Стоичков срещу Рачков – мерят тв рейтинг, с пари и звезди ще ни държат пред екрана (видео)

27 August 2022
Паола Хюсеин
Христо Стоичков и Димитър Рачков често снимат заедно, но през този сезон ще са в различни телевизии.
Христо Стоичков и Димитър Рачков често снимат заедно, но през този сезон ще са в различни телевизии.

Най-успелият български футболист влиза във “Фермата”, комикът по Нова тв

За първи път есенната тв програма тръгва по-рано, за да е в крак с предизборната кампания

Христо Стоичков и Димитър Рачков - двете големи звезди, ще премерят рейтинг на малкия екран тази есен. Най-успелият български футболист “ще играе” за Би Ти Ви, а най-талантливият комик - за Нова тв.

След като повече от година двамата са заедно в поредица от свежи рекламни клипове, сега застават един срещу друг в тв битка. Голямата новина е, че Стоичков влиза във “Фермата”, а актьорът започва “С Рачков всичко е възможно”.

Само звезди и големи парични награди - това очевидно е формулата на телевизиите за този сезон, след като на малкия екран ще грейнат Ники Кънчев, Михаил Билалов, Мария Игнатова, Ненчо Балабанов, Иван Лечев, Любо Киров и др. В същото време, за да гарантират успеха си, ще има и високи финансови поощрения. Мария Игнатова и Ненчо Балабанов в “Пееш или лъжеш” - форма?та, който водеха заедно преди години

Мария Игнатова и Ненчо Балабанов в “Пееш или лъжеш” - форма?та, който водеха заедно преди години

Битката за рейтинги и реклама е сериозна, защото заради инфлацията и войната в Украйна темпът на рекламния пазар се забавя. (Виж долу.)

За първи път тази битка ще започне с две седмици по-рано - от 3 септември, ден след старта на предизборната кампания. Именно заради нея новинарските екипи - гръбнакът на всяка телевизия, връщат преждевременно актуалните предавания, а заедно с тях и развлекателните програми, чиято цел е да увеличават зрителите.

Ще остане ли Емил Кошлуков в БНТ, е друг интересен детайл в тв картината - съдът трябва да се произнесе в началото на септември по жалбата срещу липсата на избор за генерален директор.

Два големи риалити формата ще открият сезона

на 3 септември. Тогава започва Фермата по Би Ти Ви, чието осмо издание е наречено “Мостът на времето”. Той ще свързва отборите “Минало”, в който са поканени победители от предишни сезони, и “Бъдеще”, обединил нови участници, сред които има геймър, полицай, мениджър, акушер-гинеколог, диетолог, спортист и кмет. Всички те се трудят върху необитаема земя край язовир “Диканя”, за да я превърнат във фермерско селце, като целта е наградата от 100 000 лв. за най-добрия. Самият Стоичков вероятно няма да е сред участниците, а ще е специален гост.

Рачков влиза като реална конкуренция на “Фермата” седмица по-късно - на 10 септември, когато тръгва новото шоу С Рачков всичко е различно. Всяка събота от 20,00 ч той ще посреща осем популярни личности, за които вече са подготвени 100 комедийни игри. Доколкото зрителите познават водещия, са наясно, че и той ще участва с цялата си позитивна енергия.

Междувременно на 3 септември Нова тв ще отговори с четвъртия сезон на Игри на волята - отново два отбора се състезават, но на брега на българското Черноморие, където мерят предимно физическата си сила и издръжливост. Водещи са актьорите Ралица Паскалева и Димо Алексиев, а стартът на шоуто, което също е обявило награда от 100 000 лв., е в 20,00 ч.

И Гласът на България - другото голямо шоу на Би Ти Ви, тръгва отрано - от 4 септември в 20,00 ч. Обичайно журито там е в звезден състав - Иван Лечев, Любо Киров, Галена и Дара. Водещ ще е музикантът Иван Тишев, а рубриката “Гласът зад кадър” този път е поверена на певицата Прея. Деветият сезон на музикалната надпревара ще донесе награда от 50 000 лв. за победителя.

Часове преди “Гласът” на екрана се завръща и Светослав Иванов със 120 минути, за да започне 10-ия сезон на добрата си публицистика. Ще го направи нетрадиционно -

за половин час ще заеме мястото на Михаил Билалов

като водещ на Стани богат, а на стола на участника ще седне Колман Хътчинсън, първият креативен продуцент на форма̀та. Той е в България, за да снима сръбското издание, което все още няма свое студио, но предстои да стартира в съседната държава. Впрочем тв кариерата на Светослав Иванов навремето стартира точно от “Стани богат”, когато през 2004 г. става част от екипа му и работи с Ники Кънчев.

