Спряха производството на първата соларна кола

25 January 2023
Георги Луканов
Първият сериен модел захранван от слънцето Lightyear 0 ще бъде заменен с друг, значително по-евтин. СНИМКА: Lightyear
Първият сериен модел захранван от слънцето Lightyear 0 ще бъде заменен с друг, значително по-евтин. СНИМКА: Lightyear

Нидерландската автомобилна компания Lightyear спира производството на първия си сериен модел, наречен 0, само два месеца след началото на сглобяването на колата. Lightyear иска да се съсредоточи изцяло върху разработването на втори соларен, но много по-евтин модел. В крайна сметка Lightyear 0 струва четвърт милион евро.

Колата разполага с около 5 квадратни метра слънчеви панели - от предния капак през покрива до багажника.

Lightyear показа нов автомобил - 2, зад кулисите по време на технологичото изложение CES в Лас Вегас - само за инвеститори. Новият автомобил на нидерландците не трябва да струва повече от 40 000 евро. Лизинговата компания Arval наскоро обяви, че вече е поръчала 10 000 бройки от Lightyear 2.

"Слънчевият" автомобил може да зарежда от соларните си панели по 70 километра пробег на ден при оптимални условия т.е. безоблачни дни. На теория това би означавало, че пътуващият, който трябва да кара 35 километра от вкъщи до работа например, почти никога не трябва да включва зарядното към колата, когато грее слънце.

Батерията има капацитет от 60 квтч, с който би пробега може да надхвърли 600 км. Производителят обещава средна консумация от 10,5 квтч на 100 километра при средна скорост от 110 км/ч.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/