Емил Кошлуков: Вече може да проверят и втората ми диплома по египтология

23 January 2022
ЕМИЛ КОШЛУКОВ
ЕМИЛ КОШЛУКОВ

Генералният директор отговори на нападките на медийната комисия от екрана на обществената телевизия

БНТ снима филм как Гърция преминава през историята на Северна Македония

Не коментирам думи на народен представител, още повече че депутатите имат имунитет, както и не коментирам лични нападки. Винаги изборите на генерален директор на БНТ се обжалват в съда и съдът се произнася. Има решение на съда.

Това каза генералният директор на БНТ Емил Кошлуков в "Денят започва с Георги Любенов" по повод намерението на парламентарната медийна комисия да разследва процедурата за избора му.

На последното й заседание председателят й Тошко Йорданов заяви, че ако има нарушения, генералният директор следва да бъде предсрочно освободен.

Пак в тази връзка Кошлуков обясни, че сега вече могат да проверяват и втората му диплома по египтология, с която много се гордее. Първата - по политология, е отпреди 30 години. "Не знам дали ще могат да я прочетат, тъй като тя е от Калифорнийския университет", каза Кошлуков.

По думите му гледаемостта на БНТ расте, въпреки че БНТ е на последно място по бюджет на обществена телевизия, както показва справка на Европейския съвет по радио и телевизия. Тази справка според Кошлуков включва 50 държави.  "Председателят на медийната комисия работи в телевизия и знае тези резултати", спомена Кошлуков и така коментира пак думи на Йорданов, според които бюджетът на БНТ е огромен, а резултатите - нула.

Търговските телевизии вече ни броят за конкуренция, планират на наш гръб, усетиха, че БНТ работи, обясни генералният директор. Затова и поставили играта "Стани богат" в 18 ч на гърба на новините и коментарното предаване "Още от деня", които са с висока гледаемост.

БНТ предстои да снима филм за това как Гърция преминава през историята със Северна Македония. Според Кошлуков на Гърция й отнема 25 години да оправи географията на Македония - от 1993 г., когато държавата се наричаше бивша югославска република. Генералният директор обясни, че подобен филм не би бил заснет от търговска телевизия, но пък е задължение на обещствената телевизия да защити националните интереси.

Затова и БНТ е сключила договор да се излъчва в Македония. Там обаче върви само БНТ4, която е предназначена за българите в чужбина. БНТ1 не може да бъде излъчвана заради филмите, които показва. Те са с права само за територията на България. Напълно възможно е, ако външното ни министерство реши, правата и за филмите, и за спорта да бъдат платени и за Северна Македония. Тогава, според Кошлуков, БНТ1 ще може да се излъчва и в съседката ни.

У нас обаче македонска телевизия не се показва, тъй като те нямали подходящ тв канал.

Същевременно БНТ предстои да излъчи 10 филма за известни българи. "За мен е много важно да оставим памет за големите българи", каза Кошлуков, чийто мандат приключва през юли. Затова и обществената телевизия започва да снима още 10 филма през март. Сред документалните серии ще има епизоди за Стефан Данаилов, Блага Димитрова, Стоянка Мутафова и много други. БНТ подготвя и 5-6 филма за прехода, а през февруари започва да излъчва най-новия си сериал "Аз и моите жени".

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/