Джеймс Бонд е българин, казва се Душко

18 October 2021
БД Онлайн

За прототип на 007 е избран двойният агент Попов, разузнавачът е родом от Карлово 

Българинът Душко Попов е Джеймс Бонд.

Тази версия за произхода на най-популярния таен агент в света разви професорът по културно наследство и национална сигурност Евгений Сачев.

Според експерта нашенецът, който работи за британските служби, вдъхновява писателят Иън Флеминг да опише историите на Агент 007.

Попов е роден през 1912 г. в семейство на богати изселници в земите на тогавашната империя Австро-Унгария. В края на XVII век и началото на XVIII век неговите роднини - българи католици, са се преселили от района на град Карлово у нас към област Банат (днес на териториите на Румъния и Сърбия). На място се установяват в село Карлово, което впоследствие е преименувано на Ново Милошево.

Душко е банатски българин
Душко е банатски българин

"Те са били богата фамилия. По бащина линия, която е павликянска, Попов е банатски българин, а родът на майка му Зора е от град Струмица, който в наши дни е част от Северна Македония", обясни пред БНТ Сачев, според когото българският произход на агента му е дал името Попов, а не Попович.

Душко е бил запален атлет и полиглот и е израсъл в среда, която му е дала възможност да се образова. Приказки против Хитлер му донасят арест и обвинение, че е комунист, но заможният му и влиятелен баща го вади от зандана.

Попов бил харесван от жените
Попов бил харесван от жените

Впоследствие Душко се съгласява да работи за тайните служби на нацистите, но това е само привидно. Той има много силни контакти в Испания и Великобритания и директно е отишъл в британското разузнаване и е заявил, че не иска да помага на нацистите.

Така Душко започва работа в служба "Паспортен контрол", което е прикритието на МИ-6 (английското разузнаване). Попов и Флеминг се срещат няколко пъти в Испания и Португалия и това вдъхновява писателят да опише тайния агент в романите си.

Даниел Крейг е по-нисък от нашенеца
Даниел Крейг е по-нисък от нашенеца

"Българинът прилича визуално на Даниел Крейг - актьора, който в момента играе Агент 007, но е по-висок. Бил е харизматична личност, най-вече за дамите, които са имали благоприятно отношение към него. Имал е отношения с артистки и две журналистки, като може и той да се поддал на техния чар. В любовта между мъж и жена никога нищо не е ясно", разказа Сачев.

Евгений Сачев
Евгений Сачев

По негови думи Душко е предупредил шефа на ЦРУ Едгар Хувър, че се планира атака срещу "Пърл Харбър". Той не му повярвал и след това жестоко е съжалявал. Професорът добави, че на два пъти Попов е щял да бъде разкрит като двоен агент. Единия път се е наложил да убие шофьора си, за да спаси самоличността си.

Коментари

бай Гъдю в 14:20 на 18 Oct 2021
И "кръстника" на Африка е българин. На кораба който за първи път навлязъл в устието на река Нил имало българин. Било много горещо и той се провикнал - А в реката, а в реката! (да се разхладят) Та от там кръстили континента Африка. ;)
Бае Пуце Вардарскио в 19:56 на 01 Nov 2021
Бае Гъде чул си недочул или си измисляш но пак лъжеш! Бугъринот Вардаринот Бае Дупе Гъзевски е ездил камила търсил е уязис за вудупой видел е Нилот Вардърски и крещел : Е у рикъта Е у рикъта оттам Еврика ама други чули А и рикъта А у рикъта оттам Африка
PETAR PETROV в 09:36 на 02 Nov 2021
След като написахте, че “шефът на ЦРУ Едгар Хувър” не му повярвал ме загубихте напълно. ЦРУ по това време въобще не съществува като организация, отделно Хувър е шеф на ФБР.
ИЛИ Е БЪЛГАРИН ИЛИ МАКЕДОНЕЦ в 13:36 на 10 Nov 2021
Или е българин или е македонец... Друг не може да е. Ние сме най-великите и не може такъв велик герой, да бъде с друга кръв.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/