Показаха кола с батерия, която се сменя за 2 минути и половина

07 February 2023
Георги Луканов
Rising Auto R7 досега е сглобен само в 4 бройки. СНИМКИ: SAIC
Rising Auto R7 досега е сглобен само в 4 бройки. СНИМКИ: SAIC

Китайската марка Rising Auto, част от автомобилния гигант SAIC, представи електрическия кросоувър R7 със сменяема батерия. Тя може да бъде подменена с нова в домашни условия само за 2 минути и половина.

Rising Auto R7 досега е сглобен само в четири екземпляра.  Автомобилът се предлага с един или два електромотора по избор. В първия случай задвижването е задно, във втория 4х4. R7 със задвижване на всички колела развива до 544 конски сили и 700 Нм въртящ момент, ускорява от място до 100 км/ч за 3,8 секунди и изминава около 600 километра с едно зареждане.

Батериите за R7 се произвеждат от United Auto Battery System (UABS), съвместно предприятие между SAIC и CATL. Зареждат се от битовата електрическа мрежа, но основната им характеристика е възможността за ултра бърза подмяна само за 2,5 минути.

Цената на R7 започва от 195 900 юана или 26 700 евро, но в този случай ще трябва да наемете батерията отделно срещу определена месечна сума. Покупката на колата заедно с батерията ще струва най-малко 279 900 юана (38 000 евро).

Кросоувърът има отличен аеродинамичен коефициент на съпротивление от 0.238 и врати с вдлъбнати дръжки, както и прозорци без рамки.

Електрическият кросоувър разполага с 43-инчов панел в купето, който комбинира три екрана и се захранва от процесор Qualcomm Snapdragon 8155. Системата се управлява с гласови команди и разпознава лица. Оборудването включва лидар Luminar с обхват 500 метра, 4D радари, камери и други сензори, отговарящи за системата за автономно шофиране от второ ниво. Данните от тях се обработват от компютър на два чипа Nvidia Orin.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/