Иван Гарелов не спази само едно обещание към жена си Донка Стамболийска - да остареят заедно

23 April 2023
24 часа
Иван Гарелов със съпругата си Донка
Иван Гарелов със съпругата си Донка

След кратко боледуване почина радиожурналистката Донка Стамболийска, съпруга на Иван Гарелов. За кончината ѝ съобщи самият той.

Двамата се запознават на 7 май - Деня на радиото и телевизията. Тържеството е в ресторант “София”, на него присъства и първият човек в държавата Тодор Живков. Той има привилегията да танцува поред с красивите говорителки и журналистки от БНТ.

По онова време Донка Стамболийска е може би по-известна от Иван Гарелов. Тя води обедно културно предаване по програма “Хоризонт” на БНР, в което разговаря с известни творци и интелектуалци и тяхното участие се коментира дълго след това.

На въпросното тържество Гарелов седи близо до масата на “Хоризонт”. Той също знае за нейната рубрика, но никога не я е виждал. Решава да се направи на оригинален и нафукано се провиква към Душана Костова, също известна радиожурналистка: “Я ми уреди един танц с тази Донка Стамболийска...”.

Иван я вижда, харесва я от пръв поглед и следва първият танц. След който не се разделят. В дните, в които я ухажва и се кълне в любов, ѝ обещава, че двамата ще остареят заедно. Уви, Донка си тръгна от този свят ненадейно и много бързо и обещанието не беше изпълнено.

След женитбата им двамата стават една от най-известните двойки в обществото. За него се знае, че е с властен характер, тя е известна с вродения си аристократизъм. Той е зодия Водолей, тя - Телец.

През целия им съвместен живот той особено цени такта на жена си. Донка никога не проявява амбиция да работи в БНТ, каквато може би е имала - все пак националната (и единствена тогава) телевизия беше институцията, която примамваше като магнит амбициозните журналисти.

Известна е фразата, че зад всеки успял мъж стои поне една жена. При Гарелови обаче всеки стига до върховете на професията си и има свободата да се доказва в нея. “Донка винаги ми е давала спокойствие и сигурност”, казваше той.

“24 часа” поднася своите най-искрените съболезнования! Представянето на книгата “Рокендрол, шпионаж и… последен валс” на Иван Гарелов, което трябваше да се състои на 20 април, се отлага.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/