Диетологът Огнян Симеонов разкрива как да отслабнем без лишения

19 October 2021
Румяна Смилкова
Огнян Симеонов
Огнян Симеонов

Някои хора смятат, че въглехидратите са вредни. Не ядат хляб, ориз, картофи. Като цяло ги е страх от въглехидратите, защото си мислят, че от тях ще напълнеят, а те са нужни на тялото дори и при диета. Кои са най-полезните и откъде да си ги набавяме, обяснява диетологът Огнян Симеонов.

Огняне, доколко важни са въглехидратите за организма?

Въглехидратите са много важни. Не може да живеем без тях. Няма как да разчитаме само на белтъчини и мазнини за пълноценно хранене. Когато говорим за въглехидратите, трябва да търсим тези с ниска плътност и нисък гликемичен индекс. Засилената консумация на въглехидрати с висока плътност кара хората да пълнеят. Фрешовете също са причина за качване на килограми, въпреки че много хора не знаят това. Най-добре е плодовете да се хапват цели. Отделянето на целулозата от тях е катастрофа за организма. С фрешовете въглехидратите навлизат прекалено бързо в кръвния поток. Това принуждава панкреасът да произвежда големи количества инсулин и докато понижава нивото на кръвната захар, той нарежда на тялото да складира мазнини и да ги пази в това състояние. Природата ни е дала плодовете и зеленчуците да ги консумираме, както са расли на дърветата. Полезни са и в смути.

Кои са въглехидратите с висока плътност?

Това са всякакви тестени изделия и всичко, което е в целофан. Добре е да се отървем от тях, а да наблегнем на алкалните храни.

Може ли да се храним без въглехидрати примерно, ако сме на диета?

На всеки прием на храна е важно да спазваме съотношението 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% протеини. Тогава няма да пълнеем, а даже ще отслабваме. В борбата с килограмите са важни и гените, които носим. 20 процента от хората приемат въглехидрати и не пълнеят въобще.

В България е традиция на всяко ядене да хапваме филия хляб. Вредно ли е това?

Не е вредно, стига хлябът да е от пълнозърнесто брашно, да е с покълнали семена. Най-добре самунът да е направен с квас или сода. Важно е да не се прекалява с хляба, с тестените изделия, ориза и картофите.

Веднъж седмично ли да ядем картофи и ориз?

Може да ги поднасяме в чинията си три пъти седмично, но не и два пъти на ден. Примерно на обяд да ядем пиле с картофи, а вечерта пиле с ориз. Въпросът е да не ги ядем всеки ден.

Модерните напоследък киноа и чия добър източник на въглехидрати ли са?

Те може да се ядат по всяко време и по три пъти на ден. Няма да е лошо хората да разберат силата на нахута, елдата, които са полезни въглехидрати. Важно е нахутът да се накисне за една нощ - след това се вари по-бързо. Елдата (гречка) е богат източник на въглехидрати, но е добре да се комбинира с протеини и мазнини в храненето. Най-добрият източник си остава беленият коноп. Той може да стане част от здравословно смути. Него ще направите от 2 с.л. коноп, малко кашу и вода. Така се получава балансирано смути, което ще ни накара да отслабнем.

Каква салата с киноа да си направим?

Киноа може да се сложи във всяка салата, включително в традиционната шопска. Първо киноата се сварява и се подправя със студено пресован зехтин или с конопено олио. Киноа може да се поднесе и към кисело мляко, стига вкусът да ви допада.

Как правиш паста от хумус?

В блендера слагам нахут, тахан, лимон, може да се добави зехтин и червен пипер. Тази паста може да се добави към всяко хранене.

Как приготвяш италианската паста?

Когато италианците правят спагетите, ги оставят да са леко твърди в сърцевината и така от тях не се пълнее. Към спагетите може да се добави кашкавал и любимо месо, тогава ще станат балансирана храна с протеини, въглехидрати и мазнини.

Полезно ли е житото?

В повечето случаи то е хибридно в целия свят. Прочетете книгата „Пшеницата - маскираният убиец” на Улан Дейвис. Хибридните храни отключват автоимунни заболявания. Затова е по-добре да не се купува заводски хляб, а да се взема от малки пекарни, които го правят с квас или сода. Аз правя у дома хляб с лимец или спелта, които са полезни. Те не са хибридни.

Как готвиш картофите?

Ако искаме да запазим полезността на картофите, трябва да ги варим с ципите. Когато са без тях, полезните вещества отиват във водата. Картофите се усвояват много добре от организма и не се пълнее от тях, ако се поднесат с оцет. Полезна за здравето е лесната салата от картофи, червен лук и оцет или лимон.

Кои плодове да избягваме, ако искаме да отслабнем?

Бананите държат класацията по висока калорийност. Може да ги хапнем 2 до 3 пъти в седмицата. Сега е сезонът на динята. От нея не е проблем да изяждаме 7-8 кг и пак да сме слаби, нищо че тя е въглехидрат. С динята хем ще направим прочистване на организма, хем бъбреците ни ще се избавят от песъчинки.

Без въглехидрати човек трудно оцелява. Без тях дори мозъкът ни не може да функционира нормално.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/