Само интерсексуалните може да определят пола си

27 October 2021
Шефът на КС Борис Велчев
Шефът на КС Борис Велчев

Само интерсексуалните българи може сами да определят пола си в актовете за гражданско състояние. Това е изводът на Конституционния съд (КС), който тълкува понятието пол според основния закон. Съдиите са категорични, че по силата на конституцията пол трябва да се разбира само в неговия биологичен смисъл.

До делото се стигна заради питане на Гражданската колегия на ВКС заради противоречивата практика по искания на транссексуални хора да променят пола си и в документите.

По казуса има и тълкувателно дело във ВКС, което е спряно и сега трябва да бъде възобновено.

По делото КС поиска становища от много институции, включително представители на различните вероизповедания, псхиатри, психолози, сексолози. Неправителствени организации пък бяха изпратили мненията си по своя самоинициатива.

В становището си конституционните съдии правят и важно уточнение. Те не тълкуват понятието по принцип, а само в духа на настоящата конституция, която действа от 1991 година. “Без да се оспорва наличието на разбирания в обществото и на становища в някои научни области, според които съвременното обяснение на “пол” включва не само биологични, но и социални, психологически и културни измерения, следва да се подчертае, че в делото съдът изяснява понятие не изобщо, а единствено според действащата конституция”, се казва в определението.

Според съдиите бащите на конституцията през 1991 г. не са вложили в понятието друго разбиране освен традиционното. Съдът отбелязва, че съществуват социални групи, при които е налице несъответствие между анатомичния пол и половата идентичност, независимо дали са предприели, или не медицинска интервенция.

“Както и се отнася с разбиране към вътрешната им потребност да получат юридическо признание на половата си самоопределеност, за да преодолеят изпитваните от тях затруднения и неудобства.

“Правото да се самоопределят към един или друг пол и съобразно това да се изявяват и общуват в социалния си живот не може да се поставя под съмнение”, категорични са съдиите. (24часа)

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/