Отец Дионисий отива в манастир, протестите губят най-цветния си глас

22 June 2022
24 часа
Отец Дионисий на поредния протест. 
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Отец Дионисий на поредния протест. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Отец Дионисий - най-цветният глас на протестните движения у нас през последните години ще заглъхне под манастирското клепало. Светият синод на Българската православна църква реши днес волният архимандрит да бъде замонашен в Рилската света обител за изпитателен срок от една година.

Той трябва да отиде на пост и молитва под покровителството на игумена - епископ Евлогий, заемайки опразнената килия на един от доскорошните братя на манастира - архимандрит Макарий, който бе ръкоположен в епископски сан и отиде на служба в Русенската епархия като викарий на митрополит Наум.

Решението за изпращането на отец Дионисий в манастир за една година е взето след негово покайно писмо, се казва в съобщение след заседанието на Синода с уточнението, че Неврокопският митрополит Серафим е бил против изпращането му точно в Рилския манастир.

В последните години архимандрит Дионисий можеше да бъде видян по-често с мегафон и байрак в ръка, отколкото с кръст и Евангелие, защото бе постоянно присъствие на централните софийски площади и булеварди, начело на шествие от негодуващи граждани с най-различни искания.

Преди години отец Дионисий бе настоятел на храм-паметника "Александър Невски", но стана известен със зарята, организирана на Великден, което пък му спечели критики от различни посоки и конфликт с клира. Срещу него бе водено и църковно-наказателно дело за публично оклеветяване на православната църква и нейното ръководство. Непокорният отец бе поставен под запрещение, но никога не е бил отлъчван от църквата, каквито слухове по негов адрес вървяха.

Отец Дионисий избра протестната форма на себеизявяване, след като през 2014 г. срещу самия него бе организиран протест пред Светия синод, който осуети предложението да бъде издигнат в епископски сан.

Тогава организирани в социалните мрежи свещеници, богослови и граждани се събраха преди заседанието на Св. Синод с аргументите, че Дионисий не може да стане епископ, защото нито има 35 години, нито е живял поне три години в манастир, както повелява уставът. Освен това е участвал активно в даването титлата архонт на личности със спорна репутация. Протестът успя и предложението за кариерното развитие на Дионисий бе оттеглено.

Това в последствие направи отец Дионисий един от най-запомнящите се с присъствието си персонажи по време на всевъзможни протестни действие - достоен заместник на признатия доайен в подобни дела - Йоло Денев. Негова съратничка по митингите бе бевшата служебна премиерка Ренета Инджова.

Предстои да бъде изяснено дали архимандрит Дионисий ще се съобрази с решението на Светия синод или в разгара на всестранни протести и пред перспективата за още много дни на народно недоволство в бъдеще, ще избере попрището на народен трибун, вместо да се оттегли на манастирско служение.

Архимандрит Дионисий в червен подрасник
Архимандрит Дионисий в червен подрасник
Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/