Как да разберем дали човекът до нас ни е хроничен лъжец

02 June 2022
Вяра Султанова

Всички лъжем. Нашите приятели, родители, партньори и непознати. Въпреки това, изричането на лъжа от време на време е различно от непрекъснатото лъжене.
Някой, който постоянно лъже, е способен да създаде цял фиктивен живот пред останалите. Освен това той го прави по задълбочен начин, така че може да бъде трудно да се открие измамата.
Хроничният лъжец е човек, който непрекъснато мами хората около себе си.

Поведението на хроничния лъжец се състои от четири основни измерения. Познаването им може да бъде от ключово значение, за да разберете дали партньорът ви е непоправим лъжльо.

1. Интеграция с околната среда
За да могат хората да повярват на това, което казвате, първо трябва да спечелите доверието им. Това е нещо, което хроничните лъжци знаят и характерна черта в тяхната природа. Те разбират, че първо трябва да бъдат прозрачни, за да спечелят доверието на околните.

2. Сложни измами
Друга отличителна черта е, че техните лъжи са добре изработени. Да речем, че млада жена твърди, че семейството му е богато. Тя ще има акаунт в Instagram с нейни снимки, направени в огромна къща, където най-вероятно работи като камериерка. Това й дава достъп до дизайнерски дрехи, с които също да позира.

Хроничните лъжци не изричат прости лъжи. Всъщност техните измами са сложни. Те подхождат изключително внимателно към всички елементи на лъжите си, за да е по-трудно за останалите да открият истината.

3. Получаване на облаги
Ако искате да разберете дали вашият партньор е хроничен лъжец, помислете за ползите, които получава от вас или от другите. Хроничните лъжци се възползват от другите, като ги използват като средство за постигане на целите си. В испанския сериал Elite една от героините казваше, че кредитната й карта е изхабена от използването толкова много, че приятелите й плащаха сметките.

4. Надграждане на лъжата
Последното измерение се отнася до всички мерки, които лъжецът предприема, за да не бъде разкрит. Например някой може да забележи непоследователност в историята му и да я постави под въпрос. Изправен пред тази ситуация, той вероятно ще измисли нова лъжа, за да прикрие грешката си.

Как да разберете дали партньорът ви е хроничен лъжец
Видовете поведения, които описахме, са специфични черти в поведението на хроничните лъжци. Ако подозирате, че вашият партньор е от тяхната партия, трябва да наблюдавате дали той показва някои от тях. Има и техники, които могат да ви помогнат да разкриете слабите места в неговите истории.

1. Използвайте елемента на изненадата в своя полза
Хроничните лъжци са свикнали хората да вярват на нещата, които казват, без да задават много въпроси. Това е така, защото лъжите им са сложни, те са спечелили доверието на другите и им е изключително удобно да разказват истории. От друга страна, измамата изисква известна степен на умствена енергия и може да използвате елемента на изненада, за да претоварите мозъка им.

За да претоварите ума на лъжеца, може да използвате техники като задаване на объркващи и неочаквани въпроси. Например, ако говори за предполагаемо пътуване до Европа, може да го изненадате и да го попитате нещо неочаквано за семейството му.
Друг начин да разберете дали вашият партньор е хроничен лъжец, е да го помолите да разкаже събитие от миналото. По този начин неговото когнитивно натоварване става по-голямо. Поради това той губи увереността, която обикновено има, когато казва предварително подготвени лъжи.

2. Задавайте отворени въпроси
Те са добър ресурс за откриване на лъжи, защото принуждават хората да разширят своите истории. Вместо да ги питате за нещо конкретно от миналото им, може да ги помолите да ви разкажат за детството си. Ако ще лъжат, ще трябва да измислят информация на място. Това може да ги изнерви.

3. Обърнете внимание на малките детайли
Във всяка история има малки детайли, които могат да бъдат проверени за несъответствия. Лъжците може по невнимание да са ви казали, че са отишли на плаж в ден, когато е имало силна буря. Независимо от това, вместо да ги коригирате, трябва да ги оставите да продължат да изграждат своята история. Това означава, че ще имате възможност да откриете още повече несъответствия.

Историите, които хроничните лъжци разказват, често са небрежно лежерни и детайлите са непоследователни.

4. Обърнете внимание на тяхната увереност, когато говорят
Ако подозирате, че партньорът ви е хроничен лъжец, най-добре е да не се сблъсквате директно с него. В идеалния случай трябва да създадете настроение за непринуден разговор и да използвате горните техники, за да го извадите от зоната им на комфорт. Докато правите това, може да забележите, че той става по-малко уверен или дори уклончив, когато ви отговаря.

Дори може да поиска да прекрати разговора, като каже, че се чувства зле или неудобно. Това може да означава, че се усещат претоварен и не може да продължи с лъжите си.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/