В списъка “Пандора пейпърс”: Мъртвият създател на тъмната мрежа AlphaBay и беглецът, извайващ най-скъпите огърлици

26 October 2021
Цветелина Танкинска
Нирав Моди е индийски бизнесмен.
Нирав Моди е индийски бизнесмен.

Сред имената в доклада - братът на най-богатия индиец и най-уважаваният руски продуцент

Има информация и за един от най-добрите архитекти в света – испанеца Сантяго Валс-Гениалният

Разследването на "Пандора пейпърс", в което участват близо 600 журналисти от десетки медии, разкри имената на стотици хора, натрупали милиони в тайни офшорни активи. Сред по-интересните от тях е беглецът от правосъдието Нирав Моди, издирван за престъпна конспирация, измами, корупция, пране на пари и присвояване. Индийският бизнесмен и търговец на диаманти има богато криминално досие. В родината си богаташът се разследва като част от делото за измама от 2 милиарда долара на Националната банка на Пенджаб (PNB). Моди попада и в полезрението на американските служби от щата Калифорния за още една измама - спрямо предприемача Пол Алфонсо за 4,2 милиона долара.

Какъв е бизнесът на Нирав?

Всичко започва през 1999 г., когато милиардерът основава компанията "Firestar". Тя се превръща в основен източник на розовите диаманти, зареждащ англо-австралийската мултинационална и втора по големина в света металодобивна корпорация Rio Tinto Group. Само три години по-късно "Firestar” стартира производство на бижута, придобивайки няколко фирми вкл. в САЩ. През 2010 г. Моди отваря и първия си магазин за скъпоценни диаманти, който кръщава на себе си. В следващите години ще се появи цяла верига по целия свят. 17 негови бутици никнат на места като Ню Йорк и Хонконг. Малко по-късно той влиза в международните медии със създаването на "Golconda Lotus Necklace" – съвършено според специалистите колие, върху което е прикрепен 12-каратов крушовиден диамант. Бижуто е обсипано с 24 розови малки диаманти, извадени от австралийската мина Argyle. То попада на първите страници на модните списания, а през 2010 г. е продадено на търг за 3,6 милиона долара. Компанията на беглеца сътворява и огърлицата "Reverie of Perfection" от 36 бели диаманта.

Крахът на империята на магната започва през 2018 г., когато властите стартират няколко разследвания срещу него. През март същата година Моди подава молба за защита от фалит в Манхатън, Ню Йорк. Следите му след това се губят. Първо се твърди, че е намерил убежище в Хонконг, но ще стане ясно, че е подал молба за Великобритания. На 20 март 2019 г. бизнесменът е арестуван в Лондон след издадена заповед срещу него. Още същият месец властите в родната му Индия конфискуват част от произведенията на изкуството, които притежава, за да ги пуснат на търг, от който печелят 8 милиона долара.

В момента Моди се намира в английски арест. В края на юни тази година Обединеното кралство отхвърли молбата му да обжалва екстрадицията си в Индия. Друго интересно лице в "Пандора пейпърс" е Александър Кейзъс – създател на тъмната мрежа AlphaBay. Тя беше един от най-големите онлайн черни пазари за наркотици, оръжия, данни за кредитни карти и други незаконни предмети, платени с криптовалута. Платформата, в която всеки можеше да сърфира анонимно, затвори през юли 2017 г. след разследване на американските власти. Тя действаше три години, а потребителите в нея наброяваха над 400 хил. Преди да бъде намерен мъртъв в затворническата си килия в Тайланд, основателят и оператор на сайта беше обвинен от съд в Съединените щати, а по-късно и арестуван от тайландската полиция. Причината – по време на разследването срещу него той живее в огромна резиденция в Банкок.

Малко след като беше задържан, властите обявиха, че са разсекретили данни от лаптопа на Кейзъс, благодарение на които ще могат да проследят повечето от лицата, свързани с пазара в тъмната мрежа. Така например бяха хванати двама жители на Коста Рика, които чрез мрежата са продали наркотици на стойност $270 милиона.

