Джеймс Камерън: Ди Каприо и Уинслет не бяха първият ми избор за "Титаник"

24 November 2022
24 часа
Джеймс Камерън. Снимка Архив
Джеймс Камерън. Снимка Архив

В интервю за списание GQ режисьорът на "Титаник" Джеймс Камерън споделя интересни подробности около снимките на световния блокбъстър, който следващия месец празнува 25 години от премиерата си.

Сега Камерън споделя, че Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет, които изиграха главните персонажи, не са били първоначалния му избор. Той смятал, че Гуинет Полтроу е по-подходяща за ролята на Роуз, тъй като се опасявал, че Уинслет е влизала многократно в обувките на подобни персонажи.

"Тя се беше снимала и в няколко други исторически драми и беше придобила репутацията на "Корсетната Кейт", която се занимава с исторически неща", казва Камерън.

Режисьорът се страхувал, че ако Кейт получи ролята, това ще изглежда като "най-мързеливия кастинг на света", но все пак решил да ѝ даде шанс, срещнал се с нея и тя му се сторила "фантастична". Останалото е история...

С Ди Каприо имало няколко първоначални затруднения. След първата "истерична" среща с актьора, при която всички жени в офиса на продукцията някак се озовали в конферентната зала заедно с Камерън, Ди Каприо бил поканен отново за репетиция с Уинслет, която към онзи момент вече била избрана.

Леонардо обаче нямал представа, че става въпрос за поредното прослушване. По онова време той вече имал номинация за "Оскар" за ролята си в "Защо тъгува Гилбърт Грейп" от 1993 г.

"Просто ще прочетем няколко реплики, а аз ще го заснема", казал Камерън и тогава актьорът избухнал. "Искаш да кажеш да чета? Аз не чета", отвърнал Ди Каприо, имайки предвид, че той вече не смятал, че трява да бъде прослушван за филмови роли.

Тогава Камерън протегнал ръка към него с думите: "Е, благодаря, че дойдохте". По-късно режисьорът обяснил на Ди Каприо за колко мащабен проект става въпрос, как заснемането на филма ще отнеме две години от живота му и как той, като режисьор, "няма да го провали, като вземе грешно решение при кастинга".

"Така че или ще четеш, или няма да получиш ролята", казал Джеймс на Леонардо, който неохотно се подчинил.

"Титаник" излиза по кината на 19 декември 1997 г., а успехът му е повече от пословичен - печели 11 награди "Оскар", включително за най-добър режисьор за Камерън.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/