Атанас Секулов ще помни 13 октомври - стана баща и спаси живота на младеж, като ухапа палеца на крака му

18 October 2021
Антоанета Маскръчка
Атанас Секулов на портала на военното формирование в Благоевград
Атанас Секулов на портала на военното формирование в Благоевград

Младши сержантът взел пример от руснак, който с нестандартния метод върнал към живот човек, глътнал си езика

Младши сержант Атанас Секулов и съпругата му Катерина избират 13 октомври за деня, в който да се появи на бял свят второто им дете. Тогава военният не е и предполагал, че освен баща за втори път ще спаси и живота на един млад мъж.

Планирано е секцио в столична болница и още в 4,30 ч двамата родители се качват в колата на път от Сандански за София. След като младата родилка е настанена в болницата, съпругът се връща в Благоевград, където работи във военното формирование. Около обед решава да отиде до супермаркета, за да купи сладкиши за почерпка на колегите си - само след часове ще трябва да се роди второто им дете.   Атанас и Катерина с голямата си дъщеря Елена

Атанас и Катерина с голямата си дъщеря Елена

“Бях напълнил количката, когато чух някакви писъци, жени викаха изплашени, настана суматоха в едната част на магазина.

Първоначално си помислих,

че някой е откраднал нещо,

но виковете продължаваха. Бях стигнал до касата, оставих количката и изтичах до мястото - в ъгъла, където имаше паника. Видях на земята припаднало момче, вече пребледняло, а един възрастен човек стоеше над него и му биеше шамари, опитваше се да му извади езика. Човекът искаше да му отвори устата, но челюстта беше силно стисната”, разказа военнослужещият.

В този миг той си спомнил как преди години пред погледа му човек спасява друг. Било на събор в село Илинденци, когато един мъж припаднал и си глътнал езика, но челюстта му била затворена. Тогава руснак реагирал незабавно, като захапал пръста на крака на припадналия.

“Направих същото. Свалих му ботите, после чорапите и го ухапах по палеца на крака. Нямаше никаква реакция. Захапах го още по-силно втори път. Тогава усетих, че трепна, реагира и се закашля, което отключи челюстта.

Мъжът, който беше над момчето, каза, че си е поело въздух. Обърнах го на една страна и му извадих езика. В такива случаи е важно човекът да не е по гръб, а на една страна. Сигурно на някои ще им се стори смешно, но този алтернативен метод го бях видял, пробвах го и се оказа, че работи.

Дано не ми се налага пак да го използвам. Бог си знае работата. Явно в този момент е трябвало да съм там и да помогна”, допълва младият военен.

Разказва историята подробно с идеята повече хора да знаят, че в подобни критични ситуации може да се ползва и нестандартен начин. Разпитал медици, които му обяснили, че има връзка между нерв на пръста и мозъка, по който се предава сигнал и челюстта се отпуска, за да може да се отвори.   Кметът на Сандански Атанас Стоянов връчи почетния знак на  общината на младши сержант Атанас Секулов.

Кметът на Сандански Атанас Стоянов връчи почетния знак на общината на младши сержант Атанас Секулов.

“Действах бързо, хладнокръвно, адреналинът ми беше скочил, но си казах:

Ако го оставя и не

пробвам - момчето умира,
спомня си решаващите минути от спасяването. След това Атанас изчакал да дойде екип на Бърза помощ и помогнал при пренасянето на момчето до линейката.

Заради бързата реакция на военнослужещия младежът е спасен, добре е и се очаква след пълното му възстановяване двамата да се срещнат. Майка му е потърсила военния в поделението, срещнала се е с него и му благодарила с шампанско и бонбони за здраве.

Само половин час след като е върнал към живота 23-годишния мъж, младши сержант Секулов научил, че е станал баща за втори път. Обадила му се съпругата Катерина, че си имат втора дъщеря - Мария, с размери 3100 грама и 45 сантиметра, родена с помощта на д-р Гогова.

38-годишният Атанас не се чувства герой, а просто човек, който е помогнал адекватно. Смята, че всеки би трябвало да реагира в такава ситуация.

Преди време пак му се наложило да действа бързо и решително. Тогава негов колега рязко свалил кръвното и припаднал. Тогава Секулов отново запазил самообладание и ударил няколко силни шамара на колегата си, който веднага се съвзел. Казва, че е действал преди всичко като човек, после като военен, възпитаван да помага на хората.

Атанас е завършил земеделската професионална гимназия “Климент Тимирязев” в Сандански. Пробвал се е малко в частния бизнес, а от 14 години е в армията. Не е по наследство, както често е в семействата на военни. Приема службата като свое призвание. Роден е на 9 май, но не е сигурен, че Денят на победата има общо с избора на професията му.

Твърди, че е ловец, обича да борави с оръжия и приема работата си не като задължение, а като занимание, което му доставя удоволствие и удовлетворение. Брат му - капитан Емил Секулов, също е военен. Доскоро е бил парашутист в Специалните сили в Пловдив, но се е преместил в благоевградското формирование.  

След като спасил момчето, Атанас получил стотици обаждания от познати и непознати, които го поздравявали за смелата реакция. Голямата му дъщеря Елена, която е на 10 г., се гордее с татко си. Казала му, че има два повода за радост - новородената си сестричка и геройството на баща си.

За мен е чест, че

имам такива подчинени
и съм техен командир. Това трябва да е първо човешки и граждански дълг при оказване на помощ в такива ситуации, независимо дали си военнослужещ, или цивилен.

Безспорно подготовката в армията помага да се действа хладнокръвно, да не се изпада в паника. Плюсът, който имаме ние, е в подготовката и дисциплината. Провеждаме специална подготовка за действия в аналогични ситуации. Миналата седмица също имахме санитарен курс”, коментира полковник Митко Балтов, командир на Бригадно командване в Благоевград.

Само два дни преди доблестната постъпка на младши сержант Секулов неговият колега старши сержант Добромир Якимов от Десети механизиран батальон във Враца, който е от състава на Бригадното командване, помогна на пострадали в катастрофа на пътя между Враца и Криводол. На 10 октомври, след като сдал дежурството си, старши сержант Якимов тръгнал към дома си в Криводол.

По пътя видял коли на аварийни светлини, веднага отбил и разбрал, че има пътен инцидент на разклона за врачанското село Лиляче.
Военнослужещият забелязал паднала по таван кола в дълбокото дере. От шофьори на спрелите автомобили разбрал, че вече е подаден сигнал на 112.

Изчакал на място да пристигнат екипи на Бърза помощ, полицаи и пожарникари и се включил в спасителната операция. Спуснал се по въже, за да им помогне и да съдейства и за издърпването с носилка на 70-годишен шофьор, който бил в тежко състояние.

“24 часа” номинира Атанас Секулов за инициативата “Достойните
българи на годината”.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/