Румен Гайтански иска София да откупи плажа “Мария Луиза”, след като бе взет от нея без пари

20 June 2023
Цветелина Стефанова
Къпалнята “Мария Луиза” е затворена от години и се руши. Басейните са пълни с дъждовна вода, а кулата за скокове и трибуните са в окаяно състояние.
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Къпалнята “Мария Луиза” е затворена от години и се руши. Басейните са пълни с дъждовна вода, а кулата за скокове и трибуните са в окаяно състояние. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Емблематичната за софиянци лятна къпалня “Мария Луиза” в Борисовата градина вече 18 г. е затворена, а басейните и съоръженията са в окаяно състояние.

Сагите как да си върне общината заграбения имот продължиха няколко години, а казусът мина през различни работни групи. Очакваше се решението да дойде с приемането на устройствен план на Борисовата градина, защото така мажоритарният собственик ще трябва да реновира къпалнята или да се съгласи на нови преговори с общината за изкупуването на имота.

Миналата седмица изненадващо бизнесменът Румен Гайтански-Вълка

изпрати писмо с предложение

София да откупи дела му в някога изцяло общинската къпалня или да го обезщети с равностойни имоти. Офертата трябва да се разгледа от работна група от общинския съвет и ръководството на общината.

В деловодството на “Софийски имоти” постъпи писмо от г-н Румен Гайтански-Юнг в качеството му на едноличен собственик на капитала на дружество “Аквапарк Мария Луиза” ЕАД, което е акционер с 51,08% в дружество “Парк Мария Луиза” АД. В същото дружество “Софийски имоти” е собственик на 41,96 на сто. Предложението на г-н Гайтански е да бъде изкупен неговият дял или да бъде обезщетен с равни по стойност имоти, съобщи пред общинарите от бюджетна комисия шефът на “Софийски имоти” Димитър Шивачев. Той е категоричен, че това решение не e от компетентностите на борда на директорите и това е причината да го пренасочат към общинския съвет.

Офертата на Гайтански ще се разглежда внимателно, защото имотът е придобит без пари, а сега собственикът може да осребри схемата. Именно затова са и очакванията да се върви към предлагането на равностойни общински имоти.

В годините идеята общината да купи дела на Гайтански не се одобряваше. Къпалнята, която е подарена преди 20 г. с бандитски схеми на частни фирми, сега да им дадем още един подарък - 20-30 млн. от парите на гражданите на тези фирми, за да си го върнем. Това е пладнешки обир и няма да го допусна. Подаръкът от времето на Софиянски е даден преди 20 г. Да не се надяват на нищо повече, каза шефът на Столичния общински съвет Георги Георгиев през февруари.

През юни

миналата година частният собственик обяви, че ще ремонтира къпалнята

А главният архитект на София Здравко Здравков издаде виза за проектиране. През декември пък тя е върната от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН). Причината е, че предвиденото “застрояване не е в съответствие по контур и етажност”, което означава, че се предвижда разширяване и надстрояване на съществуващите сгради в имота. Това се разбра от организацията “Екипът на София”, която съобщи решението. Старото оборудване е покрито, а столовете към бившето заведение са изгнили.

Старото оборудване е покрито, а столовете към бившето заведение са изгнили.

Това е добра новина най-вече защото е ясен знак какво може и най-вече какво не може да се прави там, и дава отлична преговорна позиция на Столичната община, ако желае да търси начин за връщането на имота в общински ръце, написа преди дни кметът на район “Средец” Трайчо Трайков.

Къпалнята е защитена от закона като ценност, тъй като се намира в Борисовата градина, която пък е паметник на градинското и парковото изкуство.

В началото на февруари трябваше да се почистят 11 дървета на територията на къпалнята, но вместо тях бяха отсечени други около 30 и без разрешение бе заравнен терен от 2 дка. Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди налагане на най-голямата възможна глоба - 100 000 лв., на собственика на дружеството. Спомен от 2000 г., когато “Мария Луиза” бе градски плаж и място за спортни прояви.

Спомен от 2000 г., когато “Мария Луиза” бе градски плаж и място за спортни прояви.

Миналата година пък Столичната община успя да си върне 12 декара от Борисовата градина. След проверка се установи, че те не са били обект на апорта, направен за къпалнята “Мария Луиза”. И оградата се премести, а територията стана част от лесопарка и на нея не може да се строи.

През годините е имало няколко инвестиционни предложения за ремонтирането ѝ.

Иначе къпалнята и Летният театър са затворени от 2005 г., когато фирми, свързвани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка, придобиват мажоритарния пакет от “Парк Мария Луиза” АД. Дружеството е създадено с решение на СОС през 2003 г. между “Софийски имоти” и фирма “Ейнджъл” на покойния вече бос на ВИС-2 Георги Илиев. В съвместното дружество общинската фирма, чийто тогавашен шеф Тошко Добрев

беше подсъдим по редица дела

за злоупотреби, влиза с непарична вноска - апорт на апетитния имот, а Илиев участва с пари.

“Софийски имоти” имат първоначално 49%, а “Ейнджъл” ООД - 51%. Още същата година капиталът е увеличен, като “Софийски имоти” апортира къпалнята и Летния театър.

Имотите са на стойност 2 162 400 лв. без ДДС. А частната фирма внася парична вноска от 3 млн. лв.

Така “Софийски имоти” остават с 41,96%, а “Ейнджъл” с 58,04%. Според устава решенията се вземат с над 50%. Малко след убийството на Илиев през 2005 г. вдовицата му Мая продава дела си в “Парк Мария Луиза”.

През декември миналата година бе създадено ново дружество “Аквапарк Мария Луиза”, което е собственост на Румен Гайтански. Като предмет на дейност е записано “търговия със стоки и услуги, хотелиерство и ресторантьорство, развлекателна, атракционна и рекламна дейност, анализи, консултации, проучване, проектиране, строителство, експлоатация на собствени и съвместно изградени обекти, изграждане, ремонтна дейност, реконструкция и вътрешен дизайн на обекти”. Размерът на внесения капитал на фирмата е над 5 млн. лв.

 

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/