Жена си направи ДНК тест и откри, че баща й е сериен убиец, издирван от ФБР

20 June 2023
24 часа
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Когато израства на юг от Бостън, на Кати Гилкрист често ѝ се струва, че личността ѝ не се вписва напълно в приемното ѝ семейство. Докато родителите ѝ са били срамежливи и тихи, тя е била "властно малко момиче с бурно въображение", казва самата тя за себе си.

Когато десетилетия по-късно прави ДНК тест и в крайна сметка открива самоличността на биологичния си баща, не се изненадва, че открива мъж, който проявява същия стремеж и усет към драматичното.

Но 63-годишната Гилкрист казва, че не е могла да предположи колко известен ще бъде той: Уилям Брадфорд Бишъп-младши е обвинен в убийството на съпругата си, майка си и тримата си сина с малък чук, научава тя. Известният беглец от Бетезда е издирван от ФБР от 1976 г., като в един момент е включен в списъка на десетте най-издирвани лица на агенцията. 

Когато Джилкрист за първи път разбрала за самоличността му, "просто се засмях", разказа тя пред WECT.

"В моето приемно семейство имаме голямо чувство за хумор и си помислих: "Разбира се, баща ми е убиец!"

Това разкритие, за което тя разказва и в своята книга "Това е в моите гени", е един от случаите на ДНК тест - тампон от бузата или флакон със слюнка, предназначен да научи повече за семейния произход - който води до съвсем различен вид генеалогично откритие, понякога с тревожни последици.

Преди около пет години лекар от Орегон и бивш донор на сперматозоиди научава от сайта Ancestry.com, че несъзнателно е станал баща на поне 19 деца, всички от които живеят на кратко разстояние от собственото му семейство. Двама най-добри приятели от детството в Мериленд наскоро откриха, че имат общ баща. Други са научили, че семейният им лекар всъщност е бил техен биологичен родител или че баща им е имал второ тайно семейство. 

Въпреки че генеалогичните бази данни стават все по-популярни, малцина могат да твърдят, че са открили връзки с беглец, за когото се смята, че все още е на свобода. През 2016 г. ФБР съобщи, че екип от федерални и местни служители на правоприлагащите органи е прекарал последните две години в проследяване на над 650 следи, за да открие Бишоп.

Когато по същото време за първи път направила ДНК тест на 23andMe, Гилкрист разказала пред WECT, че е получила само една далечна роднинска връзка от изпратения от нея флакон с храчки: Сюзън Гилмор, трета братовчедка, която живее в Мейн.

Освен сходните им фамилни имена, двете жени открили и редица странни прилики: И двете са специализирали английски език в колежа, и двете са станали учителки, и двете имат една и съща руса коса.

Но Гилмор, която сама е генеалог, предлага да се разровят малко по-дълбоко за рождените родители на Гилкрист. Когато след дългогодишно търсене най-накрая попаднала на Бишоп, тя решила да даде на третия си братовчед само неговото име.

"Дали е някой известен?", чудела се Гилкрист.

Тя нямала нужда от убеждаване, че Бишоп всъщност е нейният баща. Децата му - нейните братя и сестри - приличали повече на нея, отколкото на собствените ѝ деца, спомня си тя. "И когато гледам поведението и характеристиките, това е повече от ясно в съзнанието ми", казва тя пред WECT, като отбелязва, че и двамата са се борили с безсънието.

Както съобщава Дан Морс от "Вашингтон пост" през 2014 г., Бишъп е опитен пътешественик по света и любител пилот, който работи за външната служба на Държавния департамент и е командирован в Италия и Ботсвана.

През 1957 г. той се разделя с родната ѝ майка, но две години по-късно се жени за ученическата си любов и в крайна сметка се установява в Бетезда заедно с нея, майка си и тримата си сина.

През 1976 г. не е получил повишение и очевидно си е изкарал злобата върху семейството си, казва полицията, като е умъртвил петимата в съня им. След нападенията той пропътувал близо 300 мили до блатисто кътче в Северна Каролина, изкопал плитък гроб и запалил телата им.

Властите откриват колата му на няколко часа път в националния парк "Големите опушени планини", в която има карти и информация за туристически маршрути. Но самият Бишоп е изчезнал, пише vesti.bg.

Почти три десетилетия по-късно, през 2014 г., ФБР го включва в списъка на десетте най-издирвани бегълци, с което дава ясно да се разбере, че агенцията смята, че той все още е жив. Служителите твърдят, че с владеенето на пет езика той лесно би могъл да си създаде нов живот някъде в чужбина. Днес той щеше да е на 84 години.

Джилкрист, която е била в края на тийнейджърската си възраст по време на убийствата, заяви, че биологичната ѝ майка е посочила различно име на баща ѝ в документите за осиновяване и в оригиналния ѝ акт за раждане.

"Или е била наистина объркана, или е водила живот, който е включвал пазене на много тайни", казва тя пред Bethesda Beat.

"Има много мистерии."

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/