Продадоха за 1,47 милиона долара първите маратонки на Майкъл Джордан

25 October 2021
24 часа онлайн
Майкъл Джордан СНИМКА: Ройтерс
Майкъл Джордан СНИМКА: Ройтерс

Първият чифт маратонки, създадени  специално за легендарния баскетболист Майкъл Джордан, бяха продадени на търг за 1,47 милиона щатски долара, предадоха световните информационни агенции.

Наддаването, организирано от аукционната къща "Сотбис", се състоя в Лас Вегас, уточнява БТА..

Маратонките са направени според специални изисквания на Джордан, който ги е носил в мачове от Националната баскетболна асоциация (НБА).
Той ги обува за първи път в петия мач от шампионата на НБА през 1984 г., тъй като компанията не е имала достатъчно време, за да произведе маратонките за началото на сезона.

Появата на баскетболиста в бяло-червени маратонки предизвика тогава протест от страна на ръководството на НБА заради твърде яркия дизайн, а Джордан отнесе глоби заради появата си с тях на терена.
Баскетболистът обаче никога не е променял модела на обувките, предназначени за него.

Маратонките са предоставени  за продажба от Томи Тим Луис, който като дете ги получил като подарък лично от Майкъл Джордан. Луис подавал топките по време на мачовете на НБА.

Първоначалните очаквания бяха, че маратонките ще достигнат цена между 1 и 1,5 милиона щатски долара.
Новият им собственик е известният колекционер на спортни артикули Ник Фиорела.

През април чифт маратонки, носени от рапъра Кание Уест на церемонията за връчването на наградите "Грами" през 2008 г., бяха продадени за 1,8 милиона щатски долара - най-високата цена, плащана за подобен артикул.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/