Мед и захар омекотяват напуканите устни, а авокадото - сухата кожа

07 February 2023
24 часа
Скраб от мед и захар
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ
Скраб от мед и захар СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

През зимата ползвайте и кокосово масло - то хидратира и подхранва

Сухота, дехидратация, напукване, възпаление, сърбеж, зачервяване, чувствителност и стегнатост са проблемите на кожата, които зимата ни създава. Минусовите температури, вятърът и снегът, както и отоплението у дома и на работа, оказват сериозни вреди върху кожата. През студените дни всички части от тялото, които са открити - лицето, устните и ръцете, не са достатъчно хидратирани, затова се напукват и зачервяват. Затова е важно да полагате грижи у дома. Има няколко простички правила, които може да спазвате, за да нямате никакви проблеми със сухата кожа през зимните месеци.

Първо трябва да използвате почистващ продукт за лицето, който ще премахва натрупаната мръсотия. При суха кожа е подходящо да третирате с козметично мляко, а при по-мазна - с измивна пяна. След почистването може да намазвате и с тоник, но той не трябва да бъде на спиртна основа, за да не засилва дехидратацията на кожата.

Второто важно правило е да ексфолирате тялото си. Премахването на мъртвите клетки прави кожата видимо здрава и свежа. А и у дома може лесно и бързо да забъркате много видове скрабове.

И най-важната част от грижата е да хидратирате лицето, устните и ръцете най-вече. За да ги предпазвате от вятъра, сухия въздух и ниските температури, може да използвате домашно приготвени маски на базата на масла от бадем, авокадо или мед.

В студеното време устните най-бързо се напукват, затова може да си направите у дома балсам с натурални съставки. За основата на различните видове се използва пчелен восък, кокосово масло, рициново масло или мед. Тези продукти успокояват, омекотяват и защитават устните. Кокосовото масло например помага за подхранването и хидратира, а медът задържа влагата.

Една бърза за приготвяне рецепта против напукани устни е, като смесите 2 чаени

лъжици захар и по 1 чаена лъжица мед и бадемово масло

Този скраб ще подобри кръвообращението и ще направи устните по-меки и плътни.

Много ефективно е и ако забъркате в малка купичка 2-3 с.л. кокосово масло, 2 ч.л. рициново масло и една супена лъжица мед. Всичко това го разтопете на котлон. После добавете 4-5 капки етерично масло за аромат. Може да използвате от мента, лайка или лавандула например. Разбъркайте добре. Предварително трябва да сте приготвили малка кутийка, където да съхранявате балсама. Когато всички съставки са разтопени, трябва бързо да прехвърлите сместа там. Съхранявайте домашния балсам на хладно място. За да хидратирате и омекотите устните си, може да направите ароматен балсам с по 1 ч.л. кокосово масло и пчелен восък, 2 ч.л. бадемово масло, 1/1 ч.л. витамин Е, 10 капки етерично масло по избор и половин лъжичка мед. На водна баня първо може да разтопите първите две съставки, после махнете от котлона и добавете поотделно бадемовото масло, меда, етеричното масло и капките витамин Е, като след всяко трябва да разбърквате добре. После изсипете в стъклени бурканчета или каквито други кутийки изберете.

По-тъмен гланц за устни ще получите, ако използвате какао. Смесете 3 с.л. пчелен восък, по-малко от половината масло от авокадо, 2 с.л. масло от шеа, 1 с.л. и половина какао и 10 капки ментово масло. Тази комбинация е силно ароматна, но и хидратираща. Отново първо трябва да разтопите пчелния восък на водна баня или както обикновено. После прибавете маслото от авокадо и от шеа. Разбъркайте добре, за да получите хомогенна смес. Свалете от котлона и сложете какаото на прах и ментовата есенция. Накрая изсипете в кутийки и изчакайте да стегне добре. После съхранявайте в хладилник.

Ръцете, както устните, също се повлияват от зимните температури. Много бързо те се напукват, а това може да причинява и болка. Затова използвайте свойствата на авокадото. То предпазва кожата от загуба на влага. Може да си направите сами маска за ръце, като използвате 1 супена лъжица авокадо и 1 чаена прясно мляко.

Намачкайте авокадото и

добавете към него млякото

Трябва да получите средно гъста каша, затова бъркайте няколко минути. После намажете с получения крем ръцете си, а за по-добър ефект сложете найлонови ръкавици. Останете така за 10-15 мин, а след това измийте с топла вода. Тази маска ще освежи и омекоти ръцете ви. Може да намажете и дланите си с чисто масло от авокадо. За да попие по-лесно, хубаво е кожата да е влажна. (24часа)

Жена ексфолира лицето си с четка.
Премахването на мъртвите клетки прави кожата видимо здрава и свежа.
Жена ексфолира лицето си с четка. Премахването на мъртвите клетки прави кожата видимо здрава и свежа.
Кокосовото масло хидратира кожата.
Кокосовото масло хидратира кожата.
Може сами да приготвите балсам за устни, за да ги хидратирате и омекотите.
Може сами да приготвите балсам за устни, за да ги хидратирате и омекотите.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/