Сега интервюто под формата на игра ще подгрее втория сезон по Би Ти Ви на най-известната викторина в света, който тръгва на 5 септември от 18 ч с Михаил Билалов.

Игрите за знаещи са новият тренд за телевизиите. В същия ден и час Нова тв пуска най-новия формат сред умните игри - Голямото преследване, с Ники Кънчев. Малко след това и БНТ започва Последният печели с Орлин Горанов. (Виж вдясно по какво се различават трите викторини.)

Петият, последен сезон на криминалния Братя също има своята премиера на 5 септември по Нова тв. Финалът е посветен на изкуплението, а сюжетът ще бъде представен все от качествени актьори - Христо Шопов, Владимир Михайлов, Неда Спасова, Йоанна Темелкова, Искра Донова, Даяна Ханджиева.

Тази есен

Мария Игнатова и Ненчо Балабанов пак са тв двойка,

ще водят Звездите в нас от 1 септември от 20,00 ч по Нова тв. Продуцентът Магърдич Халваджиян ги избира вероятно защото знае, че ще се справят с 90 души - толкова участват в новото предаване. Но и защото то също е за имитации - нещо, което и двамата умеят. Само преди година Мария изненада приятно всички, когато изскочи от костюма на Заека в “Маскираният певец”. А Балабанов се прочу, говорейки с гласа на Борисов, а по-късно и на Карадайъ.

Сред 90-те избрани няма популярни лица (каквито бяха в “Маскираният певец”), а охранители, продавачи, инфлуенсъри, татуисти, артисти, фризьори, работници в хранително-вкусовата промишленост и професионални певци.

Всички ще бъдат разделени на 30 отбора с по трима души, като на седмица състезанието ще е между 5 тима. Задачата на всяко трио ще е участниците му заедно да имитират само една българска или световна знаменитост.

Най-добрите продължават напред, а когато отборите намалеят, имитаторите ще се състезават един с друг. Наградата в шоуто, което е по лиценз на един от най-новите английски музикални формати – Starstruck, е 50 000 лв.

Целият Видин е пълен с чужденци и актьори

- първите са туристи, дошли по Дунав на разходка, а вторите са едни от най-големите ни звезди и снимат филма С река на сърцето, чиято първа серия Нова тв ще излъчи на 13 септември от 20,00 ч.

Има още качествени продукции, които телевизиите правят, но са планирани за пролетта на 2023 г. Тогава Би Ти Ви ще пусне втория сезон на много коментираното, макар и леко отегчително шоу Ергенът. Пак догодина Нова тв вероятно ще излъчи и дълго чакания втори сезон на най-успешния криминален сериал - Дяволското гърло.

Високата инфлация и

войната в Украйна забавят

ръста на тв рекламата

По-бързо от очакваното - така се възстанови българският рекламен пазар през 2021 г., като достигна ръст от 14,2% и 520 млн. лв. нетен обем.

Прогнозата за 2022 г. е несигурна заради високата инфлация и войната в Украйна в допълнение към новите вълни на COVID-19. Затова и очакванията са за забавен темп на растеж, който евентуално ще стигне 9,5%, или 569 млн. лв. общ обем на пазара.

Трендът ще продължи да е умерен и през следващите две години, като се очаква рекламният пазар да достигне 669 млн. лв. в края на 2024 г.

Това са изводите и прогнозите, направени от Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА) въз основа на данните, събрани от нея.

През 2021 г. телевизията е привлякла 280 млн. лв. нетни инвестиции и остава медията с най-голям дял - 53,9%, и ръст от 13% спрямо предходната година.

Прогнозата за 2022 г. обаче показва спад, като очакваният ръст е 9% и 305 млн. лв. в стойност. Цените на телевизионните реклами продължават да растат, тъй като тв каналите инвестират повече в местни продукции, нови филми и сериали, както и в спортно съдържание.

Рекламният пазар умерено ще расте през следващите две години и в края на 2024-а ще достигне 669 млн. лв., показва прогнозата на БАКА.

Телевизията ще е с 8% ръст и през двете години, като малко по малко ще губи от дела си и през 2024 г. ще заема 53,2% дял от нетните инвестиции, или 356 млн. лв.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/