Васил, който дари на Црънча 1 млн. лв., преди 20 г. тръгнал за САЩ с $1000

20 June 2023
Валентин Хаджиев
Паркът е разположен на площ от 6 декара.  “Исках да зарадвам хората”, казва Васил Байрактаров.
Паркът е разположен на площ от 6 декара. “Исках да зарадвам хората”, казва Васил Байрактаров.

Емигрант в САЩ е щедър дарител в родното си родопско село Црънча. Васил Байрактаров построи огромен парк за отдих и спорт, направен изцяло с негови лични средства за над 1 млн. лева.

Паркът се намира на около 400 метра в западния край на селото по посока скалното светилище Скалето. Общата му площ е върху 6 декара, които са земи на неговата фамилия и закупени местните площи.

“Държавата не е направила толкова за нашето село, колкото Васил. Тук бе почти пущинак с голям наклон и едва се минаваше. До него водеше една козя пътека. Сега децата ще има къде да играят”, казват жители на Црънча.

Новата придобивка бе открита на празника на доспатското село,

без присъствието на самия дарител, който е бил спрян от бизнес ангажименти.

“Цялата гощавка, хонорарите на музикалните изпълнители и другите разходи по събора, който е традиционен, са покрити от Байрактаров”, уточнява кметът Недко Хаджиев.

Емигрантът е изградил игрище за минифутбол с изкуствена трева, игрища за тенис и волейбол, многофункционална сцена с обща площ от 30 квадратни метра, барбекю с лятна и зимна част, както и голям детски парк с множество атракции.

Има и построена чешма с четири чучура. На различни места в парка, който е заобиколен от брезови гори, има монтирани 32 пейки. Паркът е осветен и със самостоятелен санитарен възел. Васил Байрактаров, синът му Патрик и баща му Румен (от ляво на дясно)

Васил Байрактаров, синът му Патрик и баща му Румен (от ляво на дясно)
 

До парка по идея на Байрактаров е прокаран 400 метра нов път. Над него е построена подпорна бетонна стена, поставени са бордюри и по трасето е насипан чакъл.

На изток покрай скалните забележителности на селото минава друг път, прокаран от емигранта, който води към старото шосе за благоевградското село Ваклиново. От парка се разкрива живописна гледка към каньона на реката, планините в Северна Гърция и Югозападна България. 

“Идеята ми все още не е приключена напълно. Предстои да се положат цветните настилки на игрищата. Предвиждам след парка в западна посока да се поставят и табели, защото пътеката минава през скални феномени, малка пещера, римски мост.

Благодарен съм на кметовете на Црънча Недко Хаджиев и на община Доспат Елин Радев, че съдействат и реално не е имало бюрократични пречки”, казва 46-годишният дарител.

Оформени са зелени площи и други площадки с цветен трошен камък, а подходите са направени с паваж.

“Баща му почина през 2021 г. Поиска да построи чешма и навес в негова памет - тук е традиция  

Постепенно обаче в него се раждаха нови идеи да се разшири с други съоръжения и така се стигна до този комплекс, за който никой в селото дори не си е мечтаел.

Паркът реално може да се ползва денонощно - поставени са 64 лампи. Дори учениците ще могат да провеждат част от игрите си в учебните програми тук. Училището в Црънча е защитено и в него учат 28 деца, но няма такава добра база”, казва кметът.

Селото е на границата между Смолянска и Благоевградска област, в най-източната част на областта Чеч, на 3 км от границата с Гърция. Допреди 30-ина години е било към община Сатовча.

Байрактаров е нарекъл парка на името на баща си.
Байрактаров е нарекъл парка на името на баща си.
  В миналото основното препитание е било отглеждането на тютюн. Някога жителите на Црънча са произвеждали около 900 тона тютюн. Заради недобрите изкупни цени и възможността хората да работят в чужбина днес нито един в селото не сее тютюн.

Хората са заети като служители в кметството, учители и възпитатели в училището и детската градина. Има цех за шивашко производство, фурна, малки търговски обекти.

“Пари има много по света, но те отиват винаги в големите центрове. Така е и в България. В райони като родния ми Чеч не се инвестира. Здравеопазването е далече, на минимум час и половина път. Затова и средната продължителност на живот е ниска. Хората там са искрени и отрудени, исках да ги зарадвам”, казва Байрактаров.

Той живее в Чикаго от 22 години. Завършил е езикова гимназия, а след това учил в УНСС, но не успял да завърши, защото след IV курс в университета му се удала възможност за замине в САЩ.

Имах 1000 долара, но бях с още трима души, които нямаха и толкова, затова ги похарчихме заедно, признава емигрантът.   Всички в Црънча се радват на новата придобивка.

Всички в Црънча се радват на новата придобивка.

В началото работел като шофьор на тир и постепенно започвал да купува свои камиони. Така придобил голям автопарк със стотици камиони. Освен бизнес в транспорта и логистиката Байрактаров развива успешно интересите си и в областта на недвижимите имоти.

Построил е, притежава и отдава под наем над 160 луксозни апартамента в Чикаго.

Байрактаров е правил множество жестове за селото си. По повод кръгла годишнина на ОУ “Никола Вапцаров” той е дарил крупна сума и професионална озвучителна уредба в помощ на учебния процес.

Преди това финансира и създаването на туристически сайт, в който се разказва за историята и забележителностите, има богата галерия от снимки и видеа, както и актуални новини за Црънча. Изцяло с негови средства е направена масивна постройка край гробището, в която подготвят починалите, преди да напуснат земния си път.

“Болеше ме колко е занемарен теренът около гробището

В едно общество, където общите му части са западнали и в такова състояние, е белег, че това общество не е здраво”, казва Байрактаров.

Той е и един от най-щедрите дарители в българската общност и в Чикаго - подпомага училища, фолклорни състави и културни събития. От 13 години финансира и тържественото отбелязване на националния празник в един от големите градове в щата Илинойс.

Заради родолюбивите жестове на Васил Байрактаров “24 часа” го номинира в кампанията си “Достойните българи”.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/