи стреса и тревожността. Освен това то насърчава хората да излизат навън и да бъдат по-активни физически.

Столетницата Лорета Бостън казва, че дължи дългия си живот и на това, че има много приятели и роднини около себе си.

“Живея сама, но никога не се чувствам самотна. Изглежда, че никога нямам достатъчно време, защото, когато си стар, всичко е голямо усилие, а аз съм много бавна. Отнема ми време да направя всичко, така че дните ми се струват кратки. Когато слушам любимата си музика в компанията на семейството и приятелите си, се освобождавам от натрупания стрес”, разказва тя.

ХРАНЕТЕ СЕ ПРАВИЛНО, ПИЙТЕ ДОСТАТЪЧНО ТЕЧНОСТИ

Здравословното и балансирано хранене е добре познат начин за намаляване на риска от ракови заболявания и болести на кръвоносната система.

Според д-р Синяо Лиу от Централния южен университет в Китай повече от 6 милиона смъртни случая в световен мащаб могат да бъдат избегнати само чрез намаляване на приема на преработени храни, трансмазнини и наситени мазнини, както и на добавена сол и захар.

Д-р Лиу смята, че смъртните случаи, свързани със сърдечни заболявания, могат да бъдат редуцирани, ако хората увеличат консумацията на риба, плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни.

Според експертите с напредването на възрастта става още по-важно какво ядем и пием. “Добре е да помним, че хранителните нужди на един човек могат да бъдат много различни от тези на друг. Важно е да се намери баланс, който да е приятен, разнообразен, управляем и устойчив за нас”, съветва Ейбрамс.

Важно е да пием достатъчно течности, за да избегнем дехидратацията и да осигурим нормалното функциониране на организма. Официалните препоръки са да се пият 6-8 чаши течности на ден - това е около литър и половина.

ПОСЕЩАВАЙТЕ ДОКТОРА РЕДОВНО

Следенето на очите, профилактичните прегледи на ушите и посещенията при зъболекар може да помогнат за ранно откриване на заболявания и инфекции. С възрастта зрението и слухът ни се променят, което може да доведе до загуба на равновесие и да повлияе на качеството на живот.

“Заболяванията на ушите могат сериозно да повлияят на равновесието ни, а рискът от загуба на слуха се увеличава с възрастта. Препоръчително е непременно да се посъветваме с личния си лекар, ако забележим, че промените в слуха се отразяват на ежедневието или социалния ни живот”, смята Ейбрамс.

 

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/