 Александър Кейзъс е основател и оператор на тъмен сайт.
Александър Кейзъс е основател и оператор на тъмен сайт.

"Установихме 250 000 списъка за нелегална дрога и токсични химикали в AlphaBay - обясниха властите след акцията. – Имаше още над 100 000 списъка на откраднати документи за идентификация, както и устройства за достъп, фалшиви стоки, злонамерен софтуер и други компютърни хакерски инструменти. Закрихме мрежата в САЩ, Канада и Тайланд на 13 юли 2017 г., като част от операция, ръководена от ФБР и DEA. Кейзъс е натрупал повече от 23 милиона долара в криптовалута, както и реални пари в банкови сметки в Тайланд, Лихтенщайн, Швейцария и Сент-Винсент.

Как службите установяват, че той е създателят на черния пазар?

"Стигнахме до него след поредица от грешки на OpSec (оперативна сигурност), включително използването на личния имейл адрес на администратора на AlphaBay”, изясняват органите на реда. След ареста те се натъкват на множество автомобили и недвижими имоти на стойност приблизително 12,5 милиона долара.

Друг бизнесмен със съмнителни доходи в досиетата "Пандора" е Анил Амбани, чието име e eднo oт нaй-дoбpe пoзнaтитe в бизнeca в Индия. Допреди няколко години той и брат му бяха считани за нaй-зaмoжните хора в poдинaтa cи и дори едни oт нaй-бoгaтитe в цялa Aзия. Самия Анил попадаше в класациите на милиардерите, заемайки почетното шесто място. Наскоро обаче мъжът обяви, че вече не притежава нищо. Разказа, че състоянието му се е стопило, cлeд кaтo един от най-големите телекоми в азиатската страна и негова собственост - Rеlіаnсе Соmmunісаtіоnѕ - фaлиpa. Причината според индийски издания е цeнoвa вoйнa, която му oбявява лично брат му Мукеш. Отношенията между двамата всъщност се развалят още през 2002 г., когато баща им умира, без да остави завещание за наследството.

За разлика от Мукеш, който и към днешна дата се счита за най-заможния индиец, Анил изпада в истинска немилост. Срещу него е заведено дело от три държавни китайски банки.

"Cтoйнocттa нa инвecтициитe ми ce cpинa, а нeтнoтo ми бoгaтcтвo ще cтигне нyлaтa, aкo бъдaт oтчeтeни вcичкитe ми зaдължeния”, обясни той малко след новината, че дължи oкoлo 700 милиoнa дoлapa пpocpoчeни кpeдити нa финaнcoви инcтитyции.

Името на Анил влезе в международната преса и през 2011 г., когато милиардерът беше разпитан по повод скандал с лиценз за мобилни услуги. Разследването тогава искаше да докаже, че през 2008 г. лицензи са били дадени под пазарните цени, вследствие на което правителството е загубило над 30 млрд. долара приходи.

Въпреки твърденията, че именно брат му Мукеш е виновен за срива на компанията му, според различни публикации през 2019 г. двамата стоплят отношенията, след като Анил е спасен от затвор благодарение на своя роднина. Тогава фиpмaтa мy дължи 5,5 милиapдa pyпии нa телекомуникационния гигант Еrісѕѕоn, които бизнесменът няма как да изплати. Това прави по-големият Амбани.

Какво е финансовото състояние на роднините?

Различни проучвания на индийски агенции от 2019 г. показват, че Myкeш имa бoгaтcтвo oт нaд 54 млpд. долара, а Aнил има oкoлo 300 млн. дoлapa.

Оказва се, че по-малкият Амбани не е единственият индиец в списъка "Пандора". Там фигурира и индийската суперзвезда по крикет Сачин Тендулкар, която се свързва с офшорно предприятие на Британските Вирджински острови. Едва ли обаче това разкритие ще повлияе по някакъв начин на настроенията спрямо бившия капитан на националния отбор в страната му.

