Нова мода - зарязваш работата и си гледаш живота

19 January 2022
Бела Чолакова

Получаваш стабилно образование, намираш си подходяща работа, правиш кариера, купуваш си кола, теглиш заем за апартамент, мечтаеш за къща край морето. За милиони хора този сценарий е доста привлекателен. Но има и други, за които материалното благополучие и успешната кариера съвсем не са най-важното в живота.

Кои са те

Това са дауншифтърите (от downshift – превключване на по-ниска предавка) - хора, които след като са постигнали сериозни професионални успехи в живота си изведнъж решават да загърбят всичко и да се отдадат на любими занимания и самоусъвършенстване.

Преди да станат такива, дауншифтърите също са ходили на работа, носили са строги костюми, занимавали са се с бизнес, очаквали са бонуси, повишение, отпуск, но в един момент всичко това губи смисъл за тях.

Рано или късно те си задават въпросите: „Защо ми е всичко това? Защо трябва да участвам в този маратон, в който губя нещо по-ценно?

Защо ми е кариера, заради която жертвам общуването със семейството си и душевното си равновесие? И защо трябва да се стремя към чужди цели, когато мога да се занимавам с това, което наистина ми е интересно”?

Дауншифтърът не е задължително олигарх, който зарязва подредения си живот и отива в Гоа да съзерцава изгрева. Нито пък човек, който напуска големия град и решава да заживее в дълбоката провинция. Дауншифтинг съвсем не означава да живееш в бедност. Много от тези, които са се отказали от високоплатената си, но неприятна и свързана със стрес работа, са открили начини да припечелват от нещо друго, което им доставя удоволствие.

Сред тях има и българи, открили ресторант в Гоа, други пък създали брачна агенция в Тайланд.

На тези хора им е достатъно, че живеят на брега на морето и всеки ден изпращат и посрещат слънцето, че общуват с други като тях и имат пари за най-необходимото.

Е, някои от дауншифтърите след време се връщат към предишния си начин на живот, започват отново да градят кариера, да пестят за дом и автомобил, но без постоянно да се терзаят от мисълта, че пропиляват живота си в преследване на материални блага.

Рано или късно човек изпушва

Една от причините за дауншифтинга е банална – умора. В големите градове се работи по 10-14 часа, губят се още часове за пътуване до офиса и времето не стига за почивка. Да се живее в такъв лудешки ритъм е невъзможно. Рано или късно човек изпушва и никакви пари не могат да го заставят да мисли позитивно за работата си, колкото и да я обича.

Неподходящата професия

Мнозина стават лекари, художници, икономисти, защото така са решили родителите им, което се превръща в мъчение за тях и дауншифтингът е начин да започнат отново и да правят това, което искат.

Болест преобръща живота ти

Желанието кардинално да промениш всичко идва и след тежко заболяване, когато човек се оказва между живота и смъртта. Тогава осъзнаваш, че животът е един и ти се иска да живееш пълноценно тук и сега.

Неизживяната младост тласка към бягство от реалността

Сега повечето младежи завършват висшето си образование и веднага попадат във водовъртежа на всекидневието. След време се усещат, че животът си тече сиво и скучно и че дори спомен от него нямат. Не са пътували на автостоп из Европа, не са посрещали хипи празника July Morning на брега на морето, не са карали мотори с бясна скорост, не са пели в рокгрупа...И дауншифтингът е начин да изживеят отново младостта си.

Наистина ли е толкова просто?

Идеята за дауншифтинга изглежда привлекателна на пръв поглед – трябва просто да зарежеш работата си и да се наслаждаваш на живота. В реалността обаче нещата са по-сложни.

Работата в офиса ни дава някаква сигурност за утрешния ден. Не всички дауншифтъри могат да се справят с липсата на доходи. Затова се хващат някъде на половин ден, но от страх да не загубят тази работа влагат много повече енергия за по-малко пари и кръгът се затваря.

Други успяват да преживяват с по-малко средства, като твърдят, че са намалили разходите си и се наслаждават по-пълноценно на живота си. Отказали са се от ненужното пазаруване на вещи заради определен статус или „съревнование” с близки и приятели кой ще има по-скъпа кола или телевизор.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/