Кардиолог: Всеки втори развива хипертония след 40-годишна възраст

18 May 2022
24 часа
Доц. Стефан Найденов КАДЪР: БНТ
Доц. Стефан Найденов КАДЪР: БНТ

Артериалната хипертония се подценява, защото е безсимптомно заболяване за дълъг период от време. Когато пациентите получат оплаквания, те са инвалидизиращи, често и смъртоносни. Хипертонията се контролира, а не се лекува. Не трябва да се предприема самолечение", заяви в "Денят започва" по БНТ доц. Стефан Найденов, кардиолог в Александровска болница.

По думите му при почти 40% от пациентите заболяването се открива случайно.

"Едва 15% разбират, че имат заболяването от някакви оплаквания. След 40-годишна възраст почти всеки втори развива артериална хипертония. 9 от 10 човека стават хипертоници до края на живота си. Може да има генетично предразположение", допълни доц. Стефан Найденов.
Според него заболяването е свързано с начина на живот - намалената физическа активност, затлъстяването, нездравословният хранителен режим.

"Не е необходимо да си мерим кръвното всеки ден. Трябва да се намали консумацията на сол", каза още доц. Стефан Найденов.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/