От 1 декември спират старите коли в центъра на София

25 November 2023
24 часа
Според експертите старите автомобили имат сериозен принос за замърсяването на въздуха.
Според експертите старите автомобили имат сериозен принос за замърсяването на въздуха.

От 1 декември се спират старите автомобили в центъра на София. Ограничението се отнася за колите, чиято дата на първа регистрация е до 1 юли 1992 г. с бензинови двигатели и до 2002 г. за дизеловите. 

Забраната ще обхване така наречения малък ринг между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев, "Сливница" и ул. Опълченска". Кои автомобили ще могат да влизат в този периметър ще се определя от екостикерите при годишния технически преглед на колите. Забраната не се отнася за живеещите в малкия ринг, както и хората с увреждания.

Всъщност решението за тази забрана е взето от столичните общински съветници през декември миналата година, а сега влиза в сила и ще важи за най-студените месеци декември, януари, февруари, за да не се замърсява въздухът в центъра на София. Според статистиката в първа екогрупа попадат 19% от колите в столицата, докато електроавтомобилите са едва 0,5%.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/