Сачин е един от любимите спортисти на всички и повод за гордост години наред, благодарение на десетките международни титли, с които прославя Индия. Признат е дори за един от най-великите батсмани в историята на крикета. Той е удостоен със Световната награда за спорт Laureus през 2020 г. Записан е и като най-добрия майстор за всички времена в световния крикет и единствения играч, завършил повече от 30 000 писти. Благодарение на тези постижения Тендулкар получава и прозвищата "Малък майстор” и "Майстор бластер”.

Наградите и състезанията, които печели безапелационно, го вкарват и в класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни хора на планетата. Миналата година изследване показа, че финансовото състояние на Тендулкар се оценява на 115 милиона долара, което го превръща в най-богатия играч на крикет и основен конкурент на много други спортисти с космическо богатство.

В доклада на "Пандора пейпърс" не бяха подминати и руснаците. Един от тях е продуцентът Константин Ернст, сочен за една от най-важните фигури в руския медиен бизнес. В биографията му е записано, че е писател, продуцент, съосновател на списание "Въпреки това", председател на Индустриален комитет на медиите, генерален директор на "Първи канал" и член на Руската академия за телевизия. Въпреки реномето обаче преди дни известният руснак попадна в списъка на "Пандора". Международният консорциум от разследващи журналисти разкри, че на Британските Вирджински острови е създадена компания, чрез която е бил скрит тайният 23% дял на Ернст във финансирана от държавата приватизационна сделка на стойност милиард долари. Според документите той е станал таен партньор в сделка за закупуване на 39 стари, но ценни кина от съветската ера и крайградска собственост до Москва. Сделката била финансирана от VTB Bank. Разследването показва, че имотите са продадени на минималната цена, определена от проведен от правителството на Москва търг. На него се явили само черупкови компании, в които медийният магнат притежавал дял. Файлове показват и че

Ернст е бенефициент на заем от 16,2 милиона долара - от кипърска банка. Документирано е още, че в партньорство към него се е присъединила друга руска медийна фигура, за която се твърди, че е свързана с някои от най-близките хора на Путин.

"Никога не съм криел участието си в проекта за недвижими имоти”, бе официалната позиция на Ернст.

В "Пандора пейпърс” попадна и Сантяго Валс-Гениалният - испански архитект, известен със създаването на единствените органични сгради в света. През последните години неговото творчество се превърна в истински фурор, след като в отделни държави творенията му станаха туристически атракции. Сред известните сгради, зад които стои, са стъкленият пасаж "Allen Lambert Galleria" в Торонто, железопътната гара "Stadelhofen" в Цюрих, транспортният възел "Ground Zero" при Световния търговски център в Ню Йорк, въртящата се сграда "Turning Torso" в Малмьо, гарата "do Oriente" в Лисабон и мостът "Bac de Roda" в Барселона. Последното съоръжение всъщност е първият голям проект, който хрумва на Валс. То е създадено специално за Олимпийските игри в испанската столица през 1992 г. Благодарение на него Сантяго е считан за истински факир в изграждането на този тип съоръжения. В биографията му попада още и висящият мост "Alamillo", приет за емблема на Севиля. Сантяго създава и "Puente del Alamillo" - единственият мост в света, който се уравновесява само чрез противовесни тежести, без допълнително закотвяне.

Талантът на архитекта съвсем не се ограничава дотук. Той се разписва и в сътворяването на няколко мащабни сгради като шестетажната "Allen Lambert Galleria", която е наричана "Кристалната катедрала”, и футуристичния комплекс "Ciutat de les Arts i les Ciencies", познат като "Градът на науката и изкуствата". Той е позициониран във Валенсия и представлява триетажна постройка, в която гостите сякаш се пренасят в друго измерение.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/