Путин е лидер на глутница вълци. Ако прояви слабост, глутницата ще го убие

24 November 2022
“Дойче веле”
Владимир Путин КАДЪР: Туитър/Zee News English
Владимир Путин КАДЪР: Туитър/Zee News English

"Путин иска да промени картата на света. Ако Западът се умори от войната и спре да подкрепя Украйна, това ще бъде и ваше поражение", казва бившият руски дипломат Борис Бондарев.

"Впечатлението ми е, че Путин е лидер на глутница вълци. Той трябва да бъде най-силният вълк. А ако прояви слабост, глутницата ще го убие", заяви бившият руски дипломат Борис Бондарев в интервю за ARD. След началото на руската агресия в Украйна, Бондарев напусна Русия и в момента живее в Швейцария. Той е убеден, че ходът на войната зависи изцяло от Запада и помощта за Украйна.

"Путин не може да си позволи да загуби тази война, но не успява и да я спечели".

"Войната не е само за Украйна. Става дума за вас, за Запада, за световния ред, основан на правила", подчертава той. "Путин иска да промени картата на света. Ако Западът се умори от войната и спре да подкрепя Украйна, това ще бъде и ваше поражение", смята бившият дипломат.

Военният експерт Карло Масала е съгласен с Бондарев. Според него руският президент е изправен пред неразрешима дилема: "Путин не може да си позволи да загуби тази война. Но той дълго време не успява да я спечели във военно отношение. Това е задънената улица, в която се намира Руската федерация в момента."

Каква трябва да е стратегията на Запада занапред?

Масала забелязва умора в Запада и конкретно в Германия по отношение на помощта, която се указва на Украйна. Тя няма как да бъде осигурявана вечно. Военният експерт препоръчва промяна на стратегията: Западът все още не разрешава доставките на бойни танкове и ракети с малък обсег на действие. Ето защо Масала казва: "Може би е време да станем по-непредсказуеми към руснаците". НАТО може например да заплаши Кремъл, че ако руската армия продължи да бомбардира стратегическа инфраструктура в Украйна, ще достави ракети с малък обсег на Киев.

В момента войната в Украйна не може да бъде прекратена чрез преговори, убеден е Масала. "И колкото по-дълго продължава войната, толкова повече ще се разпада сплотеността на Запада", смята той. Експертът казва, че за да се разчисти пътят за евентуални мирни преговори, има само един начин: "Като се оборудва Украйна, за да може да си отвоюва още повече територия, така че Русия да осъзнае, че задържането на останалата територия е твърде скъпо, изисква твърде много жертви и ангажира твърде много ресурси. Тогава Русия да се изтегли напълно от Украйна. Към това трябва да се стремим."

Руската армия се опитва "да върне Украйна в каменната ера"

Освобождаването на град Херсон е важен успех за украинската армия, но не е повратна точка във войната, казва Масала. "Виждаме, че руската армия е напуснала организирано и сега се окопава на юг от река Днепър." Според Масала е възможно да предстои втора мобилизация в Русия, а фабриките за боеприпаси работят на пълни обороти. Заключението му: "Руснаците се опитват да преживеят зимата, а през пролетта вероятно ще започнат и нова офанзива, за да превземат Херсон."

Масала нарича "илюзорна" идеята, че украинската армия може напълно да прогони руснаците от Украйна. Самото завладяване на Крим ще струва толкова скъпо на украинците, че те ще трябва да отслабят други стратегически важни позиции и руската армия ще може да атакува там.

В момента руската армия се опитва "чрез бомбардировки да върне Украйна обратно в каменната ера", като обстрелва стратегически важна инфраструктура, казва експертът. Ето защо е толкова важно Западът да предприеме по-решителни действия срещу Русия, смята Карло Масала.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/