Тайното махане на презерватив е престъпление

18 October 2021
24 часа
За да се свали кондом по време на секс, трябва да са съгласни всички участващи в половия акт.
За да се свали кондом по време на секс, трябва да са съгласни всички участващи в половия акт.

Калифорния въведе забрана това да се случва след серия от злоупотреби

Максин Дуган е начинаеща проститутка в клуб за масажи в Аляска, когато разбира, че клиент тайно е махнал презерватива, докато правят секс. Шокирана, тя хуква към банята, за да се измие. Когато се връща, него вече го няма. Няколко седмици по-късно разбира, че е бременна. Тогава тя е само на 20 г. и не може да се реши да отглежда дете сама, още повече - създадено по такъв измамнически начин от непознат човек. Прави аборт, за който плаща 300 долара – твърде висока сума за нейните доходи по това време. Освен това не може да работи около месец. Днес, 30 г. по-късно, Дуган продължава да си спомня за този труден момент в живота ѝ. Тя е сред хората, които публично приветстваха приемането на специално законодателство в Калифорния, което забранява свалянето на презерватив по време на полов акт без съгласието на партньора. То дава възможност на пострадали от такава постъпка лица да претендират за обезщетение.

“Искахме да сме сигурни, че тоа не е само неморално, но и незаконно”, каза депутатът от щатския парламент в Калифорния Кристина Гарсия при представяне на закона. Тя няколко пъти се опитва да прокара законодателство по въпроса, но не успява. Първоначално през 2017 г. предлага махането на презерватив да бъде обявено за престъпление и прокуратурата да може да пледира за наказание на извършителите, включително затвор. Идеята не получава подкрепа, тъй като се струва прекалено крайна за голяма част от щатските законодатели. Ревизираният ѝ вариант да бъде регламентиран чрез гражданския кодекс на Калифорния обаче е одобрен с мнозинство.

"Все пак продължавам да мисля, че това деяние трябва да бъде преследвано чрез наказателния, а не гражданския кодекс, защото, ако съгласието за секс с презерватив е нарушено, не е ли това равносилно на сексуално насилие”, коментира Гарсия пред Би Би Си. Тя се вдъхновява да работи за прокарване на законодателство срещу нарушителите на договорката за безопасен полов контакт, след като се запознава с проучване на студентката по право Александра Бродски. В него бъдещата адвокатка много подробно изследва проблема със свалянето на презерватив без съгласие. Интервюира редица лица, които са пострадали от това, и установява, че всички са преминали през сериозни притеснения и страх, че може да са се заразили с полово предавана болест или да са забременели. Изпитвали са и силни чувства на предателство и злоупотреба с тях, но не са възприемали случилото се като сексуално насилие.

“Мисля, че голяма част от проблема идва от това, че повечето пострадали си мислят, че са единствените, на които това се случва, което всъщност не е така”, обяснява Бродски. Тя се е натъкнала дори на известен блогър, който дава съвети на мъже как да си свалят презерватива, без да привличат вниманието. Голяма част от последователите му искрено се забавляват и приветстват стореното от него, като един дори пише, че задължение на жената е да си разтваря краката, а на мъжа - да си разпръсква семето.

Проучването е показало, че дори в страни като Великобритания, Германия и Нова Зеландия, където махането на кондом се счита за сексуално насилие, то рядко се преследва поради трудности при доказване на намеренията. Търсят се обезщетения единствено при заразяване с полово предавани болести или нежелана бременност.

Публикувано от Националната библиотека по медицина на САЩ изследване е установило, че 12% от жените на възраст от 21 до 30 г. през 2019 г. са имали горчив опит с обезщетения за безопасен секс. Всеки десети американец пък се е отказвал от презерватив, за да си достави по-голямо удоволствие, без да пита дали партньорката му е съгласна. Проучване в Австралия същата година показва, че една трета от дамите и около 20% от господата са попадали в ситуация, в която се опитват тайно да премахнат кондом по време на полов акт.

По-често това се случва по време на платена любов или хомосексуални контакти, което допълнително потвърждава, че става въпрос за злоупотреба с господстващо положение. “Представете си какво ще бъде усещането у тези хора, когато научат, че щатът Калифорния смята, че те не заслужават подобно отношение. Законът ще позволи на сексработниците да съдят клиенти, които премахват презерватив, и се надяваме да проправи път за по-нататъшна правна защита на представителите на тази професия и на други групи, които обикновено са маргинализирани от системата на наказателното правосъдие”, казва Кристина Гарсия. Тя се гордее, че е постигнала успех в своя щат, след като опити за подобно законодателство са се провалили по-рано в Ню Йорк и Уисконсин.

За важността да се търси изрично съгласие за сваляне на презерватив започна много да се говори около искането за екстрадиране на Джулиан Асандж от Англия в Швеция по обвинения за изнасилване. Основателят на “Уикилийкс” бе разследван от шведските власти, че по време на конференция в Стокхолм през 2010 г. е премахнал кондом, докато прави секс със своя почитателка, и е обладал друга, докато спи. И в двата случая той е нарушил местното законодателство, което предвижда да се получава изрично съгласие за осъществяване на полов контакт.

Всъщност Швеция държи рекорда по жалби за изнасилване, подадени в полицията. Техният процент на глава от населението е четири пъти повече, отколкото във Франция или Германия, съобщава “Дойче веле”. Шведските политици отдават това на висока степен на еманципация на жените в страната, но само 10% от разследванията завършват с присъда. Това обстоятелство обикновено се обяснява с факта, че няма свидетели на случилото се и съдиите трябва да изхождат единствено от показанията на жертвата и обвиняемите, което ги затруднява да отсъдят справедливо. Подобно обстоятелство може да се окаже проблем и за прилагането на новия закон, приет в Калифорния.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/